Pataky István

2019. április 08., 07:36

Kelemen Hunortól fél Ukrajna

Sokat elárul a negyvenkét millió lakosú Ukrajna jelen állapotáról, hogy Kelemen Hunortól retteg. 

Mennyire egyszerű lett volna a Krímet is megtartani, ha időben eszmélnek Ukrajna határőrei. Határozott kézmozdulattal megálljt intenek az útra kelt orosz katonáknak, akik aztán a száz évre szóló kitiltással az útlevelükben megszégyenülten kénytelenek hazaosonni. Erről az akcióról több okból kifolyólag lemaradtak Ukrajna hatóságai, így maradt nekik Kelemen Hunor.

Nem véletlen, hogy egy Volodimir Zelinszkij nevű komikus közel áll az államfői pozíció megszerzéséhez a posztszovjet köztársaságban. Már az ukránok többségének is fejlett humorérzék kell országuk állapotának elviseléséhez. A történet tragikus része az, hogy míg az RMDSZ elnöke csalódottan hazament, addig a százötven ezer lelket számláló kárpátaljai magyarság a szülőföldjén kénytelen elviselni az ukrán nacionalizmus tombolását. Igen, tudjuk, nem volt kegyes Ukrajnához az utóbbi évtized. Pillanatok alatt került a geopolitikai küzdelem kellős közepébe, Putyin úgy érezte, az ukránok megleckéztetésével tudja a leghatékonyabban megvillantani izmait. Nem egyszerű Kijevnek a fiatal állam megszilárdítása Moszkva gátlástalan beavatkozásai mellett. A baj csak az, hogy az okkal frusztrált Ukrajna a többi nemzeti kisebbségen igyekszik leverni azt, amit az oroszokon nem tud. Egymást követik a nacionalista lépések az anyanyelvű oktatás felszámolásától egészen a fizikai megsemmisítéssel való fenyegetésekig.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség sokat megélt elnöke szerint az RMDSZ vezetőjének kitiltása összefüggésben van azzal, hogy Kelemen Hunor is szerepel a Mirotvorec (Béketeremtő) szélsőséges ukrán szervezet honlapjának „halállistáján”. A hírhedt listára a kelet-ukrajnai válság kitörésekor, illetve a Krím félsziget annektálása után azokat az oroszokat és szeparatistákat, az őket támogatókat, szimpatizánsaikat, vállalkozókat, újságírókat, közéleti szereplőket tették fel, akik a nacionalisták megítélése szerint Kijev ellen tevékenykedtek. A „béketeremtőknél” az is bűn, ha valakinek kettős állampolgársága van, mivel azt az ukrajnai jogszabályok nem teszik lehetővé. A kezdetekkor a listának még semmi köze nem volt a magyarokhoz. Később öt kárpátaljai magyar neve került a névsorba, ez a szám nőtt mára több mint ötszázra. Egy, a listán szereplő újságírót, valamint egy szintén listázott parlamenti képviselőt megöltek. Mindketten ukránok voltak.

Függetlenül attól, hogy a fenyegető listának köze van-e Kelemen kitiltásához, vagy nincs, az ukrán lépés diplomáciai szempontból rendkívül súlyos. A magyar külügyi tárca a történtek miatt mára berendelte Ukrajna budapesti nagykövetét. Eközben a bukaresti ukrán külképviselet vezetője Facebook-oldalán közzétett – az RMDSZ elnöke szerint hazugságokat is tartalmazó – reagálásában természetesnek tartja az indok nélküli kitiltást. Minimális elvárás ezek után, hogy az utóbbi időben a Románia iránti tiszteletet hangsúlyosan követelő bukaresti kormány diplomáciájának vezetője magyarázatot kérjen az ukrán nagykövettől egy romániai parlamenti képviselő kitiltása ügyében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. április 05., péntek

Timmermans szereptévesztése

A világért sem szeretnénk, ha úgy tűnne: egyetértünk azzal, ahogy a névleg Viorica Dăncilă – valójában Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök – vezette kabinet kormányoz a gazdaság, az oktatás, a szociális szféra és persze az igazságszolgáltatás terén.

Kiss Judit 2019. április 03., szerda

Robotoló fantomgyerekek

Miközben a romániai iskolarendszer úgymond az „életre készíti fel” a gyerekeket, szép csendesen elveszi tőlük a gyerekhez illő, méltó, régebben természetesnek számító életforma lehetőségét.

Pataky István 2019. április 02., kedd

Johannis játszik

Fikusznak hívják a háta mögött Klaus Johannist. Keveset beszél, ellenben sokat hallgat. Az utóbbi napokban kétszer is kivonult a jól előkészített mikrofonállvány és az elnöki hivatal kamerája elé, de – ahogyan mindig – az előadás unalmasra sikerült. 

Bálint Eszter 2019. április 01., hétfő

Nagy kapzsiságnak visszakozás a vége

Visszavett kicsit a kapzsiságból a kormány – mondhatjuk azt követően, hogy a szociálliberális kabinet módosította pénteki ülésén a hírhedt, 2018/114-es, többnyire adóügyi intézkedéseket tartalmazó sürgősségi kormányrendeletet.

Balogh Levente 2019. március 29., péntek

Nagykövetségbotrány újratöltve

Most hirtelen nem tudnám megmondani, volt-e már példa arra, hogy egy kormány egy éven belül szinte lépésről lépésre, szóról szóra ugyanazt az orbitális hibát kövesse el, a legcsekélyebb jele nélkül annak, hogy az első fiaskóból tanult volna.

Makkay József 2019. március 28., csütörtök

Kormányzati szerencsejáték

Úgy tűnik, az igazságügyi jogszabályok önkényes módosításainak belföldi és európai botránya eltörpül a nagyobb gond mellett, amelyet a román kormány hűbelebalázs módjára elindított „gazdasági reformja” okoz.

Balogh Levente 2019. március 26., kedd

Tisztújításból konfliktusba

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a hétvégi tisztújító küldöttgyűlés előtt sem volt könnyű helyzetben, és nincs ez másként az új elnök megválasztása után sem. Most komoly az esély arra, hogy a saját „kezűleg” hozza még nehezebb helyzetbe magát.

Pataky István 2019. március 25., hétfő

A románokon múlhat az RMDSZ sikere

Kampányüzembe kapcsolt a román politikum, pedig két hónap van még az európai parlamenti választásokig. A pártok vezetői úgy járják az országot, mintha országos megmérettetés következne.

Balogh Levente 2019. március 22., péntek

Johannis kampányízű pótcselekvése

Ki az, aki nem igennel válaszolna, ha egy népszavazáson azt a kérdést tennék fel: Szeretné-e, ha jövő hónaptól mindent ingyen kaphatna meg, amit csak akar? 

-- Külsős szerző -- 2019. március 21., csütörtök

Muszlim kancellár Németországban? – Az Európai Néppárt jövőjéről

„Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül” – ez a kompromisszumos megoldás született az európai ernyőszervezet szerdai brüsszeli tanácskozásán.

Vélemény
Balogh Levente: Timmermans szereptévesztése

A világért sem szeretnénk, ha úgy tűnne: egyetértünk azzal, ahogy a névleg Viorica Dăncilă – ...

Kiss Judit: Robotoló fantomgyerekek

Miközben a romániai iskolarendszer úgymond az „életre készíti fel” a gyerekeket, szép csendesen ...

Pataky István: Johannis játszik

Fikusznak hívják a háta mögött Klaus Johannist. Keveset beszél, ellenben sokat hallgat. Az utóbbi napokban ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat