HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. november 06., 18:55

Kilövési engedély

Újabb bőröndügy hozza lázba a botrányokra fogékony romániai közvéleményt, és a korábbi esethez hasonlóan a mostaniról is alaposan feltételezhető, hogy ismert közszereplő számára hozhatja el politikai karrierje végét.

Ha valaki nem emlékezne rá: George Becali üzletember-politikust, a bukaresti Steaua labdarúgócsapatának tulajdonosát 2013-ban jogerősen három év letöltendő szabadságvesztéssel sújtották megvesztegetés miatt, miután bőröndben elhelyezett 1,7 millió euró kenőpénzzel „ösztönözte” győzelemre a Kolozsvári U gárdáját. A juhászból multimilliárdos vállalkozóvá, valamint az Európai Parlamentet megjárt, néhány évig népszerű és befolyásos politikussá lett Becali számára az akkori börtönbüntetés – amelyet azóta újabb követett – jelentette a vég kezdetét, a szabadszájúságáról és idegengyűlöletéről elhíresült botrányhőst ma már a szenzációhajhász bukaresti tévécsatornák is mellőzik.

A legfrissebb, a hazai média által ugyancsak szenzációként tálalt bőröndaffér főszereplője Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokrata alakulat (PSD) elnöke, minden bizonnyal őt terheli az a megannyi dokumentum, fénykép- és videó felvétel, telefonszám és e-mail-cím, amely egy táskába rejtve került elő, és jutott el a napokban a Rise Project oknyomozó portál birtokába.

És itt álljunk is meg egy pillanatra, mert a bőrönd tartalmához hasonlóan legalább ilyen lényeges kérdés az utazótáska előbukkanásának körülménye. A Dragneához köthető Tel Drum-ügyben számos tényfeltáró anyaggal előrukkoló Rise Project szerint a titokzatos táskát egy Teleorman megyei polgár találta meg a telkén, majd átadta a portál egyik helyi informátorának. Mármost ezt a mesét valószínűleg csak a Spongya Bob és egyéb kedves rajzfilmek aktív, hat-hét éves rajongói veszik be, felnőtt ember csak megmosolyogja. Elvégre ha valaki kompromittáló adatoktól kíván megszabadulni, akkor egyszerűen megsemmisíti, nem pedig eldobja azokat a mezőn.

Mi is történhetett valójában? A román titkosszolgálatok – közülük is valószínűleg a belföldi hírszerzés (SRI) – megadták a kilövési engedélyt a jelenleg még Románia legerősebb emberének számító Dragneára. A kompromittáló adatokat tartalmazó aktatáska „aktiválása” nyilvánvaló üzenet a jelenlegi balliberális bukaresti hatalommal szemben álló erőszakszervezetek részéről, hogy elfogyott a türelem a szociáldemokrata pártelnökkel szemben, akit sürgősen el akarnak tenni láb alól (értsd: politikailag), meg sem várva, amíg végleges ítélet születik a fiktív alkalmazások kapcsán zajló, Dragneára alapfokon letöltendőt kiszabó perben.

A gond azonban ezúttal is a módszerrel van, egészen pontosan azzal, hogy a titkosszolgálatok nyakig beleártják magukat a politikai életbe, jelentős mértékben befolyásolva annak alakulását. Hiszen miközben megvan a törvényes útja a hírszerzés során összegyűjtött információk nyomozó hatóságokhoz történő eljuttatásának, a különböző politikai-gazdasági érdekcsoportok szolgálatába szegődő titkosszolgák sportot űznek a kényes vagy terhelő információk obskúrus módon való kiszivárogtatásából, letűntnek hitt elnyomó rendszerek módszerével leszámolva a kellemetlenné vagy veszélyessé vált figurákkal. Ami még véletlenül sem a jogállamok velejárója, függetlenül attól, hogy milyen politikai ideológiát vallunk magunkénak, és történetesen szimpatikus-e számunkra Liviu Dragnea.

A Teleormanban felbukkant bőröndből tehát alaposan kilóg a lóláb, amelyen ráadásul a billogot is rajta felejtették, a történet pedig azoknak a meggyőződését látszik igazolni, akik a szekusállam reinkarnációját látják napjaink Romániájában.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. november 06., kedd

Kísérleti egerek a tanügyi káoszban

Kísérletező kapkodás, kapkodó kísérletezés – nagyjából ez jut eszünkbe, ha a mindenkori politikum által az 1990 óta eltelt években meghozott, vagy meghozni tervezett intézkedéseit vesszük górcső alá. Kormányok jönnek, kormányok mennek, de a kapkodás örök.

Balogh Levente 2018. november 02., péntek

Egy bukás, és ami utána következik

Egy korszak végének a kezdete – valószínűleg így vonul majd be a történelembe Angela Merkel német kancellár bejelentése, amelyben közölte: decemberben már nem indul újra az általa 2000 óta vezetett Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. november 01., csütörtök

Csalódottak uniója

Hiába örvendeznek az euroszkeptikusok: az Unió romániai megítélésének romlása nem egy erőteljesen előrenyomuló, gazdaságilag és politikailag megalapozott „új irányzat” számszerű megnyilvánulása.

Makkay József 2018. október 31., szerda

Raoul Weiss esete a titkosszolgálatokkal

Raoul Weiss Romániából történő kitiltása élénk vitát váltott ki a román sajtóban. A francia állampolgárságú publicista neve sokak számára akkor vált ismerőssé, amikor elemzésében azt írta: a romániai kormányellenes tüntetéseket Soros Györgyhöz kötődő külföldi körök finanszírozt&

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. október 30., kedd

Továbbléptünk

Még mielőtt a jelen, de ennél is inkább a jövő felvázolása következne, hadd jöjjön egy kis sajtótörténet. Tizenkilenc évvel ezelőtt Kolozsvárt útjára indult az erdélyi magyar sajtó legnagyobb, egyben legmerészebb „zöldmezős” beruházása: napvilágot látott a Krónika.

Pataky István 2018. október 29., hétfő

Új hős a szappanoperában

Most Augustin Lazăr a hős. A korruptak ellen kíméletlen harcot vívó román főügyészt Ceaușescu idején még egészen más ideológia hajtotta.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. október 27., szombat

Megszólítani a világot

Ha az erdélyi, partiumi magyar közösség hallatni akarja a hangját, azt akarja, hogy a világ is értesüljön a létezéséről és a problémáiról, akkor saját nyelvükön, de legalábbis angolul kell megszólítani a külföldieket.

Páva Adorján 2018. október 25., csütörtök

Erdélyi srácok

Mai erdélyi világunk hétköznapi embere nem arra van berendezkedve, hogy folyamatosan jogvédekezzen. Nem az utcánk barikádjai mögött állunk őrt valamiféle közös eszme fölött, hanem falakkal elválasztott otthonainkban próbáljuk jobbá tenni családunk, magunk mindennapjait.

Kiss Judit 2018. október 24., szerda

A katasztrófa védelme

Biztosan sokan tapasztalták az elmúlt hetekben, hogy hirtelen szirénaszerűen elkezd sípolni a telefonjuk, amelyen „vészjelzés” érkezik sms formájában. Ebben a hatóságok arról értesítették a lakosság egy részét, hogy mindez a katasztrófavédelmi gyakorlat része.

Rostás Szabolcs 2018. október 23., kedd

Előrehozott megszorítások

Egy végrehajtó hatalom esetében a legkényesebb, egyúttal a legnehezebb feladatra kényszerült ezekben a napokban a román kormány, amikor arról igyekezett meggyőzni a közvéleményt, hogy igenis van pénz a bérek és a nyugdíjak folyósítására.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Kísérleti egerek a tanügyi káoszban

Kísérletező kapkodás, kapkodó kísérletezés – nagyjából ez jut eszünkbe, ha ...

Balogh Levente: Egy bukás, és ami utána következik

Egy korszak végének a kezdete – valószínűleg így vonul majd be a történelembe Angela Merkel német ...

Páva Adorján: Csalódottak uniója

Hiába örvendeznek az euroszkeptikusok: az Unió romániai megítélésének romlása nem egy erőteljesen ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS