HIRDETÉS

Páva Adorján

2018. május 15., 23:23

Képtelenek centenáriuma

Egyes elemzők szerint aggasztó, hogy a románok mintegy felének semmit nem jelent a „nagy egyesülés” centenáriuma, miközben mások ennél is rosszabb eredményre számítottak.

A kultúrafogyasztás 2017-es barométere nevű, a 100 éves évfordulóra összpontosító országos felmérés készítői ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a történelmi tudat, a nemzeti önazonosság megkopása miatt nemcsak a hétköznapi emberek hibáztathatók.

A Művelődéskutató és Felnőttoktató Országos Intézet által a tavalyi év végén készített közvélemény-kutatás – amelynek következtetéseit hétfőn ismertették – arra világít rá, hogy a romániaiak többségének egyszerűen semmilyen véleménye nincs a centenáriumról, miközben az elmúlt években a megkérdezettek csupán 6 százaléka vett részt rendszeresen  nemzeti ünnepeken.

A felmérést készítő – igencsak élesen fogalmazó – kutatók szerint mindez arról tanúskodik, hogy a románokban kihalófélben van a történelmi narratívára épülő nemzettudat, románságuk pedig egy hovatartozást tanúsító „kitűzővé” csökevényesedett, amely mögött nincs valós identitás, csupán „felmutatható igazolványként” szolgál. Mert „igazi románnak lenni azt jelenti, hogy úgy élj, mint aki szívén viseli országa sorsát”.

A felmérés eredményeit elemző szakértők természetesen erőteljesen kiemelték az állami intézmények felelősségét a polgári nevelésben tapasztalható súlyos hiányosságok miatt, ugyanakkor felrótták a centenáriumra hangoló országos kampányok elmaradását is. Emellett arra szólították fel a döntéshozókat, hogy bármennyire is lehangolóan fest, a társadalom valós képéből kiindulva próbáljanak nemzettudat-felrázó stratégiákat kidolgozni.

Ennek a valós képnek szerves része, hogy – mint a felmérésből kiderül – a romániaiak 65 százaléka elsősorban a településük közösségével azonosul, másodsorban a megyével (51) és csak harmadsorban az ország közösségével (40), míg 6-7 százalékuk vallja magát elsősorban európainak. A kutatók szerint ezek sokatmondó adatok, amelyek a helyi értékek „virágzását” tükrözik.

Ez a tendencia pedig az erdélyi magyarság számára is kedvező fejlemény, hiszen a lokálpatriotizmus, a szülőföldhöz való ragaszkodás az egyik legfontosabb megtartó erőnk. Ebben, úgy látszik, a nagy többség egyetért velünk – azok többsége, akiket családjuk, otthonuk, szülőfalujuk, -városuk sikeresen visszatart az idegenbe szakadástól, az emigrálástól. Mert az biztos, hogy az itthon kínlódókat-boldogulókat nem Románia, a kormány, a parlament, a politikusok, a megaberuházások, a dübörgő országprojektek bírják maradásra.

A vissza a gyökerekhez gondolkodásmód országos térnyerése sajnos manapság nem egyfajta társadalmi érettség megnyilvánulása, hanem ösztönös önvédelmi reakció, de ettől függetlenül meggyőző hivatkozási alapként szolgálhat a decentralizációs és önrendelkezési törekvések számára. Amelyek a már említett valós képnek szintén szerves, egy normális országban megkerülhetetlen részei.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. május 14., hétfő

Történelmi nap Jeruzsálemben

Az majd csak az utókor számára derül ki, hogy összességében véve pozitív vagy negatív következményekkel jár a közel-keleti konfliktus rendezése szempontjából az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése.

Rostás Szabolcs 2018. május 14., hétfő

Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti kormányzati illetékesek rövid idő leforgása alatt másodszorra bizonyítják be, hogy belpolitikai érdekeiknek próbálják alárendelni a román diplomáciát, ezzel párhuzamosan sikerült jól lejáratniuk az országot nemzetközi s

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. május 11., péntek

A kommunizmus áldozatai és a ma is élő gyilkos eszmék

Az embertelen és emberellenes kommunista rendszer megérdemelt bukása után közel három évtizeddel – remélhetőleg csak időlegesen – újabb „sikert” aratott...

Kiss Judit 2018. május 11., péntek

Az óvoda és a jövő zenéi

Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, miután a minap döntéshozó kamaraként megszavazta a szenátus plénuma a tanügyi törvényt módosító tervezetet.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. május 10., csütörtök

A gyalázóknak álló zászló

„Néhányan a szemközti kocsmából tétlenül végignézték az egészet. Ez jobban fáj, mint hogy letépték a zászlót” – panaszkodott múlt héten Miklós András sepsiszentgyörgyi tanácsos.

Rostás Szabolcs 2018. május 08., kedd

Tendenciózus riport magyarokról

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, valahányszor magyar vonatkozású témához nyúl, a többségi média kevésszer törekszik kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. május 06., vasárnap

Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

Ezeket a címeket adja ki a Krónika honlapjának keresője, ha beütjük azt a szót, hogy autópálya.

Kiss Judit 2018. május 04., péntek

Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint Bálványosfürdő és a Szent Anna-tó, ha az odavezető utak a kifürkészhetetlen emberi indítékok, szándékos vagy nem szándékos nemtörődömség miatt szinte járhatatlanok.

Páva Adorján 2018. május 02., szerda

A nagy egyesülés széteső hologramja

George Ivașcu, a kultúra és a nemzeti identitás minisztere szerint a „történelmi valóság” megköveteli, hogy 2020-ig meghosszabbítsák a centenáriumi ünnepségsorozatot.

Balogh Levente 2018. május 01., kedd

Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó államfő, ehhez azonban folyamatosan előtérben kell lennie, ha ismét elnökválasztást akar nyerni.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Történelmi nap Jeruzsálemben

Az majd csak az utókor számára derül ki, hogy összességében véve pozitív vagy negatív ...

Rostás Szabolcs: Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti ...

Balogh Levente: A kommunizmus áldozatai és a ma is élő gyilkos eszmék

Az embertelen és emberellenes kommunista rendszer megérdemelt bukása után közel három évtizeddel – ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS