HIRDETÉS

Bálint Eszter

2018. november 06., 08:05

Kísérleti egerek a tanügyi káoszban

Kísérletező kapkodás, kapkodó kísérletezés – nagyjából ez jut eszünkbe, ha a mindenkori politikum által az 1990 óta eltelt években meghozott, vagy meghozni tervezett intézkedéseit vesszük górcső alá. Kormányok jönnek, kormányok mennek, de a kapkodás örök.

A rendszerváltás utáni első évtized kapcsán még csak-csak érvelhetnek azzal, hogy nem lehetett egyik napról a másikra felszámolni, semmissé tenni a ceaușescui hagyományokat, hiszen nemcsak a diktátor fotóját kellett eltávolítani a tankönyvek harmadik oldaláról, hanem teljes átalakításra, reformra volt, vagyis így utólag visszanézve, inkább lett volna szükség.

Azok azonban, akik már az iskolák padjait koptatták 1989-ben, kvázi okkal nem csodálkoztak azon, hogy kísérleti generációnak számítanak és szinte naponta minden változik körülöttük. Tény, ami tény, voltak sokkoló pillanatok, de legalább edzetten vágtak neki a nagybetűs életnek, amúgy is megedződtek abban, hogy megtapasztalták a kommunizmus sötét éveit is.

Generációk kerültek és kerülnek ki viszont ma is úgy az iskolapadokból, hogy ők is kísérleti egerek egy laborban, ahol tán azt sem tudják, hogy mi a kísérlet tárgya. A mai hatodikosok lennének az igazi kísérleti generáció abból a szempontból, hogy ők az elsők egy új oktatáspolitika alapján lefektetett rendszerben, de ennyi év távlatából visszanézve már kimondható, ez sem kellőképpen kigondolt stratégia volt, itt is a kapkodás és a kísérletezés a meghatározó.

Nem hagyhatjuk szó nélkül, sőt üdvözöljük, hogy ők azok, akik elsőként nem úgy tanulják a román nyelvet és irodalmat, mintha az lenne az anyanyelvük – persze, nem akarjuk elszólni magunkat, hiszen mint láthattuk, a kivívott jogainkat egy tollvonással bármikor semmissé lehet tenni.
Pontosan emiatt és amiatt, hogy bőven akad még reformálni való, ha fel akarunk zárkózni azokhoz a társadalmakhoz, amelyeknek nemcsak hogy istenített az oktatási rendszerük, hanem a (funkcionális) analfabetizmus is a lehető legalacsonyabb mértékű bennük, kellene egy pártok közötti megállapodás az oktatási rendszer jövőjéről. Egy közös, többéves stratégia, amit lehetőleg nem politikusok, hanem szakemberek dolgoznak ki, lehetőleg külföldi és tapasztalt szakemberek bevonásával. Hogy mehessenek és jöhessenek kormányok, de az oktatáspolitika ettől függetlenül előre meghatározott kerékvágásban haladhasson. Nagyon ráférne.

De ha ez a széles körű összeborulás – amire amúgy a társadalom számos más területén is szükség lenne, de arról majd máskor – nem is jön össze, abban legalább ideje lenne megegyezniük, hogy menet közben nem módosítják a szabályokat, nem akarnak többé novemberben hozzányúlni a végzősök vizsgáinak lebonyolítására vonatkozó szabályokhoz.

Mint már említettük, a maga módján a rendszerváltás óta minden generáció kísérleti generáció volt. Vajon hány évnek vagy inkább évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki kiszámítható feltételek mellett tanuljon tizenkét/tizenhárom évig, majd érettségizzen?

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. november 02., péntek

Egy bukás, és ami utána következik

Egy korszak végének a kezdete – valószínűleg így vonul majd be a történelembe Angela Merkel német kancellár bejelentése, amelyben közölte: decemberben már nem indul újra az általa 2000 óta vezetett Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért.

Páva Adorján 2018. november 01., csütörtök

Csalódottak uniója

Hiába örvendeznek az euroszkeptikusok: az Unió romániai megítélésének romlása nem egy erőteljesen előrenyomuló, gazdaságilag és politikailag megalapozott „új irányzat” számszerű megnyilvánulása.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. október 31., szerda

Raoul Weiss esete a titkosszolgálatokkal

Raoul Weiss Romániából történő kitiltása élénk vitát váltott ki a román sajtóban. A francia állampolgárságú publicista neve sokak számára akkor vált ismerőssé, amikor elemzésében azt írta: a romániai kormányellenes tüntetéseket Soros Györgyhöz kötődő külföldi körök finanszírozt&

Rostás Szabolcs 2018. október 30., kedd

Továbbléptünk

Még mielőtt a jelen, de ennél is inkább a jövő felvázolása következne, hadd jöjjön egy kis sajtótörténet. Tizenkilenc évvel ezelőtt Kolozsvárt útjára indult az erdélyi magyar sajtó legnagyobb, egyben legmerészebb „zöldmezős” beruházása: napvilágot látott a Krónika.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. október 29., hétfő

Új hős a szappanoperában

Most Augustin Lazăr a hős. A korruptak ellen kíméletlen harcot vívó román főügyészt Ceaușescu idején még egészen más ideológia hajtotta.

Balogh Levente 2018. október 27., szombat

Megszólítani a világot

Ha az erdélyi, partiumi magyar közösség hallatni akarja a hangját, azt akarja, hogy a világ is értesüljön a létezéséről és a problémáiról, akkor saját nyelvükön, de legalábbis angolul kell megszólítani a külföldieket.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. október 25., csütörtök

Erdélyi srácok

Mai erdélyi világunk hétköznapi embere nem arra van berendezkedve, hogy folyamatosan jogvédekezzen. Nem az utcánk barikádjai mögött állunk őrt valamiféle közös eszme fölött, hanem falakkal elválasztott otthonainkban próbáljuk jobbá tenni családunk, magunk mindennapjait.

Kiss Judit 2018. október 24., szerda

A katasztrófa védelme

Biztosan sokan tapasztalták az elmúlt hetekben, hogy hirtelen szirénaszerűen elkezd sípolni a telefonjuk, amelyen „vészjelzés” érkezik sms formájában. Ebben a hatóságok arról értesítették a lakosság egy részét, hogy mindez a katasztrófavédelmi gyakorlat része.

Rostás Szabolcs 2018. október 23., kedd

Előrehozott megszorítások

Egy végrehajtó hatalom esetében a legkényesebb, egyúttal a legnehezebb feladatra kényszerült ezekben a napokban a román kormány, amikor arról igyekezett meggyőzni a közvéleményt, hogy igenis van pénz a bérek és a nyugdíjak folyósítására.

Bálint Eszter 2018. október 22., hétfő

A biztosítás kötelező. A kártérítés bizonytalan

Olcsó húsnak híg a leve – igaz a népi bölcsesség a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások romániai piacára is, ahol a csődöket követő állami tőkeinjekció által biztosított átmeneti szélcsend után újra mindennaposak a panaszok.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Egy bukás, és ami utána következik

Egy korszak végének a kezdete – valószínűleg így vonul majd be a történelembe Angela Merkel német ...

Páva Adorján: Csalódottak uniója

Hiába örvendeznek az euroszkeptikusok: az Unió romániai megítélésének romlása nem egy erőteljesen ...

Makkay József: Raoul Weiss esete a titkosszolgálatokkal

Raoul Weiss Romániából történő kitiltása élénk vitát váltott ki a román ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS