Bálint Eszter

2018. november 06., 08:05

Kísérleti egerek a tanügyi káoszban

Kísérletező kapkodás, kapkodó kísérletezés – nagyjából ez jut eszünkbe, ha a mindenkori politikum által az 1990 óta eltelt években meghozott, vagy meghozni tervezett intézkedéseit vesszük górcső alá. Kormányok jönnek, kormányok mennek, de a kapkodás örök.

A rendszerváltás utáni első évtized kapcsán még csak-csak érvelhetnek azzal, hogy nem lehetett egyik napról a másikra felszámolni, semmissé tenni a ceaușescui hagyományokat, hiszen nemcsak a diktátor fotóját kellett eltávolítani a tankönyvek harmadik oldaláról, hanem teljes átalakításra, reformra volt, vagyis így utólag visszanézve, inkább lett volna szükség.

Azok azonban, akik már az iskolák padjait koptatták 1989-ben, kvázi okkal nem csodálkoztak azon, hogy kísérleti generációnak számítanak és szinte naponta minden változik körülöttük. Tény, ami tény, voltak sokkoló pillanatok, de legalább edzetten vágtak neki a nagybetűs életnek, amúgy is megedződtek abban, hogy megtapasztalták a kommunizmus sötét éveit is.

Generációk kerültek és kerülnek ki viszont ma is úgy az iskolapadokból, hogy ők is kísérleti egerek egy laborban, ahol tán azt sem tudják, hogy mi a kísérlet tárgya. A mai hatodikosok lennének az igazi kísérleti generáció abból a szempontból, hogy ők az elsők egy új oktatáspolitika alapján lefektetett rendszerben, de ennyi év távlatából visszanézve már kimondható, ez sem kellőképpen kigondolt stratégia volt, itt is a kapkodás és a kísérletezés a meghatározó.

Nem hagyhatjuk szó nélkül, sőt üdvözöljük, hogy ők azok, akik elsőként nem úgy tanulják a román nyelvet és irodalmat, mintha az lenne az anyanyelvük – persze, nem akarjuk elszólni magunkat, hiszen mint láthattuk, a kivívott jogainkat egy tollvonással bármikor semmissé lehet tenni.
Pontosan emiatt és amiatt, hogy bőven akad még reformálni való, ha fel akarunk zárkózni azokhoz a társadalmakhoz, amelyeknek nemcsak hogy istenített az oktatási rendszerük, hanem a (funkcionális) analfabetizmus is a lehető legalacsonyabb mértékű bennük, kellene egy pártok közötti megállapodás az oktatási rendszer jövőjéről. Egy közös, többéves stratégia, amit lehetőleg nem politikusok, hanem szakemberek dolgoznak ki, lehetőleg külföldi és tapasztalt szakemberek bevonásával. Hogy mehessenek és jöhessenek kormányok, de az oktatáspolitika ettől függetlenül előre meghatározott kerékvágásban haladhasson. Nagyon ráférne.

De ha ez a széles körű összeborulás – amire amúgy a társadalom számos más területén is szükség lenne, de arról majd máskor – nem is jön össze, abban legalább ideje lenne megegyezniük, hogy menet közben nem módosítják a szabályokat, nem akarnak többé novemberben hozzányúlni a végzősök vizsgáinak lebonyolítására vonatkozó szabályokhoz.

Mint már említettük, a maga módján a rendszerváltás óta minden generáció kísérleti generáció volt. Vajon hány évnek vagy inkább évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki kiszámítható feltételek mellett tanuljon tizenkét/tizenhárom évig, majd érettségizzen?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Vélemény
Balogh Levente: Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét ...

Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Hallgassa online rádióinkat