Rostás Szabolcs

2018. április 09., 00:02

Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és pártatlan igazságszolgáltatás fontosságára ezekben a napokban a román igazságszolgáltatás jeles képviselői.

Többen is (köztük Dana Gîrbovan, a Romániai Bírák Országos Egyesületének – UNJR – elnöke) megragadták az alkalmat az ortodox húsvét apropóján, hogy Krisztus keresztre feszítése és a román igazságszolgáltatás jelenlegi állapota között párhuzamot vonva megállapítsák, mennyire létfontosságúak egy társadalom – és persze az egyén – számára a tisztességes és pártatlan bírósági perek. Hiszen talán semmit sem visel nehezebben az ember, mint az igazságtalanságot, az igazságtalan ítéletet. Egyáltalán nem véletlen, hogy a téma ebben az ünnepi időszakban is közszájon forog, elvégre a rendszerváltás óta soha ennyi vita és ellentmondás nem övezte a romániai igazságszolgáltatást, mint most.

A korrupcióellenes ügyészség tevékenysége körüli kételyeket, az „elhajlásai" (gondolunk itt elsősorban a ploiești-i kirendeltség háza táján uralkodó visszaélésekre) miatti felháborodást tetőzi újabban a nyomozó hatóságok és bíróságok, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között köttetett titkos megállapodások ügye. Önmagában sehol nem jelent veszélyt a demokráciára és a jogállamiságra, ha a súlyos bűncselekmények és a terrorizmus elleni küzdelem terén a bűnüldöző szervek és a vádhatóságok szorosan együttműködnek, és erejüket megkettőzve munkálkodnak a lakosság és az illető ország biztonsága érdekében.

A mintegy tíz évvel ezelőtt szentesített romániai protokollumok azonban túlléptek az intézmények közti viszonyokat szabályozó megállapodások keretein, lehetőséget teremtve a titkosszolgálat számára, hogy beavatkozzék a büntetőeljárásba. Márpedig hasonló eljárásra – úgy tudtuk, vagy inkább csak reméltük(?!) – legutóbb a totalitárius rezsimek idején volt példa tájainkon, amikor az osztályellenségnek kikiáltottak elleni nyomozást közvetlenül a Sziguránca vagy a Szekuritáté tisztjei irányították. Aminek megannyi kirakatper lett az eredménye, számtalan ártatlanul elítélt, meghurcolt ember – amire a jelek szerint napjainkban is megannyi példa akad, hiszen lám, éppen a SRI egyik volt bennfentese, egykori főtisztje kérdőjelezi meg a székelyföldi „terroristaperben" megfogalmazott vádakat.

A hazai társadalom elemi érdeke, hogy minden homályos részlet, visszaélés, alkotmány- és törvénysértés napvilágra kerüljön a SRI és az igazságszolgáltatási szervek titkos paktumairól. A kivizsgálás és a megnyugtató tisztázás már csak azért is elengedhetetlen, mert sokak szerint már így is megkérdőjelezhető valamennyi, az elmúlt évtizedben lezajlott büntetőperben született ítélet pártatlansága, és ez a kétely katasztrofális következményekkel fenyegeti a romániai igazságszolgáltatás megítélését.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat