Rostás Szabolcs

2018. november 06., 18:55

Kilövési engedély

Újabb bőröndügy hozza lázba a botrányokra fogékony romániai közvéleményt, és a korábbi esethez hasonlóan a mostaniról is alaposan feltételezhető, hogy ismert közszereplő számára hozhatja el politikai karrierje végét.

Ha valaki nem emlékezne rá: George Becali üzletember-politikust, a bukaresti Steaua labdarúgócsapatának tulajdonosát 2013-ban jogerősen három év letöltendő szabadságvesztéssel sújtották megvesztegetés miatt, miután bőröndben elhelyezett 1,7 millió euró kenőpénzzel „ösztönözte” győzelemre a Kolozsvári U gárdáját. A juhászból multimilliárdos vállalkozóvá, valamint az Európai Parlamentet megjárt, néhány évig népszerű és befolyásos politikussá lett Becali számára az akkori börtönbüntetés – amelyet azóta újabb követett – jelentette a vég kezdetét, a szabadszájúságáról és idegengyűlöletéről elhíresült botrányhőst ma már a szenzációhajhász bukaresti tévécsatornák is mellőzik.

A legfrissebb, a hazai média által ugyancsak szenzációként tálalt bőröndaffér főszereplője Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokrata alakulat (PSD) elnöke, minden bizonnyal őt terheli az a megannyi dokumentum, fénykép- és videó felvétel, telefonszám és e-mail-cím, amely egy táskába rejtve került elő, és jutott el a napokban a Rise Project oknyomozó portál birtokába.

És itt álljunk is meg egy pillanatra, mert a bőrönd tartalmához hasonlóan legalább ilyen lényeges kérdés az utazótáska előbukkanásának körülménye. A Dragneához köthető Tel Drum-ügyben számos tényfeltáró anyaggal előrukkoló Rise Project szerint a titokzatos táskát egy Teleorman megyei polgár találta meg a telkén, majd átadta a portál egyik helyi informátorának. Mármost ezt a mesét valószínűleg csak a Spongya Bob és egyéb kedves rajzfilmek aktív, hat-hét éves rajongói veszik be, felnőtt ember csak megmosolyogja. Elvégre ha valaki kompromittáló adatoktól kíván megszabadulni, akkor egyszerűen megsemmisíti, nem pedig eldobja azokat a mezőn.

Mi is történhetett valójában? A román titkosszolgálatok – közülük is valószínűleg a belföldi hírszerzés (SRI) – megadták a kilövési engedélyt a jelenleg még Románia legerősebb emberének számító Dragneára. A kompromittáló adatokat tartalmazó aktatáska „aktiválása” nyilvánvaló üzenet a jelenlegi balliberális bukaresti hatalommal szemben álló erőszakszervezetek részéről, hogy elfogyott a türelem a szociáldemokrata pártelnökkel szemben, akit sürgősen el akarnak tenni láb alól (értsd: politikailag), meg sem várva, amíg végleges ítélet születik a fiktív alkalmazások kapcsán zajló, Dragneára alapfokon letöltendőt kiszabó perben.

A gond azonban ezúttal is a módszerrel van, egészen pontosan azzal, hogy a titkosszolgálatok nyakig beleártják magukat a politikai életbe, jelentős mértékben befolyásolva annak alakulását. Hiszen miközben megvan a törvényes útja a hírszerzés során összegyűjtött információk nyomozó hatóságokhoz történő eljuttatásának, a különböző politikai-gazdasági érdekcsoportok szolgálatába szegődő titkosszolgák sportot űznek a kényes vagy terhelő információk obskúrus módon való kiszivárogtatásából, letűntnek hitt elnyomó rendszerek módszerével leszámolva a kellemetlenné vagy veszélyessé vált figurákkal. Ami még véletlenül sem a jogállamok velejárója, függetlenül attól, hogy milyen politikai ideológiát vallunk magunkénak, és történetesen szimpatikus-e számunkra Liviu Dragnea.

A Teleormanban felbukkant bőröndből tehát alaposan kilóg a lóláb, amelyen ráadásul a billogot is rajta felejtették, a történet pedig azoknak a meggyőződését látszik igazolni, akik a szekusállam reinkarnációját látják napjaink Romániájában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Vélemény
Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat