Balogh Levente

2018. május 01., 23:00

Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó államfő, ehhez azonban folyamatosan előtérben kell lennie, ha ismét elnökválasztást akar nyerni.

Ezért keményen berúgta a kampánymotort – ez a következtetés vonható le abból, hogy kiállt, és nyilvánosan lemondásra szólította fel Viorica Dăncilă miniszterelnököt, amiért az nem vett részt a jegybankról szóló, általa kezdeményezett egyeztetésen.

Felszólítása sikerességében minden bizonnyal még ő maga sem bízik, legalábbis nem feltételezzük, hogy komolyan gondolja: a vele ellentétes politikai oldalon álló kormánytöbbség alázatosan engedelmeskedik az államfői dörgedelemnek, és leváltja a miniszterelnököt, amennyiben az nem hajlandó magától lemondani. (Nem mintha amúgy a kormány kaotikus gazdasági és szociális intézkedései, az igazságügyi törvények állandó bolygatása miatt nem lenne indokolt a távozásuk, de a politika, a hatalomért való versengés nem erről szól.)

Hiszen igaz ugyan, hogy az államfőé az első számú tisztség Romániában, de az elnök mégsem közvetlen felettese a miniszterelnöknek és a kormánynak. Azok ugyanis elsősorban a parlamentnek tartoznak felelősséggel. Így egy ilyen felszólítás legfeljebb akkor lehet sikeres, ha az elnök és a kormány ugyanazon politikai oldalt képviseli.

Romániában azonban a lehető legtávolabb állunk attól, hogy ez így legyen, sőt Johannis már többször is az ellenzék első számú vezetőjének szerepét vállalta magára, annak ellenére, hogy tisztsége elvileg politikailag semleges magatartásra kötelezné. És így van ez most is: Johannis érzi, hogy nem szabad engednie, hogy a partvonalra szoruljon, hogy a kormányoldal tematizálja a közbeszédet, mint ahogy ez akkor történt, amikor szándékosan olyan területen, a külpolitika alakításában léptek fel kezdeményezően, amely alkotmányosan is államfői hatáskörbe tartozik.

Azzal, hogy a kormány egyrészt memorandumot fogadott el arról, hogy konzultációkat kíván kezdeményezni az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetéséről, másrészt a miniszterelnök Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel együtt az államfővel folytatott előzetes konzultáció nélkül látogatott Izraelbe, egyértelmű kihívást intéztek Johannis autoritásával szemben, és arra kényszerítették, hogy reagáljon.

Ennél most több történt: ellentámadásba lendült, és megpróbálja ő meghatározni a közbeszéd fő témáját. Még az sem elképzelhetetlen, hogy ezzel megpróbálja kikényszeríteni, hogy a kormánytöbbség felfüggessze őt tisztségéből, mert abban bízik, hogy az ezt követő népszavazáson a kormány gazdaság- és szociális politikája miatt elégedetlen polgárok többsége megerősítené őt a tisztségében. Ezzel pedig nőne a legitimitása, míg a kormányoldal súlyos presztízsveszteséget lenne kénytelen elszenvedni. Persze ezzel minden bizonnyal a kormányoldal is számol, ezért kérdéses, hogy belemegy-e ilyen hazárdjátékba.

Annyi bizonyos, hogy egyik fél sem akar engedni, ezért aztán felkészülhetünk arra, hogy mostantól jövő év végéig, az államfőválasztásokig folyamatos kampányidőszakban élünk majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat