HIRDETÉS

Balogh Levente

2018. augusztus 17., 21:04

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

Az ellenzék fővezéri szerepének felvállalására „rákényszerült”, hiszen a jobbközép – a magyar jogköveteléseket érintő ügyekben pedig szélsőjobbos – ellenzék, köztük a korábban általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) hosszú évek óta képtelen összeszedni magát, és legyőzni a fegyelmezett, egységes szavazótáborral rendelkező Szociáldemokrata Pártot (PSD).

Az ellenzéki erők egyszerűen nem képesek hiteles, a jelenlegi balliberális erők kormányzásával elégedetlen polgárok megszólítására alkalmas jövőképpel előállni, és nem tudnak karizmatikus, hiteles arcokat felmutatni sem. Ezért érezte úgy a PNL éléről államfővé választott Johannis – esetleg a tanácsadói stábja –, hogy mint az ellenzéki erők utolsó jelentős választási sikerének megtestesítője, neki kell a kormányellenes oldal legfőbb szószólójává válnia, aki minden egyes nyilvános beszédében a kormányzó erőket bírálja. (Nota bene, jószerivel joggal.)

A múlt pénteki, csendőrrohamba és vétlen tüntetők brutális bántalmazásába torkollt kormányellenes tüntetés után most a jelek szerint – ha csak virtuálisan is – ő maga is a tüntetők közé állt. Sőt az incidens után néhány nappal adott nyilatkozatában szinte már instruálta is őket, burkoltan további tüntetésekre buzdítva a kormánnyal elégedetlen polgárokat.

Nehéz ugyanis másképp értelmezni azt a megjegyzését, amelyet a civil társadalomhoz intézett, és amelyben arra szólította: minden erejével avatkozzon be a társadalmi és politikai élet alakításába. Bár megjegyezte: nem lázadásra buzdít, hanem felelősségre és beavatkozásra, hozzátette: „csak együtt tudjuk megváltoztatni a dolgok jelenlegi állását.”

Vagyis immár nem csupán a politikai ellenzék koordinálását vállalja magára – amelyet mostani nyilatkozatában ismét megerősített, amikor együttműködésre és a kormánnyal szembeni életképes alternatíva kidolgozására szólította az ellenzéki pártokat –, hanem a civil szférát, a kormánnyal elégedetlen polgárokat is „harcba” szólítja. Beszédével – amelyben úgy fogalmazott: a PSD visszaélt 2016-os választási győzelmével, amikor az igazságügyi törvények módosításába fogott, illetve amelyben megjegyezte, hogy egyre nagyobb a szakadék a kormány és a polgárok között – egyértelműen a demokratikus választás nyomán hivatalba került, ám valóban kaotikus gazdaságpolitikát folytató, a korrupcióellenes jogszabályok terén megkérdőjelezhető módosításokat kidolgozó, a csendőrroham esetében pedig gyanúsan mismásoló kormány legitimitásának csökkentésére, valamint a kormánnyal szembeni politikai és civil erők aktivizálására törekedett.

Világos, hogy ezzel máris elkezdte kampányát a jövő év végén esedékes elnökválasztásra, ugyanakkor kérdéses, hova vezet mindez. Johannis ugyanis egyre inkább kilép a pártok fölött álló, politikailag semleges államfő alkotmányos szerepköréből, és virtigli ellenzéki pártpolitikusként lép fel a nyilvánosság előtt, miközben egyáltalán nem burkoltan a kormány ellen hergeli a polgárokat.

Mindez persze alkalmas lehet arra, hogy hozzá és az őt támogató körökhöz közel álló, lojális kormány kerüljön hatalomra. A romániai társadalomban meglévő feszültségek csökkentésére viszont aligha.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 16., csütörtök

Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja sztrájkol napok óta méltányosabb bérezés reményében, de a szaktárca szerint az intézményeikben normális körülmények között zajlik a tevékenység.

Balogh Levente 2018. augusztus 14., kedd

A csendőrroham és felelősei

Bizonyára sokakban idézte fel a péntek este a kormányellenes tüntetők ellen vezényelt bukaresti csendőrroham a 2006-os budapesti eseményeket.

HIRDETÉS
Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 13., hétfő

Rendfenntartó anormalitás

Százak sérültek meg pénteken Bukarestben, amikor a román diaszpóra kormányellenes tüntetését vízágyúval, könnygázzal és gumibotos ütlegeléssel verte szét a felfegyverzett csendőrség.

Pataky István 2018. augusztus 10., péntek

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 10., péntek

Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek.

 

Páva Adorján 2018. augusztus 07., kedd

Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta végeláthatatlan. És emiatt természetesen a vásárlók is szüntelen morognak, oda-oda vetnek egy-egy szúrós tekintetet, mondatot.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 06., hétfő

Utódállami irigység

Elindult vasárnap a kárpátaljai Csapról a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett azon gyermekek utolsó csoportja, akik a magyar kormány költségén egy héten át üdülnek a Velencei-tónál.

Páva Adorján 2018. augusztus 03., péntek

A Dâmboviţa-parti dzsungel törvénykönyve

Fullasztó, átláthatatlan posztkommunista esőerdő, balkáni dzsungeltörvények, egymást mardosó bizsnicár törzsek, vérre szomjazó, smekker bennszülöttek – a 100 éves Románia „tiszteletére” rendezett abszurd színjátékban mindenki megtalálja a maga helyét.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 02., csütörtök

Az alpáriságnál több kell

Ha nem az állami hatóságok inkompetenciájáról és mélységes átpolitizáltságáról, továbbá a romániai társadalom súlyos erkölcsi válságáról szólna, a fungáló bukaresti hatalom ellen egyedi rendszámtáblával tiltakozó román férfi esetén akár jót is szórakoz

Bálint Eszter 2018. augusztus 01., szerda

A 22-es csapdájában: albérlet vs. saját otthon

Miért vállalja be a rizikót a romániai lakosság nagy része, és vásárol akár változó kamatozású jelzáloghitellel is saját otthont ahelyett, hogy leélné az életét albérletben, ahogy sok nyugat-európai teszi? 

HIRDETÉS
Vélemény
Vásárhelyi-Nyemec Réka: Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja ...

Balogh Levente: A csendőrroham és felelősei

Bizonyára sokakban idézte fel a péntek este a kormányellenes tüntetők ellen vezényelt bukaresti csendőrroham ...

Vásárhelyi-Nyemec Réka: Rendfenntartó anormalitás

Százak sérültek meg pénteken Bukarestben, amikor a román diaszpóra kormányellenes tüntetését ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS