Rostás Szabolcs

2018. március 19., 23:31

Kezdeni elölről

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény alkotmánybírósági elutasítása kiváló apropó arra, hogy kárhoztassuk az országban uralkodó állapotokat, a rendszert, az óvást beterjesztő ellenzéki pártokat, a nemzeti kisebbségekkel szemben intoleráns többséget. Egyszóval: Romániát.

A politikusok meg is ragadják az alkalmat, hogy szégyenről, a demokratikus jogállam vesztéről, az anyanyelvű oktatás elleni támadásról nyilatkozzanak felháborodott hangvételű közleményekben. A valóság azonban nem ilyen egyszerű, és éppenséggel a másfél éve húzódó iskolakálváriának kellett volna megtanítania bennünket arra, hogy a helyzet nem mindig fehér vagy fekete.

Sokunknak a mai napig nem fér a fejébe, milyen indok alapján indított éppen a korrupcióellenes ügyészség eljárást a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium 2014-es megalapítása ügyében. Ugyan hol történt itt megvesztegetés, befolyással üzérkedés? Azt azonban még politikusaink, önkormányzati vezetőink többsége is elismeri, hogy a tanintézet létrehozásáról szóló önkormányzati, tanfelügyelőségi jóváhagyással nem volt minden rendben, és jogi szempontból támadhatóak az erről szóló határozatok.

Az RMDSZ előbb helyben próbált megoldást találni az iskolaügyre, majd miután a kísérlet kudarcot vallott, országos szintre emelte a gimnázium kérdését, amelynek újraalapításáról egyenesen a kormányzó román balliberális koalícióval kötött szóbeli megállapodást – legalábbis írásos egyezség nem látott napvilágot a témában. Sőt a marosvásárhelyi tanintézet államközi problémává is dagadt azután, hogy Magyarország bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd Liviu Dragnea PSD-elnök személyesen tett ígéretet Orbán kormányfőnek az iskola újraalapításáról.

A politikai megállapodások tehát megszülettek, a jogszabályt is elfogadta a bukaresti parlament, a törvény azonban megbukott az alkotmányossági normakontrollon. Természetesen lehet bírálni az óvás előterjesztése miatt a magyarellenes hangulatkeltés terén élen járó két román ellenzéki pártot, ezzel azonban már semmire se megyünk. A szomorú és rideg valóság az, hogy az RMDSZ törvényhozói olyan jogszabálytervezetet dolgoztak ki és terjesztettek a parlament elé, amely ellentmond a hatályos alkotmány előírásainak.

A taláros testület nem azt mondja, hogy alkotmányellenes egy kisebbségi iskola létrehozása vagy hogy a nemzeti kisebbségeknek nincs joguk anyanyelvi oktatáshoz. Az alkotmánybírák szerint az egyedi esetről rendelkező iskolatörvény többek között azért mond ellent az alaptörvénynek, mert sérti a helyi autonómia elvét – és ez súlyos kritika a többszintű önrendelkezést szorgalmazó RMDSZ számára.

Arról nem beszélve, hogy a szövetség az autonómiastatútumok parlamenti beterjesztését is folyton azzal az indoklással halogatja, hogy a területi önrendelkezés ütközik a jelenlegi román alaptörvény előírásaival. Hát ha ezt tudjuk, akkor ugyan miért kerülte el a figyelmünket, hogy esetleg a vásárhelyi gimnázium újraalapításáról rendelkező jogszabály is alkotmányellenes lehet?

Nincs mit tagadni és ujjal mutogatni: az eddigi próbálkozások kudarcot vallottak iskolaügyben. Ideje elölről kezdeni az egészet, mégpedig helyi szinten.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat