Páva Adorján

2018. április 25., 23:10

Idegenbe szakadt milliók milliárdjai

Számtalan elemzés, kommentár született már arról, mekkora segítséget nyújtanak a külföldön
dolgozók itthon maradó rokonaiknak, illetve a román gazdaságnak. A vendégmunkások „jótéteményét” dicsérők azonban rendszerint megfeledkeznek arról, hogy az emigrált munkaerő által hagyott űr mindent összevetve mekkora veszteséget okoz az országnak.

A Világbank jelentése szerint csaknem ötmilliárd dollárt küldtek haza tavaly a külföldön dolgozó román állampolgárok, ami több mint 40 százalékos növekedést jelent az előző évben kimutatott összeghez képest. Pedig az elmúlt időszakban több olyan markáns véleményt is lehetett hallani, miszerint visszaesés várható e téren, ugyanis a kenyerüket a határon túl keresők immár annyira „megerősödtek”, hogy helyben is megengedhetik maguknak a házépítést, cégalapítást, és emiatt kevesebb pénzt utalnak haza. A tavalyi tendencia azonban nem ezt igazolja: a korábbinál jóval többet, óriási összeget pumpáltak a román gazdaságba.

A bruttó hazai termék mintegy 2 százalékát kitevő „utalásoknak” természetesen szökdécselve tapsol a kormány, amely a minap szánalmas módon próbált kimagyarázni egy, a vendégmunkások pénzügyi forrásait firtató törvénytervezetet. Ugyanis a feketemunkát, illetve a pénzmosást visszaszorítani hivatott uniós irányelvek szerint 1000 euró fölötti összeg esetén igazolni kell valamilyen formában, hogy a postázott summa tisztességes jövedelemből származik, erről pedig – bizonyára véletlenül – született egy jogszabálytervezet is.

„Kétlem, hogy Románia lenne az utolsó ország, amely nem vette át ezt az európai előírást, és kétszer is meg kell gondolnunk, amikor átültetünk egy jogszabályt” – mentegetőzött a pénzügyminiszter, egyértelművé téve, hogy a kormány ez esetben sem a jogkövető magatartás híve; inkább tátott szájjal várja a menetrendszerűen érkező sült galambot, még ha feketére pirították is.

Pedig jobb lenne élve hazacsalogatni. Bár a vendégmunkások által hazaküldött összeg valóban óriási, annak sokszorosát veszíti el az ország azáltal, hogy több millióan nem itthon dolgoznak. Hivatalosnak mondott kimutatások szerint az aktív munkaerő harminc százaléka él Nyugaton, ahol összesen csaknem annyi pénzt termelnek a befogadó országoknak (2016-ban mintegy 158 milliárd dollárt), mint a teljes román GDP (ez 2016-ban 187 milliárd dollárt tett ki). Elemzők szerint ha ezt a munkaerőt „átültetnénk” a romániai viszonyok közé, akkor mintegy 90-100 milliárd dollárral gazdagítanák az országot. Ami ugye lényegesen több a hazaküldött 5 milliárdnál.

A kormány azonban megelégszik az ingyen kapott kevesebbel, miközben tehetetlenül szemléli a csillapodni nem akaró elvándorlást, és csak mímeli az idegenbe szakadtak hazahívását.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Vélemény
Balogh Levente: Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb ...

Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...