Rostás Szabolcs

2018. május 21., 23:23

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

Az elmúlt hetek egymásnak feszülése, az egyre több fronton dúló politikai háború arra enged következtetni, hogy lehetetlen bármiféle politikai társbérlet az eltérő ideológiát képviselő államfő és kormánykoalíció között. Ez a kényszerű, adott pillanatban „lepapírozott” együttélés a jobbközép Traian Băsescu exelnök mandátuma és a szociáldemokrata Victor Ponta kormányzása idején úgy-ahogy ideig-óráig még működött, aztán látványosan felrúgták a felek.

A közelmúltig úgy tűnt, kisebb-nagyobb torzsalkodások közepette ugyan, de Klaus Johannis és a 2016 decemberében hatalomra jutott balliberális koalíció mégis kihúzza valahogy egymás mellett maradandó sérülés nélkül, erre azonban ma már nem ajánlott nagy tételben fogadni. Akár a román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének ügyét, akár a Dăncilă-kormány gazdaságpolitikája miatti elégedetlenséget vesszük figyelembe, nyilvánvaló, hogy a jobboldali államfő és a szociálliberális hatalom foggal-körömmel ragaszkodik alkotmány biztosította hatásköréhez, sőt az alaptörvényen túli mozgásteréhez is, és igyekeznek minden lehetőséget megragadni a kezdeményezésre, politikai tőkéjük gyarapítására.

Miközben Johannis a jövő évi államfőválasztásra és az általa remélt második mandátum megszerzésére „gyúr”, Liviu Dragnea – természetesen a túlélésen, második büntetőpere sikeres átvészelésén kívül – arra játszik, hogy az „okkult erőkkel”, a „párhuzamos állammal” összemosott jobboldali elnököt külpolitikai kérdésekben is elszigetelje.

A szociáldemokrata pártvezér helyzete egyformán könnyű és nehéz. Egyrészt jó ideig nem kell számolnia a teljesen meggyengült és leépült ellenzékkel, élen a magát jobboldalinak mondó liberálisokkal, akiknek elnöke, Ludovic Orban jogilag megalapozatlanul lovalta bele magát a miniszterelnök elleni bűnvádi feljelentésbe, ami gumicsontnak egy ideig jó ugyan, borítékolható végkimenetelét tekintve azonban politikailag sem sokat hoz a konyhára. Ugyanakkor Johannis szerepe éppen amiatt értékelődik fel – és válik iszonyúan nehézzé az ellene folytatott koalíciós hadjárat –, mivel reális politikai alternatíva híján jelen pillanatban egyedül ő jelenti a balliberális hatalommal szembeni ellenpólust.

Mindent egybevéve pedig a fokozatosan elmérgesedő konfliktus azért fenyeget szélesebb eszkalálódással – Viorica Dăncilă és kormánya megbuktatási, illetve az államfő felfüggesztési kísérletével –, mivel a hatályos alkotmány szerint Románia se nem tisztán elnöki, se nem parlamentáris rendszer, amelybe mondhatni kódolva vannak a mostanihoz hasonló válságok. Vagyis a megoldást a jelenlegi alaptörvény átszabása, avagy az államelnöki és a végrehajtó hatalom választások útján történő „egyszínűsítése” jelentené.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. május 18., péntek

A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani annak érdekében, hogy a magyar közösséget ne lehessen nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni Romániában, máris itt az újabb, hasonló problémát felvető ügy.

Kiss Judit 2018. május 17., csütörtök

Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink viszonyulnak az oktatás egészéhez, kiváltképp annak húzódó-halasztódó, sokszor sokféleképpen elképzelt, de gyakorlatba még mindig nem ültetett reformjához.

Páva Adorján 2018. május 15., kedd

Képtelenek centenáriuma

Egyes elemzők szerint aggasztó, hogy a románok mintegy felének semmit nem jelent a „nagy egyesülés” centenáriuma, miközben mások ennél is rosszabb eredményre számítottak.

Balogh Levente 2018. május 14., hétfő

Történelmi nap Jeruzsálemben

Az majd csak az utókor számára derül ki, hogy összességében véve pozitív vagy negatív következményekkel jár a közel-keleti konfliktus rendezése szempontjából az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése.

Rostás Szabolcs 2018. május 14., hétfő

Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti kormányzati illetékesek rövid idő leforgása alatt másodszorra bizonyítják be, hogy belpolitikai érdekeiknek próbálják alárendelni a román diplomáciát, ezzel párhuzamosan sikerült jól lejáratniuk az országot nemzetközi s

Balogh Levente 2018. május 11., péntek

A kommunizmus áldozatai és a ma is élő gyilkos eszmék

Az embertelen és emberellenes kommunista rendszer megérdemelt bukása után közel három évtizeddel – remélhetőleg csak időlegesen – újabb „sikert” aratott...

Kiss Judit 2018. május 11., péntek

Az óvoda és a jövő zenéi

Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, miután a minap döntéshozó kamaraként megszavazta a szenátus plénuma a tanügyi törvényt módosító tervezetet.

Páva Adorján 2018. május 10., csütörtök

A gyalázóknak álló zászló

„Néhányan a szemközti kocsmából tétlenül végignézték az egészet. Ez jobban fáj, mint hogy letépték a zászlót” – panaszkodott múlt héten Miklós András sepsiszentgyörgyi tanácsos.

Rostás Szabolcs 2018. május 08., kedd

Tendenciózus riport magyarokról

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, valahányszor magyar vonatkozású témához nyúl, a többségi média kevésszer törekszik kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

Bálint Eszter 2018. május 06., vasárnap

Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

Ezeket a címeket adja ki a Krónika honlapjának keresője, ha beütjük azt a szót, hogy autópálya.

Vélemény
Balogh Levente: A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani ...

Kiss Judit: Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink ...

Páva Adorján: Képtelenek centenáriuma

Egyes elemzők szerint aggasztó, hogy a románok mintegy felének semmit nem jelent a „nagy egyesülés” centenáriuma, ...

Hallgassa online rádióinkat