Rostás Szabolcs

2018. március 05., 23:03

Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis indokolt a román balliberális koalícióval a 2016-os parlamenti választásokat követően kötött együttműködés fenntartása, folytatása.

A közéletben, a világhálón ugyanis kitapintható a Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu vezette pártok, valamint ezek ellentmondásos gazdasági, pénzügyi, igazságügyi intézkedései számára nyújtott támogatás miatti elégedetlenség. Sokan még mindig firtatják, mi szükség volt a Dăncilă-kormány megszavazására, amikor annak programját maguk az RMDSZ vezető politikusai nevezték csapnivaló fércmunkának, fedezet nélküli ígérethalmaznak. Továbbá az is nehezen érthető, miért ragaszkodik a szövetség a koalíciós pártokkal aláírt paktumhoz, amikor abból igazság szerint túl sok haszna nem származik az erdélyi magyar közösségnek.

Lám, az alakulat miniparlamentjeként emlegetett Szövetségi Képviselők Tanácsa hétvégi ülésén is elhangzott megannyi kritika általában a román politikai osztály, tételesen pedig a kormány céltalanságával és víziótlanságával kapcsolatban. Maga a szövetség elnöke tette szóvá, hogy miközben Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében, a bukaresti diplomácia folyamatosan ezt szajkózza nemzetközi fórumokon.

Ennek ellenére hangoztatják az RMDSZ vezetői, hogy a jelenlegi bukaresti hatalommal való együttműködésnek nincs alternatívája, az alakulatnak egyszerűen nincs más választása, mint támogatni a PSD–ALDE-koalíciót, mivel a vadnacionalista és magyarellenes húrokat pengető ellenzéki liberálisokkal képtelenség szót érteni.

Az érvelésnek azonban csak a fele igaz. Tény, hogy Ludovic Orban pártja alaposan rátaposott a kisebbségellenes pedálra, és velük jelen pillanatban elég nehezen elképzelhető konstruktív párbeszéd. Ebből azonban még nem következik, hogy kizárólag a PNL-lel való összebútorozás marad az RMDSZ-nek, ha esetleg megunna folyton biankó csekket kiállítani a balliberálisoknak.

Megmaradna a konstruktív ellenzéki szerep is, amely egyáltalán nem feltételez vagy követel lepaktálást a többi ellenzéki alakulattal. Vagyis a jelenlegi hatalom támogatásának kizárólagossága hamis felvetés, ez a magyarázkodás nem meggyőző az RMDSZ részéről. Az a politikai kommunikáció meg egyenesen tragikomikus, hogy a szövetség megoldotta ugyan, ám az ellenzék ma is hátráltatja a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyét. Az a baj, hogy számtalan más, az erdélyi magyarokat érintő kérdést sikerült úgy „megoldani”, mint a tanintézet helyzetét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. március 05., hétfő

Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – jegyezte meg epésen egy hozzászóló. 

Balogh Levente 2018. március 02., péntek

Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy megrongálában, esetleg neonáci hőbörgők utcai randalírozásában kimerülő, „jelentéktelen" megnyilvánulásokat megtapasztaló erdélyi magyar közösség tagjaként döbbenetes azzal szembesülni, mivel kell szembenézniük a k&

Kőrössy Andrea 2018. február 28., szerda

Hátrahagyott prioritások

Érdekes, de főleg sajnálatos módon sem a bukaresti kormány, sem a parlament nem sieti el az egészségügy megreformálását célzó intézkedések bevezetését. Holott például az igazságügyi vagy éppen az adóügyi újítások vonatkozásában a végrehajtó és a törvényhozói hatalom egyará

Kiss Judit 2018. február 28., szerda

Távol a téli természet(es)től

Riogatják az embereket Romániában, Magyarországon és több európai országban is a hírek, amiért február végén, uram bocsá', erősen télies az időjárás.

Balogh Levente 2018. február 27., kedd

Elmarasztaló jelentés, elmaradó számonkérés

Bizonyos mértékig indokolt az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek jubilálása annak nyomán, hogy az Európa Tanács a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának Romániáról szóló jelentésében szinte maradéktalanul, tételesen felsorolják a magyar közöss&

Rostás Szabolcs 2018. február 26., hétfő

DNA: végképp eltörölni?

Elvitathatatlan erénye a bukaresti kormánykoalíciónak, hogy kiszámítható. A zűrzavart és hanyatlást eredményező gazdasági-pénzügyi hazárdjátékával és az igazságszolgáltatás térdre kényszerítését célzó kísérleteivel egyaránt.

Balogh Levente 2018. február 23., péntek

Az uszítás gyümölcsei

Dörzsölheti a markát Gyurcsány Ferenc és magát demokratikusnak nevező pártjának illetékesei.

Páva Adorján 2018. február 21., szerda

Ünneprontók március 15-éje

Pozitív példaként számoltunk be arról decemberben, hogy Koronkán román tanácsosok is felkarolták a kezdeményezést, miszerint közpénzből támogassák a március 15-ei helyi ünnepségek megszervezését. A tervezet azonban elbukott – írd és mondd: az RMDSZ ellenkezése miatt.

Kiss Judit 2018. február 20., kedd

Észszerűségből elégtelen

Lecseng szerdán az érettségi vizsga előrehozott, szóbeli része, amit sokan joggal tekintenek hiábavaló megmérettetésnek, súlytalan próbatételnek.

Rostás Szabolcs 2018. február 19., hétfő

Mindennapi intoleranciánk

Bőven akad tennivalója ebben az időszakban (is) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, márpedig a szakhatóság „elfoglaltságának” mértéke egyenesen arányos a romániai társadalomban tetten érhető hátrányos megkülönböztetés gyakoriságával.

Vélemény
Bálint Eszter: Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – ...

Balogh Levente: Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy ...

Kőrössy Andrea: Hátrahagyott prioritások

Érdekes, de főleg sajnálatos módon sem a bukaresti kormány, sem a parlament nem sieti el az egészségügy ...

Hallgassa online rádióinkat