Balogh Levente

2018. november 23., 21:06

Ki is folytat itt hibrid háborút?

Tudta ön, kedves olvasó, hogy amennyiben szimpatizál a Sepsi OSK, illetve az FK Csíkszereda labdarúgó-csapatával, ne adj’ Isten, képes szívből szurkolni is nekik, akkor a Románia ellen zajló titkos magyar hibrid háborút támogatja, amelynek a hátterében Oroszország is ott ólálkodik? Ha esetleg eddig nem lett volna mindezzel tisztában, akkor a román sajtó készséggel a segítségére siet, hogy képbe helyezze.

A Gazeta Sporturilor című sportnapilap nemrég szenzációként közölte, hogy a magyar kormány mintegy hatmillió eurónak megfelelő összeggel támogatja a két székelyföldi klubot. Az információt úgy tálalták, mintha hosszú hónapokig tartó, profi, jelentős anyagi áldozatokat felemésztő oknyomozás eredményeként jutottak volna hozzá. Miközben annyira volt „hétpecsétes titok”, hogy a lap érdeklődésére az illetékes emberi erőforrások minisztériuma még a bukaresti újságírók által is elismert gyorsasággal, napokon belül hivatalosan válaszolt a témával kapcsolatos kérdésekre.

A tények és a szenzációhajhász tálalás közötti ellentétet aztán a román médiában megszokott „profizmussal” igyekeztek háttérbe szorítani: felhívták a figyelmet arra, hogy a csapatok mérkőzésein a szurkolók a székely zászlót lengetik, és a székely himnuszt éneklik.

A „szenzációs leleplezés” meg is tette a hatását. A román média egyből ráharapott, Radu Tudor politikai elemző pedig mindenkit lekörözve igazán nagyot ment: rögtön Románia ellen zajló hibrid háborút vizionált, amelyet természetesen Magyarország folytat. Mivel a magyarellenes bukaresti körök egyik kedvenc foglalatossága a Moszkvával pragmatikus – nem pedig szívélyesen baráti vagy szövetségesi – viszony kialakítására törekvő magyar kormányt Putyin-bérencként befeketíteni a romániai és a nemzetközi közvélemény előtt, Tudor egészen odáig ment, hogy szerinte a két futballklub és más magyar intézmények budapesti anyagi támogatása közös románellenes magyar–orosz összeesküvés részét képezi.

Nos, a rossz emlékű, bizonyos elemeiben ma is tovább élő szekus uszítás és dezinformáció minden ismérvét magában hordozó „elemzés” kapcsán érdemes néhány megjegyzést tenni. Először is azt, hogy vitathatatlan: a sport – ezen belül pedig kiemelten a labdarúgás – valóban alkalmas arra, hogy a regionális öntudatot, illetve a nemzeti büszkeséget erősítse. Mint ahogy az is tény, hogy Budapest egyre több magyar intézményt finanszíroz Erdélyben – mivelhogy a román állam nem, vagy csak igen szűkmarkúan hajlandó finanszírozni őket, holott román állampolgárok javát szolgáló intézményekről van szó.

De ha már nem hagyományos eszközökkel, egy közösség ellen, annak megtörése, eltüntetése érdekében vívott háborúról van szó, akkor a román államnál, annak hivatalos szerveinél jobban kevesen művelik ezt a műfajt, amikor az erdélyi és partiumi magyar közösség jogai elleni fellépés kerül napirendre. Ahogy magukat civilnek mondó, valójában vaskos intézményi támogatással tevékenykedő alakok folyamatosan azzal kötik le a magyar önkormányzati illetékesek és politikusok energiáit, hogy állandó feljelentgetéseikkel irtó hadjáratot folytatnak a magyar feliratok és jelképek ellen, ahogy a román igazságügyi szervek ezen feljelentések nyomán futószalagon hozzák a magyarellenes ítéleteket. Vagy ahogy ugyanezen bíróságok a történelmi és a jogi tényeket figyelmen kívül hagyva, a nagyromán nemzeteszme által vezérelve szentesítik magyar tulajdonú ingatlanok román állam általi ellopását (lásd a Mikó-ügyben született újabb vérlázító ítéletet), ahogy büntetlenül folyhat a hatályos törvények semmibevételével a magyar nyelvű orvosi felsőoktatás elsorvasztása, az mind-mind egy újabb hadmozdulat az őshonos magyar közösség végső legyőzése, a tisztán nemzeti Nagy-Románia gyakorlati megteremtése érdekében. Ez az igazi hibrid háború. Amit Románia ráadásul nem külföldiek, hanem a saját adófizető polgárai ellen folytat.

Miközben – minő irónia! – a román államkasszába általuk befizetett adólejek jelentős részét olyan cégek, intézmények termelik meg, amelyeket a magyar állam finanszíroz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat