Balogh Levente

2018. március 12., 23:35

Köszönjük, Bukarest!

Bár furcsán hangozhat, tulajdonképpen mégsem teljesen alaptalan a kijelentés, hogy az erdélyi magyar közösség köszönettel tartozik Bukarestnek, amiért a román hatóságok indoklás nélkül kitiltották az országból Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.

Ezzel ugyanis a román illetékesek – akik a külföld, illetve a nemzetközi intézmények felé eddig meglehetős sikerrel kommunikálták azt a valósággal köszönő viszonyban sem levő hivatalos álláspontot, miszerint Romániában példaértékű a kisebbségpolitika – rövid időn belül újabb taktikai hibát követtek el a nemzetközi kommunikációban a kisebbségi jogok témájában. Ráadásul ugyanabban az ügyben, ami még inkább felhívja a figyelmet a visszásságokra.

Az első hiba az Európa Tanács kisebbségi keretegyezmény tanácsadó testületének a kisebbégek helyzetéről szóló, lesújtó megállapításokat tartalmazó jelentésére a román külügy által adott, helyenként nyeglén kioktató, másutt hisztérikusan vagdalkozó válasz, amelyben a szerzők komolyan képesek voltak a Székelyföld létezésének tagadása kapcsán „érvként” azt felhozni, hogy a jelentés szerzőinek román történelemkönyvekből kellene tájékozódniuk a Székelyföld történelméről.

A bukaresti illetékeseket egyértelműen az bántja, hogy az ET illetékesei nem csupán a szépen csomagolt, áramvonalas bukaresti hazugságokat vették figyelembe, hanem kíváncsiak voltak az érintettek, azaz a romániai magyar közösség tagjainak álláspontjaira is, mi több, a magyar szervezetek által a hivatalos román jelentéshez csatolt árnyékjelentésekben árnyalták a bukaresti megállapításokat – magyarul ízekre szedték a hazugságokat, és felvázolták a valós kisebbségi helyzetet.

Mivel ezen árnyékjelentések összeállításában Dabis Attila is közreműködött, Bukarest most őt tette meg bűnbaknak, és mivel az Európa Tanácsot nem tudják büntetni, tehetetlenségükben rajta verték el a port. Márpedig ezzel éppen az ellenkezőjét érték el annak, amit olyannyira szeretnének elhitetni az illetékes nemzetközi intézményekkel. Hiszen ha egy országnak semmilyen szégyellni, vagy rejtegetnivalója nincs a kisebbségi jogok témájában, akkor nem reagál hisztis óvodásként a bírálatokra, és nem vágja hozzá a kis lapátot toporzékolva ahhoz, aki figyelmezteti, hogy nem úgy viselkedik, ahogy kéne.

Az ET-jelentésre adott válasz és Dabis kitiltása ugyanis pontosan ezzel egyenértékű gesztus, amely csak még jobban ráirányítja a figyelmet arra, hogy Romániában nem egészen úgy állnak a dolgok a kisebbségi jogok, az anyanyelvi oktatás, a hivatali anyanyelvhasználat és a nemzeti jelképek használata terén, ahogy azt Bukarest szeretné elhitetni.

A helyzet paradoxona az, hogy mindez olyan kontextusban történik, amikor Bukarest és Budapest között éppen közeledés tapasztalható. A két külügyminiszter az utóbbi évben többször is látogatást tett a szomszédos országban, a gazdasági kapcsolatok erősödni látszanak. A mostani fejlemények nyomán úgy tűnhet, hogy mindez csupán taktikázás az uniós intézményekkel az igazságügyi törvények módosítása és a korrupcióellenes ügyészség elleni hadjárat miatt egyre inkább szembekerülő Bukarest részéről, hogy a Brüsszelben szintén nem túl kedvelt Magyarországhoz, illetve a V4-csoporthoz közeledve biztosítsa magát egy esetleges uniós kötelezettségszegési eljárással szemben.

Bukarestnek ezért mielőbb színt kell vallania, hogy melyik az igazi arca, melyik a hivatalos politika a magyarokat illetően: amelyik közeledni akar Magyarországhoz és a magyarokhoz, vagy amelyik mindent megtesz az ellen, hogy nemzetközi szinten számonkérhetőek legyenek a romániai magyar közösséggel szembeni visszaélések. Utóbbi esetben, illetve ha azt hiszi, hogy a kettő egyszerre működhet, semmilyen támogatást és kiállást nem érdemel magyar részről.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. március 11., vasárnap

Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ellenérzések kifejezésén túl egyéb üzenete is van annak, hogy a bukaresti hatóságok kitiltották Romániából Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Balogh Levente 2018. március 09., péntek

Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

Bár Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke derűlátó, azért mi mégis azt mondjuk: aggasztó, hogy a Minority SafePackhez a határidő lejárta előtt kevesebb mint egy hónappal még mindig hiányzik a szükséges támogatói aláírások közel egynegyede.

Páva Adorján 2018. március 07., szerda

Önrendelkezés erő és gyengeség felett

A székely szabadság napján tartandó marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás az első olyan nagyszabású romániai magyar rendezvény, amely a januári hárompárti autonómiamegállapodást követi.

Kiss Judit 2018. március 07., szerda

Monológok és dialógusok a centenárium évében

Annak ellenére, hogy több körültekintően kigondolt, jószándékú kezdeményezés is indult a kultúraközi párbeszéd jegyében, naivitás lenne hinni abban, hogy számottevően megváltozik a román többségnek a kisebbségekhez való viszonyulása a centenárium évében.

Balogh Levente 2018. március 06., kedd

Szájba rágós, ideologikus tanítómese a másságról – filmkritika az Oscar-díjas A víz érintéséről

Az idegen szép, a fehér ember zsigerileg gonosz, de ha férfi, akkor a fekete is. A fehér férfi legfeljebb akkor lehet valamennyire szimpatikus, ha meleg, vagy kommunista – nagyjából így lehet összefoglalni Guillermo Del Toro A víz érintése című filmjét, amelyet vélhetően éppen ezért jutalmaztak idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjjal.

Rostás Szabolcs 2018. március 05., hétfő

Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis indokolt a román balliberális koalícióval a 2016-os parlamenti választásokat követően kötött együttműködés fenntartása, folytatása.

Bálint Eszter 2018. március 05., hétfő

Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – jegyezte meg epésen egy hozzászóló. 

Balogh Levente 2018. március 02., péntek

Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy megrongálában, esetleg neonáci hőbörgők utcai randalírozásában kimerülő, „jelentéktelen" megnyilvánulásokat megtapasztaló erdélyi magyar közösség tagjaként döbbenetes azzal szembesülni, mivel kell szembenézniük a k&

Kőrössy Andrea 2018. február 28., szerda

Hátrahagyott prioritások

Érdekes, de főleg sajnálatos módon sem a bukaresti kormány, sem a parlament nem sieti el az egészségügy megreformálását célzó intézkedések bevezetését. Holott például az igazságügyi vagy éppen az adóügyi újítások vonatkozásában a végrehajtó és a törvényhozói hatalom egyará

Kiss Judit 2018. február 28., szerda

Távol a téli természet(es)től

Riogatják az embereket Romániában, Magyarországon és több európai országban is a hírek, amiért február végén, uram bocsá', erősen télies az időjárás.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ...

Balogh Levente: Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

Bár Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke derűlátó, azért mi mégis azt mondjuk: aggasztó, ...

Páva Adorján: Önrendelkezés erő és gyengeség felett

A székely szabadság napján tartandó marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás ...

Hallgassa online rádióinkat