Pataky István

2019. április 02., 09:23

Johannis játszik

Fikusznak hívják a háta mögött Klaus Johannist. Keveset beszél, ellenben sokat hallgat. Az utóbbi napokban kétszer is kivonult a jól előkészített mikrofonállvány és az elnöki hivatal kamerája elé. Bejelentéseit tanácsadói mindkét esetben drámainak szánták, de – ahogyan mindig – az előadás unalmasra sikerült. Persze úgy tényleg nem egyszerű izgalmasnak lenni, hogy nincs lényegi közölnivaló.

Mert mit is tudtunk meg a sílécek szász királyától? Hogy lesz egy népszavazás azért, mert a PSD gonosz, buta és lop. De leginkább bántja az igazságszolgáltatást. A kérdésen Johannis még gondolkozik. Azt pedig négy éven át már megtapasztalhattuk: ha egyszer gondolkodásba kezd, nehezen ér a végére. Addig, amíg eldől, mi is kerül a kérdőjel elé, reménykedhetünk: hátha az ingyenes sör iránti igényt firtatja majd Nagyszeben szülöttje. Mert abban ne legyenek kétségeink, hogy a lehető legklasszikusabb populista formulát fogják választani a Cotroceni-palotában. Ha egyáltalán ott s nem Brüsszelben dől el a nagy kérdés tartalma.

Az ellenzék képtelen egyről kettőre jutni. Viorica Dăncilă kabinetje nem tud olyan mélységekbe süllyedni, hogy a többség a másik oldalban lássa az igazi kormányváltó alternatívát. Marad hát az egyetlen, elnyűhetetlen téma: a korrupcióellenes harc és a jogállam féltése. Nem kell a politika Maradonájának lenni ahhoz, hogy megsaccoljuk, az országot megváltó kérdés valahogy így hangzik majd: a korruptakat nem szeretjük, ugye? Neeem! – válaszolja a nép, s ha már ott téblábol az urnáknál, gyorsan leszavaz a PNL-re, az USR és Cioloș szövetségére vagy mondjuk a vörös pestist kézrátéttel gyógyítók pártjára. Röviden ez Johannisék nyerőnek vélt stratégiája. Számukra az Európai Parlament az öreg kontinens legfontosabb és legobjektívebb ítélőszéke, amikor Orbán Viktor kormányát, Varsót vagy éppen a PSD-kabinetet veszi össztűz alá, de annyira azért mégsem elég vonzó intézmény, hogy az összetételét meghatározó választáson nagy létszámba megmozgassa a szavazókat.

Az most már világos, hogy az államfő és az ellenzék az egész kampányát a referendumra építi fel, ezzel próbálja uralni a közbeszédet. De könnyen elszámíthatja magát. A kizárólag a népszavazás kedvéért voksolók többsége nem a tévés bohóc által vezetett PNL-listát fogja választani, hanem a szélsőséges radikalizmussal kacérkodó USR-féle szövetséget. Márpedig ha a Cioloșsal induló „megmentők” beelőzik a liberálisokat, a PNL elindulhat a másik, történelmi múlttal büszkélkedő formáció, a parasztpárt szomorú sorsa felé vezető úton. S míg a most összefogást vizionáló ellenzék átrendeződése balkáni krimibe torkollik, addig a PSD – amelynek polgármesterei mindenféle belső pártvitáktól függetlenül kézen fogva viszik el az ajándékcsomagoktól felderült arcú örökös voksolóikat az urnákhoz – győzelmi pozícióból fordulhat rá a nagy téli csatára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. április 01., hétfő

Nagy kapzsiságnak visszakozás a vége

Visszavett kicsit a kapzsiságból a kormány – mondhatjuk azt követően, hogy a szociálliberális kabinet módosította pénteki ülésén a hírhedt, 2018/114-es, többnyire adóügyi intézkedéseket tartalmazó sürgősségi kormányrendeletet.

Balogh Levente 2019. március 29., péntek

Nagykövetségbotrány újratöltve

Most hirtelen nem tudnám megmondani, volt-e már példa arra, hogy egy kormány egy éven belül szinte lépésről lépésre, szóról szóra ugyanazt az orbitális hibát kövesse el, a legcsekélyebb jele nélkül annak, hogy az első fiaskóból tanult volna.

Makkay József 2019. március 28., csütörtök

Kormányzati szerencsejáték

Úgy tűnik, az igazságügyi jogszabályok önkényes módosításainak belföldi és európai botránya eltörpül a nagyobb gond mellett, amelyet a román kormány hűbelebalázs módjára elindított „gazdasági reformja” okoz.

Balogh Levente 2019. március 26., kedd

Tisztújításból konfliktusba

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a hétvégi tisztújító küldöttgyűlés előtt sem volt könnyű helyzetben, és nincs ez másként az új elnök megválasztása után sem. Most komoly az esély arra, hogy a saját „kezűleg” hozza még nehezebb helyzetbe magát.

Pataky István 2019. március 25., hétfő

A románokon múlhat az RMDSZ sikere

Kampányüzembe kapcsolt a román politikum, pedig két hónap van még az európai parlamenti választásokig. A pártok vezetői úgy járják az országot, mintha országos megmérettetés következne.

Balogh Levente 2019. március 22., péntek

Johannis kampányízű pótcselekvése

Ki az, aki nem igennel válaszolna, ha egy népszavazáson azt a kérdést tennék fel: Szeretné-e, ha jövő hónaptól mindent ingyen kaphatna meg, amit csak akar? 

-- Külsős szerző -- 2019. március 21., csütörtök

Muszlim kancellár Németországban? – Az Európai Néppárt jövőjéről

„Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül” – ez a kompromisszumos megoldás született az európai ernyőszervezet szerdai brüsszeli tanácskozásán.

Páva Adorján 2019. március 21., csütörtök

Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március 15-én mindaddig, amíg nem igaz, amit mond.

Kiss Judit 2019. március 20., szerda

Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát villantja fel, lévén, hogy a világ minden sarkából vonzani akarja a mozgóképfogyasztó nagyközönséget.

Rostás Szabolcs 2019. március 19., kedd

Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, a kampány máris teljes üzemmódban dübörög, és nagy vonalakban már kirajzolódnak a pártoknak a májusi európai parlamenti választások alkalmából közvetített üzenete, stratégiája.

Vélemény
Bálint Eszter: Nagy kapzsiságnak visszakozás a vége

Visszavett kicsit a kapzsiságból a kormány – mondhatjuk azt követően, hogy a szociálliberális kabinet ...

Balogh Levente: Nagykövetségbotrány újratöltve

Most hirtelen nem tudnám megmondani, volt-e már példa arra, hogy egy kormány egy éven belül szinte lépésről ...

Makkay József: Kormányzati szerencsejáték

Úgy tűnik, az igazságügyi jogszabályok önkényes módosításainak belföldi és európai ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat