HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. április 09., 00:02

Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és pártatlan igazságszolgáltatás fontosságára ezekben a napokban a román igazságszolgáltatás jeles képviselői.

Többen is (köztük Dana Gîrbovan, a Romániai Bírák Országos Egyesületének – UNJR – elnöke) megragadták az alkalmat az ortodox húsvét apropóján, hogy Krisztus keresztre feszítése és a román igazságszolgáltatás jelenlegi állapota között párhuzamot vonva megállapítsák, mennyire létfontosságúak egy társadalom – és persze az egyén – számára a tisztességes és pártatlan bírósági perek. Hiszen talán semmit sem visel nehezebben az ember, mint az igazságtalanságot, az igazságtalan ítéletet. Egyáltalán nem véletlen, hogy a téma ebben az ünnepi időszakban is közszájon forog, elvégre a rendszerváltás óta soha ennyi vita és ellentmondás nem övezte a romániai igazságszolgáltatást, mint most.

A korrupcióellenes ügyészség tevékenysége körüli kételyeket, az „elhajlásai" (gondolunk itt elsősorban a ploiești-i kirendeltség háza táján uralkodó visszaélésekre) miatti felháborodást tetőzi újabban a nyomozó hatóságok és bíróságok, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között köttetett titkos megállapodások ügye. Önmagában sehol nem jelent veszélyt a demokráciára és a jogállamiságra, ha a súlyos bűncselekmények és a terrorizmus elleni küzdelem terén a bűnüldöző szervek és a vádhatóságok szorosan együttműködnek, és erejüket megkettőzve munkálkodnak a lakosság és az illető ország biztonsága érdekében.

A mintegy tíz évvel ezelőtt szentesített romániai protokollumok azonban túlléptek az intézmények közti viszonyokat szabályozó megállapodások keretein, lehetőséget teremtve a titkosszolgálat számára, hogy beavatkozzék a büntetőeljárásba. Márpedig hasonló eljárásra – úgy tudtuk, vagy inkább csak reméltük(?!) – legutóbb a totalitárius rezsimek idején volt példa tájainkon, amikor az osztályellenségnek kikiáltottak elleni nyomozást közvetlenül a Sziguránca vagy a Szekuritáté tisztjei irányították. Aminek megannyi kirakatper lett az eredménye, számtalan ártatlanul elítélt, meghurcolt ember – amire a jelek szerint napjainkban is megannyi példa akad, hiszen lám, éppen a SRI egyik volt bennfentese, egykori főtisztje kérdőjelezi meg a székelyföldi „terroristaperben" megfogalmazott vádakat.

A hazai társadalom elemi érdeke, hogy minden homályos részlet, visszaélés, alkotmány- és törvénysértés napvilágra kerüljön a SRI és az igazságszolgáltatási szervek titkos paktumairól. A kivizsgálás és a megnyugtató tisztázás már csak azért is elengedhetetlen, mert sokak szerint már így is megkérdőjelezhető valamennyi, az elmúlt évtizedben lezajlott büntetőperben született ítélet pártatlansága, és ez a kétely katasztrofális következményekkel fenyegeti a romániai igazságszolgáltatás megítélését.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. április 06., péntek

Második választók

Vasárnap már a második olyan országgyűlési választást rendezik Magyarországon, amelyet a külhoni magyarok nem csupán kibicként asszisztálnak végig, hanem magyar állampolgárként – amennyiben élni kívánnak szavazójogukkal – tevőlegesen is részt vehetnek.

Páva Adorján 2018. április 04., szerda

Utcafrontok Marosvásárhelyen és Brüsszelben

Hamarosan új fejezet nyílik a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák regényes, végeláthatatlan történetében: az önkormányzat bíróságon próbálja megvédeni a prefektus által megtámadott határozatait.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. április 03., kedd

Brüsszelben pattog a labda

Bár a szervezők csak szerdán ismertetik a pontos és végleges adatokat, már kijelenthető, hogy sikerrel járt a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés kedden éjfélkor lezárult aláírásgyűjtése.

Balogh Levente 2018. március 30., péntek

„Magyarbarát” román–moldovai egyesülés?

Mintha nem is abban az országban lennénk, amely következetesen ellenez minden határmódosítást Európában, és sem Koszovó függetlenné válását nem hajlandó elismerni, sem a katalán önállósodási törekvéseket.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. március 28., szerda

Álomvilágok találkozása a centenáriumi mesében

Nem lacafacázott Románia erős embere a Besszarábiával történt egyesülés 100. évfordulója alkalmából kedden megtartott parlamenti díszülésen.

Kiss Judit 2018. március 27., kedd

Mindannyiunk tükre, a színház

Nézők és színészek együtt ünneplik a színpadon megszülető mindenkori csodát a március 27-i világnap apropóján.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. március 26., hétfő

Az uszítás szabadsága

A szólásszabadság minden körülmények közötti tiszteletben tartása fontosabb, vagy az, hogy az egyesek által sértőnek, kirekesztőnek sőt uszítónak minősített tartalmak ne kaphassanak nyilvánosságot?

Rostás Szabolcs 2018. március 25., vasárnap

Nemzetbiztonság, igazságszolgáltatás

Kevesen tudnak indulatmentesen reagálni a Horváth Anna, Kolozsvár egykori alpolgármestere ügyében alapfokon kihirdetett táblabírósági ítéletre azok közül, akik érdeklődést tanúsítanak a közélet iránt.

Balogh Levente 2018. március 23., péntek

Belső és külső ellenségek

Sajátos offenzívába kezdett a bukaresti kormánykoalíció az elmúlt napokban az igazságszolgáltatással vívott csatában.

Páva Adorján 2018. március 21., szerda

Mit nyerhet a magyarság a román revizionizmusból?

Az erdélyi, székelyföldi autonomista törekvések oldaláról nézve sokkolóként hathat az a nyilatkozat, amelyet kedden fogadott el a Temes megyei önkormányzat Románia és Besszarábia újraegyesítéséről.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Második választók

Vasárnap már a második olyan országgyűlési választást rendezik Magyarországon, amelyet a külhoni ...

Páva Adorján: Utcafrontok Marosvásárhelyen és Brüsszelben

Hamarosan új fejezet nyílik a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák regényes, végeláthatatlan ...

Rostás Szabolcs: Brüsszelben pattog a labda

Bár a szervezők csak szerdán ismertetik a pontos és végleges adatokat, már kijelenthető, hogy sikerrel járt ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS