Balogh Levente

2018. augusztus 17., 21:04

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

Az ellenzék fővezéri szerepének felvállalására „rákényszerült”, hiszen a jobbközép – a magyar jogköveteléseket érintő ügyekben pedig szélsőjobbos – ellenzék, köztük a korábban általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) hosszú évek óta képtelen összeszedni magát, és legyőzni a fegyelmezett, egységes szavazótáborral rendelkező Szociáldemokrata Pártot (PSD).

Az ellenzéki erők egyszerűen nem képesek hiteles, a jelenlegi balliberális erők kormányzásával elégedetlen polgárok megszólítására alkalmas jövőképpel előállni, és nem tudnak karizmatikus, hiteles arcokat felmutatni sem. Ezért érezte úgy a PNL éléről államfővé választott Johannis – esetleg a tanácsadói stábja –, hogy mint az ellenzéki erők utolsó jelentős választási sikerének megtestesítője, neki kell a kormányellenes oldal legfőbb szószólójává válnia, aki minden egyes nyilvános beszédében a kormányzó erőket bírálja. (Nota bene, jószerivel joggal.)

A múlt pénteki, csendőrrohamba és vétlen tüntetők brutális bántalmazásába torkollt kormányellenes tüntetés után most a jelek szerint – ha csak virtuálisan is – ő maga is a tüntetők közé állt. Sőt az incidens után néhány nappal adott nyilatkozatában szinte már instruálta is őket, burkoltan további tüntetésekre buzdítva a kormánnyal elégedetlen polgárokat.

Nehéz ugyanis másképp értelmezni azt a megjegyzését, amelyet a civil társadalomhoz intézett, és amelyben arra szólította: minden erejével avatkozzon be a társadalmi és politikai élet alakításába. Bár megjegyezte: nem lázadásra buzdít, hanem felelősségre és beavatkozásra, hozzátette: „csak együtt tudjuk megváltoztatni a dolgok jelenlegi állását.”

Vagyis immár nem csupán a politikai ellenzék koordinálását vállalja magára – amelyet mostani nyilatkozatában ismét megerősített, amikor együttműködésre és a kormánnyal szembeni életképes alternatíva kidolgozására szólította az ellenzéki pártokat –, hanem a civil szférát, a kormánnyal elégedetlen polgárokat is „harcba” szólítja. Beszédével – amelyben úgy fogalmazott: a PSD visszaélt 2016-os választási győzelmével, amikor az igazságügyi törvények módosításába fogott, illetve amelyben megjegyezte, hogy egyre nagyobb a szakadék a kormány és a polgárok között – egyértelműen a demokratikus választás nyomán hivatalba került, ám valóban kaotikus gazdaságpolitikát folytató, a korrupcióellenes jogszabályok terén megkérdőjelezhető módosításokat kidolgozó, a csendőrroham esetében pedig gyanúsan mismásoló kormány legitimitásának csökkentésére, valamint a kormánnyal szembeni politikai és civil erők aktivizálására törekedett.

Világos, hogy ezzel máris elkezdte kampányát a jövő év végén esedékes elnökválasztásra, ugyanakkor kérdéses, hova vezet mindez. Johannis ugyanis egyre inkább kilép a pártok fölött álló, politikailag semleges államfő alkotmányos szerepköréből, és virtigli ellenzéki pártpolitikusként lép fel a nyilvánosság előtt, miközben egyáltalán nem burkoltan a kormány ellen hergeli a polgárokat.

Mindez persze alkalmas lehet arra, hogy hozzá és az őt támogató körökhöz közel álló, lojális kormány kerüljön hatalomra. A romániai társadalomban meglévő feszültségek csökkentésére viszont aligha.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat