Páva Adorján

2018. július 19., 22:52

János, Ioan és a közizgatás

„Nem János szomszéd ellenében” – hangoztatják a székelyföldi románok önjelölt képviselői, akik bukaresti tüntetést szerveznek a nemrég elfogadott közigazgatási törvénykönyv ellen, hogy az államfő ne hirdesse ki a jogszabályt, és „a román nyelv maradjon az állam egyetlen hivatalos nyelve”.

Pedig a magyarellenes állásfoglalásairól ismert Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, illetve a kebelbarát nacionalista szervezetek újabb feszültségkeltő akciójának éppen az a lényege, hogy újfent érzékeltessék János szomszéddal: másodrangú állampolgár vagy, neked kuss legyen. Természetesen a Klaus Johannisnak címzett nyílt levél szerzői magasról tesznek szomszédjuk, János véleményére. Mert ha legalább egy kis időre nagy levegővétellel valahogy elfojtanák magukban a János iránt táplált ellenérzéseiket, és szóba elegyednének vele, kölcsönös tisztelettel meghallgatnák, megosztanák egymás gondját-baját, július 29-én garantáltan elmaradna a közigazgatási kódex elleni tüntetés.

Jóravaló, épeszű szomszédok fejében meg sem fordulhat az a gondolat, hogy ha János elültet egy facsemetét a kertje végében, akkor Ioan terebélyes diófája azonnal kiszárad, mert a kerítésen túli kis gyümölcsfa gyökerei azon nyomban kiszívják a talajból az összes vizet. Pedig a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma pontosan így látja: teljesen logikátlan, balgatag érvelésük szerint azzal, hogy a székelyföldi hivatalokban kétnyelvű űrlapokat vezetnek be, automatikusan hivatalos státust nyer a magyar nyelv, ez pedig ahhoz vezet, hogy az állam hivatalos nyelvét, a románt lecserélik magyarra. Tehát azért kell foggal-körömmel harcolniuk az új közigazgatási törvénykönyv kihirdetése ellen, hogy ne kelljen megtanulniuk magyarul, és a román nyelv maradjon az állam egyetlen hivatalos nyelve.

Mondanunk sem kell: sajnos nagyon messze vagyunk attól, hogy amellett kelljen érvelnünk: a hivatalossá váló magyar nyelv nem fogja kicsinálni a románt, hanem jól megférnek egymás mellett. A székelyföldi vadrománok butító, eszeveszett, hamis állításokat visszhangzó riogatása már a kétnyelvű űrlapok (elméleti) kötelezővé tétele, illetve a prefektusi jogkörök (elméleti) szűkítése után beindult. Valójában mindegy is, hogy mi a kiváltó ok: a lényeg, hogy valamennyi kisebbségbarát intézkedést úgy állítsanak be, hogy azok a regnáló, felsőbbrendű többség királyi kiváltságai ellen irányulnak. Ráadásul most mindezt olyan körülmények között teszik, hogy a parlament által elfogadott törvény jó ideig biztosan nem lesz alkalmazható, hiszen az ellenzék előzetes normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól.

Dehát a tények másodlagos dolgok, amikor – a választott román honatyáktól kezdve egészen az önjelölt gyűlöletszító szószólókig – a többség azt vallja, hogy János szomszéd egy megtűrt lény, akinek már így is túl sok jogot biztosítottak. Eközben János csak tűr, tűr a maga módján, és facsemete-ültetés közben arra gondol: ha majd a Jóisten is megsegíti, megkínálja Ioant egy kupica pálinkával. Hátha attól megjön az esze.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Vélemény
Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat