HIRDETÉS

Balogh Levente

2018. május 01., 23:00

Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó államfő, ehhez azonban folyamatosan előtérben kell lennie, ha ismét elnökválasztást akar nyerni.

Ezért keményen berúgta a kampánymotort – ez a következtetés vonható le abból, hogy kiállt, és nyilvánosan lemondásra szólította fel Viorica Dăncilă miniszterelnököt, amiért az nem vett részt a jegybankról szóló, általa kezdeményezett egyeztetésen.

Felszólítása sikerességében minden bizonnyal még ő maga sem bízik, legalábbis nem feltételezzük, hogy komolyan gondolja: a vele ellentétes politikai oldalon álló kormánytöbbség alázatosan engedelmeskedik az államfői dörgedelemnek, és leváltja a miniszterelnököt, amennyiben az nem hajlandó magától lemondani. (Nem mintha amúgy a kormány kaotikus gazdasági és szociális intézkedései, az igazságügyi törvények állandó bolygatása miatt nem lenne indokolt a távozásuk, de a politika, a hatalomért való versengés nem erről szól.)

Hiszen igaz ugyan, hogy az államfőé az első számú tisztség Romániában, de az elnök mégsem közvetlen felettese a miniszterelnöknek és a kormánynak. Azok ugyanis elsősorban a parlamentnek tartoznak felelősséggel. Így egy ilyen felszólítás legfeljebb akkor lehet sikeres, ha az elnök és a kormány ugyanazon politikai oldalt képviseli.

Romániában azonban a lehető legtávolabb állunk attól, hogy ez így legyen, sőt Johannis már többször is az ellenzék első számú vezetőjének szerepét vállalta magára, annak ellenére, hogy tisztsége elvileg politikailag semleges magatartásra kötelezné. És így van ez most is: Johannis érzi, hogy nem szabad engednie, hogy a partvonalra szoruljon, hogy a kormányoldal tematizálja a közbeszédet, mint ahogy ez akkor történt, amikor szándékosan olyan területen, a külpolitika alakításában léptek fel kezdeményezően, amely alkotmányosan is államfői hatáskörbe tartozik.

Azzal, hogy a kormány egyrészt memorandumot fogadott el arról, hogy konzultációkat kíván kezdeményezni az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetéséről, másrészt a miniszterelnök Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel együtt az államfővel folytatott előzetes konzultáció nélkül látogatott Izraelbe, egyértelmű kihívást intéztek Johannis autoritásával szemben, és arra kényszerítették, hogy reagáljon.

Ennél most több történt: ellentámadásba lendült, és megpróbálja ő meghatározni a közbeszéd fő témáját. Még az sem elképzelhetetlen, hogy ezzel megpróbálja kikényszeríteni, hogy a kormánytöbbség felfüggessze őt tisztségéből, mert abban bízik, hogy az ezt követő népszavazáson a kormány gazdaság- és szociális politikája miatt elégedetlen polgárok többsége megerősítené őt a tisztségében. Ezzel pedig nőne a legitimitása, míg a kormányoldal súlyos presztízsveszteséget lenne kénytelen elszenvedni. Persze ezzel minden bizonnyal a kormányoldal is számol, ezért kérdéses, hogy belemegy-e ilyen hazárdjátékba.

Annyi bizonyos, hogy egyik fél sem akar engedni, ezért aztán felkészülhetünk arra, hogy mostantól jövő év végéig, az államfőválasztásokig folyamatos kampányidőszakban élünk majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. április 27., péntek

Életbe vágó orvosképzés

A magyar nyelvű orvosképzésnek meg kell maradnia Erdélyben – ebben minden mérvadó tényező egyetért. Az azonban, hogy ez hogyan érhető el, egyelőre még homályba vész.

Páva Adorján 2018. április 25., szerda

Idegenbe szakadt milliók milliárdjai

Számtalan elemzés, kommentár született már arról, mekkora segítséget nyújtanak a külföldön
dolgozók itthon maradó rokonaiknak, illetve a román gazdaságnak.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. április 25., szerda

Büntetendő bunkóság

Akadnak, akik felháborodnak, elszomorodnak, ugyanakkor sokan helyeslik a döntést, miszerint ezentúl tilos lesz fürdeni a Székelyföld és egész Románia különleges, egyedi természeti kincseként számontartott Szent Anna-tóban.

Balogh Levente 2018. április 23., hétfő

Újabb elterelő hadművelet

Mintha Románia komolyan veendő világpolitikai tényező lenne, olyan hévvel robbant ki az országban vita a kormány azon tervéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztesse az ország izraeli nagykövetségét.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. április 22., vasárnap

Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSM) 2005-ben a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a korrupciót.

Balogh Levente 2018. április 20., péntek

Vasútmizéria és centenárium

Egy európai ország kellős közepén található régió politikai vezetői közös levélben fordulnak egy szomszédos ország kormányfőjéhez, hogy az hajtson végre infrastrukturális fejlesztést az országukban.

HIRDETÉS
Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. április 20., péntek

Egy generáció bukása

A romániai labdarúgás fénykorának kulcsszereplői egy emberként álltak ki Ionuţ Lupescu mellett a hazai szövetség elnöki tisztségéért folytatott harcában, de a „Császár” elbukott.

Páva Adorján 2018. április 18., szerda

Egyesített elnyomóerővel

Beteljesülhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorának egyik nagyravágyó álma.

Kiss Judit 2018. április 17., kedd

Zöldellő dombok, szeméthegyek

Sokakat zavar, de talán még többeket nem, hogy országszerte rengeteg helyen tonnaszámra hever a szemét a folyók, patakok partján, az erdők szélén és mélyén.

Rostás Szabolcs 2018. április 16., hétfő

Elterelő hadművelet

Jóformán Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szakértőkkel, gazdasági elemzőkkel, akik szerint a bukaresti kormány jelenlegi, kizárólag a fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikája mélységesen elhibázott.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Életbe vágó orvosképzés

A magyar nyelvű orvosképzésnek meg kell maradnia Erdélyben – ebben minden mérvadó tényező egyetért. ...

Páva Adorján: Idegenbe szakadt milliók milliárdjai

Számtalan elemzés, kommentár született már arról, mekkora segítséget nyújtanak a külföldön

Kiss Judit: Büntetendő bunkóság

Akadnak, akik felháborodnak, elszomorodnak, ugyanakkor sokan helyeslik a döntést, miszerint ezentúl tilos lesz fürdeni ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS