Rostás Szabolcs

2018. augusztus 10., 09:44

Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek. Korábbi keserű tapasztalatok – például a 64 áldozatot követelő bukaresti Colectiv-tragédia, az elmúlt időszak árvizei vagy éppenséggel a Romániában több mint egy évtizeddel ezelőtt tomboló madárinfluenza – alapján az a legelső benyomása a külső szemlélőnek, hogy az állami intézményeket teljesen váratlanul érte a sertések elhullását kiváltó kór felbukkanása, a betegség elharapózását, a gócpontok elszaporodását illetően pedig csak tűzoltásra futja a hatóságok részéről.

Persze tudjuk, nem könnyű, hiszen Európa-szerte terjed a betegség, ráadásul az elmúlt két hónapban több európai országban is vészesebbé vált a járványhelyzet. Ennek ellenére, vagy éppen ezért érthetetlen, hogy miért nem foganatosítottak itthon szigorú óvintézkedéseket már egy évvel ezelőtt, a sertéspestis első megjelenésekor.

Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságok csak néhány héttel ezelőtt, immár a járvány kirobbanásakor kaptak észbe, és láttak hozzá a vírus terjedése feltartóztatásához, a gócpontok felszámolásához, a fertőzött állomány kényszervágásához.

Holott a megelőzés azért lett volna hatványozottan indokolt, mivel az üzemszerű hizlaldákon kívül Romániában nagyon elterjedt a háztáji sertéstenyésztés is, a mintegy 4,5 millió főre becsült hazai állomány pedig a hatodik legnagyobb az Európai Unió tagállamai közül. Éppen ezért már tavaly, az első fertőzés felbukkanásakor hozzá kellett volna látni az állatvásárok, a farmok fokozott ellenőrzéséhez. És ami a legfontosabb: tájékoztatni kellett volna a lakosságot, ami az elmúlt időszakig teljesen elmaradt.

Ha a hatóságok időben figyelmeztetnek a járványvédelmi előírások betartásának jelentőségére, meglehet, nem lenne olyan súlyos a helyzet. Ehelyett csak a közelmúltban kezdték bombázni a lakosságot, hogy meg kell akadályozni a házi sertések vaddisznóval való érintkezését, azt azonban még ma sem tudatosították a nyilvánosság előtt, hogy az utazások alkalmával senki ne hozzon magával sertéshúst és abból készült termékeket azokból az országokból, valamint EU-s területekről, ahol a betegség előfordul.

És persze ahogy lenni szokott, itt is felbukkan a politikai szál: mindenképpen kivizsgálást igényel, szivárogtattak-e már korábban információkat állami intézmények kormányzati protekcióval rendelkező személyeknek. A megnyugtató válaszok és intézkedések nem várhatnak tovább, elvégre olyan vészhelyzetről van szó, amely milliók megélhetését befolyásolja, és egy teljes iparág tönkretételét eredményezheti.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. augusztus 07., kedd

Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta végeláthatatlan. És emiatt természetesen a vásárlók is szüntelen morognak, oda-oda vetnek egy-egy szúrós tekintetet, mondatot.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 06., hétfő

Utódállami irigység

Elindult vasárnap a kárpátaljai Csapról a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett azon gyermekek utolsó csoportja, akik a magyar kormány költségén egy héten át üdülnek a Velencei-tónál.

Páva Adorján 2018. augusztus 03., péntek

A Dâmboviţa-parti dzsungel törvénykönyve

Fullasztó, átláthatatlan posztkommunista esőerdő, balkáni dzsungeltörvények, egymást mardosó bizsnicár törzsek, vérre szomjazó, smekker bennszülöttek – a 100 éves Románia „tiszteletére” rendezett abszurd színjátékban mindenki megtalálja a maga helyét.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 02., csütörtök

Az alpáriságnál több kell

Ha nem az állami hatóságok inkompetenciájáról és mélységes átpolitizáltságáról, továbbá a romániai társadalom súlyos erkölcsi válságáról szólna, a fungáló bukaresti hatalom ellen egyedi rendszámtáblával tiltakozó román férfi esetén akár jót is szórakoz

Bálint Eszter 2018. augusztus 01., szerda

A 22-es csapdájában: albérlet vs. saját otthon

Miért vállalja be a rizikót a romániai lakosság nagy része, és vásárol akár változó kamatozású jelzáloghitellel is saját otthont ahelyett, hogy leélné az életét albérletben, ahogy sok nyugat-európai teszi? 

Balogh Levente 2018. július 28., szombat

Washington figyel ránk. De miért is?

Kiemelt figyelmet szentelünk a magyar–román viszony alakulásának – mondta Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete azt követően, hogy a hét elején Csíkszeredában magyar és román politikusokkal, megyei vezetőkkel tárgyalt.

Rostás Szabolcs 2018. július 26., csütörtök

Hiteltelennek lenni és látszani

Rengeteg időt és spáciumot felemésztene a névleg Viorica Dăncilă, de facto viszont Liviu Dragnea vezette román kormány valamennyi elhibázott intézkedésének, hajmeresztő megnyilvánulásának felsorolása.

Kiss Judit 2018. július 25., szerda

Utánunk a szemétözönvíz

Tengernyi, óceánnyi műanyaghulladék, pillepalack, tonnákban számolható kidobott élelem, országnyi letarolt erdők, állandóan égő villanyok, alig használt, méregdrága, divatdiktátorok cégei által röpke életűre tervezett ruhadarabok halmai a kukákban – így élünk mi.

Páva Adorján 2018. július 24., kedd

Szülőföldvakító nyugati csillogás

Nincs mit szépíteni: egy külföldre szegődő fiatal ma mezőgazdasági munkásként, pincérként vagy kamionsofőrként már a középiskola után, 19 éves korától annyit kereshet a messze idegenben, mint itthon egy felsőfokú végzettséggel rendelkező közép- vagy csúcsvezető.

Bálint Eszter 2018. július 23., hétfő

Két Eminescu-vers között elvész a lényeg

Az idei érettségin négyszer annyi magyar tanuló vizsgázott sikertelenül román nyelv és irodalomból, mint román – közli a lesújtó adatokat a száraz statisztika.

Vélemény
Páva Adorján: Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta ...

Rostás Szabolcs: Utódállami irigység

Elindult vasárnap a kárpátaljai Csapról a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett azon gyermekek utolsó csoportja, ...

Páva Adorján: A Dâmboviţa-parti dzsungel törvénykönyve

Fullasztó, átláthatatlan posztkommunista esőerdő, balkáni dzsungeltörvények, egymást mardosó ...

Hallgassa online rádióinkat