Páva Adorján

2018. április 25., 23:10

Idegenbe szakadt milliók milliárdjai

Számtalan elemzés, kommentár született már arról, mekkora segítséget nyújtanak a külföldön
dolgozók itthon maradó rokonaiknak, illetve a román gazdaságnak. A vendégmunkások „jótéteményét” dicsérők azonban rendszerint megfeledkeznek arról, hogy az emigrált munkaerő által hagyott űr mindent összevetve mekkora veszteséget okoz az országnak.

A Világbank jelentése szerint csaknem ötmilliárd dollárt küldtek haza tavaly a külföldön dolgozó román állampolgárok, ami több mint 40 százalékos növekedést jelent az előző évben kimutatott összeghez képest. Pedig az elmúlt időszakban több olyan markáns véleményt is lehetett hallani, miszerint visszaesés várható e téren, ugyanis a kenyerüket a határon túl keresők immár annyira „megerősödtek”, hogy helyben is megengedhetik maguknak a házépítést, cégalapítást, és emiatt kevesebb pénzt utalnak haza. A tavalyi tendencia azonban nem ezt igazolja: a korábbinál jóval többet, óriási összeget pumpáltak a román gazdaságba.

A bruttó hazai termék mintegy 2 százalékát kitevő „utalásoknak” természetesen szökdécselve tapsol a kormány, amely a minap szánalmas módon próbált kimagyarázni egy, a vendégmunkások pénzügyi forrásait firtató törvénytervezetet. Ugyanis a feketemunkát, illetve a pénzmosást visszaszorítani hivatott uniós irányelvek szerint 1000 euró fölötti összeg esetén igazolni kell valamilyen formában, hogy a postázott summa tisztességes jövedelemből származik, erről pedig – bizonyára véletlenül – született egy jogszabálytervezet is.

„Kétlem, hogy Románia lenne az utolsó ország, amely nem vette át ezt az európai előírást, és kétszer is meg kell gondolnunk, amikor átültetünk egy jogszabályt” – mentegetőzött a pénzügyminiszter, egyértelművé téve, hogy a kormány ez esetben sem a jogkövető magatartás híve; inkább tátott szájjal várja a menetrendszerűen érkező sült galambot, még ha feketére pirították is.

Pedig jobb lenne élve hazacsalogatni. Bár a vendégmunkások által hazaküldött összeg valóban óriási, annak sokszorosát veszíti el az ország azáltal, hogy több millióan nem itthon dolgoznak. Hivatalosnak mondott kimutatások szerint az aktív munkaerő harminc százaléka él Nyugaton, ahol összesen csaknem annyi pénzt termelnek a befogadó országoknak (2016-ban mintegy 158 milliárd dollárt), mint a teljes román GDP (ez 2016-ban 187 milliárd dollárt tett ki). Elemzők szerint ha ezt a munkaerőt „átültetnénk” a romániai viszonyok közé, akkor mintegy 90-100 milliárd dollárral gazdagítanák az országot. Ami ugye lényegesen több a hazaküldött 5 milliárdnál.

A kormány azonban megelégszik az ingyen kapott kevesebbel, miközben tehetetlenül szemléli a csillapodni nem akaró elvándorlást, és csak mímeli az idegenbe szakadtak hazahívását.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. április 25., szerda

Büntetendő bunkóság

Akadnak, akik felháborodnak, elszomorodnak, ugyanakkor sokan helyeslik a döntést, miszerint ezentúl tilos lesz fürdeni a Székelyföld és egész Románia különleges, egyedi természeti kincseként számontartott Szent Anna-tóban.

Balogh Levente 2018. április 23., hétfő

Újabb elterelő hadművelet

Mintha Románia komolyan veendő világpolitikai tényező lenne, olyan hévvel robbant ki az országban vita a kormány azon tervéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztesse az ország izraeli nagykövetségét.

Rostás Szabolcs 2018. április 22., vasárnap

Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSM) 2005-ben a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a korrupciót.

Balogh Levente 2018. április 20., péntek

Vasútmizéria és centenárium

Egy európai ország kellős közepén található régió politikai vezetői közös levélben fordulnak egy szomszédos ország kormányfőjéhez, hogy az hajtson végre infrastrukturális fejlesztést az országukban.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. április 20., péntek

Egy generáció bukása

A romániai labdarúgás fénykorának kulcsszereplői egy emberként álltak ki Ionuţ Lupescu mellett a hazai szövetség elnöki tisztségéért folytatott harcában, de a „Császár” elbukott.

Páva Adorján 2018. április 18., szerda

Egyesített elnyomóerővel

Beteljesülhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorának egyik nagyravágyó álma.

Kiss Judit 2018. április 17., kedd

Zöldellő dombok, szeméthegyek

Sokakat zavar, de talán még többeket nem, hogy országszerte rengeteg helyen tonnaszámra hever a szemét a folyók, patakok partján, az erdők szélén és mélyén.

Rostás Szabolcs 2018. április 16., hétfő

Elterelő hadművelet

Jóformán Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szakértőkkel, gazdasági elemzőkkel, akik szerint a bukaresti kormány jelenlegi, kizárólag a fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikája mélységesen elhibázott.

Bálint Eszter 2018. április 16., hétfő

Csak a bizonytalanság biztos

Arról, hogy pontosan mi is történt az egészségügyben dolgozók fizetésével, csak a későbbiekben fogunk pontos képet kapni, miután még csak egy részük kapta meg pénteken a márciusi juttatását.

Balogh Levente 2018. április 13., péntek

Természetes természetellenesség

„Nem utasíthatják el a közösségünket megillető kollektív jogokat” – mondta Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet képviselőházi vitáján.

Vélemény
Kiss Judit: Büntetendő bunkóság

Akadnak, akik felháborodnak, elszomorodnak, ugyanakkor sokan helyeslik a döntést, miszerint ezentúl tilos lesz fürdeni ...

Balogh Levente: Újabb elterelő hadművelet

Mintha Románia komolyan veendő világpolitikai tényező lenne, olyan hévvel robbant ki az országban vita a kormány ...

Rostás Szabolcs: Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb ...

Hallgassa online rádióinkat