Rostás Szabolcs

2018. május 21., 23:23

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

Az elmúlt hetek egymásnak feszülése, az egyre több fronton dúló politikai háború arra enged következtetni, hogy lehetetlen bármiféle politikai társbérlet az eltérő ideológiát képviselő államfő és kormánykoalíció között. Ez a kényszerű, adott pillanatban „lepapírozott” együttélés a jobbközép Traian Băsescu exelnök mandátuma és a szociáldemokrata Victor Ponta kormányzása idején úgy-ahogy ideig-óráig még működött, aztán látványosan felrúgták a felek.

A közelmúltig úgy tűnt, kisebb-nagyobb torzsalkodások közepette ugyan, de Klaus Johannis és a 2016 decemberében hatalomra jutott balliberális koalíció mégis kihúzza valahogy egymás mellett maradandó sérülés nélkül, erre azonban ma már nem ajánlott nagy tételben fogadni. Akár a román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének ügyét, akár a Dăncilă-kormány gazdaságpolitikája miatti elégedetlenséget vesszük figyelembe, nyilvánvaló, hogy a jobboldali államfő és a szociálliberális hatalom foggal-körömmel ragaszkodik alkotmány biztosította hatásköréhez, sőt az alaptörvényen túli mozgásteréhez is, és igyekeznek minden lehetőséget megragadni a kezdeményezésre, politikai tőkéjük gyarapítására.

Miközben Johannis a jövő évi államfőválasztásra és az általa remélt második mandátum megszerzésére „gyúr”, Liviu Dragnea – természetesen a túlélésen, második büntetőpere sikeres átvészelésén kívül – arra játszik, hogy az „okkult erőkkel”, a „párhuzamos állammal” összemosott jobboldali elnököt külpolitikai kérdésekben is elszigetelje.

A szociáldemokrata pártvezér helyzete egyformán könnyű és nehéz. Egyrészt jó ideig nem kell számolnia a teljesen meggyengült és leépült ellenzékkel, élen a magát jobboldalinak mondó liberálisokkal, akiknek elnöke, Ludovic Orban jogilag megalapozatlanul lovalta bele magát a miniszterelnök elleni bűnvádi feljelentésbe, ami gumicsontnak egy ideig jó ugyan, borítékolható végkimenetelét tekintve azonban politikailag sem sokat hoz a konyhára. Ugyanakkor Johannis szerepe éppen amiatt értékelődik fel – és válik iszonyúan nehézzé az ellene folytatott koalíciós hadjárat –, mivel reális politikai alternatíva híján jelen pillanatban egyedül ő jelenti a balliberális hatalommal szembeni ellenpólust.

Mindent egybevéve pedig a fokozatosan elmérgesedő konfliktus azért fenyeget szélesebb eszkalálódással – Viorica Dăncilă és kormánya megbuktatási, illetve az államfő felfüggesztési kísérletével –, mivel a hatályos alkotmány szerint Románia se nem tisztán elnöki, se nem parlamentáris rendszer, amelybe mondhatni kódolva vannak a mostanihoz hasonló válságok. Vagyis a megoldást a jelenlegi alaptörvény átszabása, avagy az államelnöki és a végrehajtó hatalom választások útján történő „egyszínűsítése” jelentené.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. május 30., csütörtök

Gyermeknap – több mint lufis ünnep

Már két éve hivatalos munkaszüneti nap Romániában június elseje, hogy a felnőttek társadalma méltóképpen, a munka kötöttségeitől megszabadulva megünnepelhesse a gyermekek napját. Ilyenkor látványos ajándékozással, közösségi szabadidős programokkal ünneplik az ifjú nemzedéket.

Pataky István 2019. május 29., szerda

Élet Dragnea után

Esetenként politikai befolyással, titkosszolgálati beavatkozásokkal ugyan, de működik a korrupcióellenes harc Romániában. A Liviu Dragnea elleni ítélet a normalitást, a jó irányt mutatja.

Rostás Szabolcs 2019. május 27., hétfő

Bukások és elkerült pofonok tanulságai

Noha rengeteg becslés látott napvilágot az európai parlamenti választást megelőzően, még a legtapasztaltabb elemzők sem számítottak arra, hogy ennyi meglepetést tartogat a romániai megmérettetés.

Balogh Levente 2019. május 24., péntek

Az EP-választás tétjei

Talán soha nem előzte meg ilyen feszültség az európai parlamenti választásokat, mint most.

Pataky István 2019. május 22., szerda

Átok Románián

Európai parlamenti választások következnek, ami a nevéből könnyen következtethetően annyit jelent, hogy a politikai pártok képviselőket küldenek abba a testületbe, amely igyekszik alakítgatni az egyelőre még huszonnyolc tagállamból álló szövetség ügyeit.

Balogh Levente 2019. május 21., kedd

Magyarország, az ellenség

Abban semmi meglepő sincs, hogy a románok általában gyanakodva – ha nem éppen ellenségesen – tekintenek ránk, magyarokra és Magyarországra.

Rostás Szabolcs 2019. május 20., hétfő

Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer tudatában borítékolható volt, hogy az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant botrány nem csitul el magától, és előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Vélemény
Kiss Judit: Gyermeknap – több mint lufis ünnep

Már két éve hivatalos munkaszüneti nap Romániában június elseje, hogy a felnőttek társadalma ...

Pataky István: Élet Dragnea után

Esetenként politikai befolyással, titkosszolgálati beavatkozásokkal ugyan, de működik a korrupcióellenes harc ...

Rostás Szabolcs: Bukások és elkerült pofonok tanulságai

Noha rengeteg becslés látott napvilágot az európai parlamenti választást megelőzően, még a legtapasztaltabb ...