HIRDETÉS

Páva Adorján

2018. július 19., 22:52

János, Ioan és a közizgatás

„Nem János szomszéd ellenében” – hangoztatják a székelyföldi románok önjelölt képviselői, akik bukaresti tüntetést szerveznek a nemrég elfogadott közigazgatási törvénykönyv ellen, hogy az államfő ne hirdesse ki a jogszabályt, és „a román nyelv maradjon az állam egyetlen hivatalos nyelve”.

Pedig a magyarellenes állásfoglalásairól ismert Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, illetve a kebelbarát nacionalista szervezetek újabb feszültségkeltő akciójának éppen az a lényege, hogy újfent érzékeltessék János szomszéddal: másodrangú állampolgár vagy, neked kuss legyen. Természetesen a Klaus Johannisnak címzett nyílt levél szerzői magasról tesznek szomszédjuk, János véleményére. Mert ha legalább egy kis időre nagy levegővétellel valahogy elfojtanák magukban a János iránt táplált ellenérzéseiket, és szóba elegyednének vele, kölcsönös tisztelettel meghallgatnák, megosztanák egymás gondját-baját, július 29-én garantáltan elmaradna a közigazgatási kódex elleni tüntetés.

Jóravaló, épeszű szomszédok fejében meg sem fordulhat az a gondolat, hogy ha János elültet egy facsemetét a kertje végében, akkor Ioan terebélyes diófája azonnal kiszárad, mert a kerítésen túli kis gyümölcsfa gyökerei azon nyomban kiszívják a talajból az összes vizet. Pedig a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma pontosan így látja: teljesen logikátlan, balgatag érvelésük szerint azzal, hogy a székelyföldi hivatalokban kétnyelvű űrlapokat vezetnek be, automatikusan hivatalos státust nyer a magyar nyelv, ez pedig ahhoz vezet, hogy az állam hivatalos nyelvét, a románt lecserélik magyarra. Tehát azért kell foggal-körömmel harcolniuk az új közigazgatási törvénykönyv kihirdetése ellen, hogy ne kelljen megtanulniuk magyarul, és a román nyelv maradjon az állam egyetlen hivatalos nyelve.

Mondanunk sem kell: sajnos nagyon messze vagyunk attól, hogy amellett kelljen érvelnünk: a hivatalossá váló magyar nyelv nem fogja kicsinálni a románt, hanem jól megférnek egymás mellett. A székelyföldi vadrománok butító, eszeveszett, hamis állításokat visszhangzó riogatása már a kétnyelvű űrlapok (elméleti) kötelezővé tétele, illetve a prefektusi jogkörök (elméleti) szűkítése után beindult. Valójában mindegy is, hogy mi a kiváltó ok: a lényeg, hogy valamennyi kisebbségbarát intézkedést úgy állítsanak be, hogy azok a regnáló, felsőbbrendű többség királyi kiváltságai ellen irányulnak. Ráadásul most mindezt olyan körülmények között teszik, hogy a parlament által elfogadott törvény jó ideig biztosan nem lesz alkalmazható, hiszen az ellenzék előzetes normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól.

Dehát a tények másodlagos dolgok, amikor – a választott román honatyáktól kezdve egészen az önjelölt gyűlöletszító szószólókig – a többség azt vallja, hogy János szomszéd egy megtűrt lény, akinek már így is túl sok jogot biztosítottak. Eközben János csak tűr, tűr a maga módján, és facsemete-ültetés közben arra gondol: ha majd a Jóisten is megsegíti, megkínálja Ioant egy kupica pálinkával. Hátha attól megjön az esze.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. július 18., szerda

„Vatikáni valutára” váltott hálapénz

Bár sután, lassan és akadozva, de úgy tűnik, talán-talán mégiscsak beindulhat Romániában a csúszópénz intézményének megszüntetését célzó gépezet.

Balogh Levente 2018. július 17., kedd

Sikeres oroszországi „hadjárat”

Bár arról megoszlanak a vélemények, igaza volt-e Gianni Infantinónak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének, amikor azt mondta, az oroszországi volt minden idők legjobb labdarúgó-világbajnoksága, az azért kijelenthető: a legrosszabb biztosan nem volt.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. július 16., hétfő

Centenárium és egyoldalúság

Sokan fenntartásokkal fogadták, amikor az RMDSZ tavaly bejelentette, hogy nem akar kimaradni a román egyesülés 2018-ra meghirdetett centenáriumi évéből, és Ezer év Erdélyben, száz év Romániában jelmondattal programsorozattal készül a százéves évfordulóra.

Balogh Levente 2018. július 14., szombat

Magyarok és székelykedők

A székelyek magyarok, szó sincs arról, hogy külön nemzetnek, nemzetiségnek lehetne őket minősíteni – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. július 13., péntek

Alapos hátrány

Románia nagy bánata, hogy az Európai Unió nem egy luxusautó tetejéről pénzt dobáló oligarcha.

Kiss Judit 2018. július 11., szerda

Engedjük, hadd menjen?

Korántsem új a nap alatt, s az idei vizsgaidőszakban is ismétlődik, amihez hosszú évek óta hozzászoktunk.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. július 09., hétfő

Egy leváltás olvasata

Bármekkorát is csalódtak, akik abban bíztak, hogy Laura Codruţa Kövesi megőrizheti pozícióját, Klaus Johannisnak nem volt más választása, mint az alkotmánybíróság határozatát végrehajtva leváltani tisztségéből a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét.

Bálint Eszter 2018. július 09., hétfő

A ROBOR az új szitokszó

Ablakot cseréljünk vagy konyhabútort? Esetleg mindkettőt? Elég egy festés, vagy kell a hőszigetelés is? Ideje lenne befektetni egy mosogatógépbe! Nyaralni is kellene, ha már egész évben húztunk! – ilyen és ezekhez hasonló mondatok hangzanak el ezekben a napokban sok erdélyi és partiumi családban.

Balogh Levente 2018. július 07., szombat

Tényleg így működik egy jogállam?

Meglehetősen ironikus, hogy a román igazságszolgáltatás éppen aznap hozott két magyar vonatkozású ügyben is furcsa, keményebb megfogalmazásban pedig egyenesen döbbenetes és felháborító ítéletet, amikor a parlament kormánypárti többsége a büntető törvénykönyvet módosította.

Páva Adorján 2018. július 05., csütörtök

Törvénytervezetbe burkolt magyarellenesség

Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, megemlékezők, nótázók, kommentelgetők: olyan törvénytervezetet dolgoztak ki, amely börtönnel büntetné a „románellenes” megnyilvánulásokat és szervezkedést.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: „Vatikáni valutára” váltott hálapénz

Bár sután, lassan és akadozva, de úgy tűnik, talán-talán mégiscsak beindulhat Romániában ...

Balogh Levente: Sikeres oroszországi „hadjárat”

Bár arról megoszlanak a vélemények, igaza volt-e Gianni Infantinónak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség ...

Rostás Szabolcs: Centenárium és egyoldalúság

Sokan fenntartásokkal fogadták, amikor az RMDSZ tavaly bejelentette, hogy nem akar kimaradni a román egyesülés 2018-ra ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS