Rostás Szabolcs

2018. július 26., 23:28

Hiteltelennek lenni és látszani

Rengeteg időt és spáciumot felemésztene a névleg Viorica Dăncilă, de facto viszont Liviu Dragnea vezette román kormány valamennyi elhibázott intézkedésének, hajmeresztő megnyilvánulásának felsorolása.

A bel- és külpolitikában folytatott amatőr kísérletezgetésen, a gazdasági-pénzügyi vonalon tanúsított dilettantizmuson túlmenően a jelenlegi hatalom számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy senki nem hisz a jóhiszeműségében. A bukaresti rezsimre fokozottan érvényes az aranyszabály, miszerint nem elég hitelesnek lenni, annak is kell látszani. Márpedig a román szociáldemokraták a hitelességgel és annak látszatával egyaránt hadilábon állnak.

Bár különböző csatornákon ilyen-olyan formában már korábban kiszivárgott, a kabinet adó- és büntetőjogi amnesztiájáról először a Viorica Dăncilă miniszterelnök oldalán tanácsadóként tevékenykedő Darius Vâlcov szolgált részletekkel a múlt héten. Jelen esetben nem is az a lényeg, hogy a volt pénzügyminiszter konkrétan milyen amnesztia elrendelését tartja szükségesnek, sőt annak kibontása is fölösleges, hogy indokolt-e hasonló lépés napjaink politikai-társadalmi viszonyai közepette Romániában.

A kezdeményezést eleve a bejelentő, a hírközlő személye, előélete teszi hamvában holttá, Vâlcovot ugyanis idén februárban nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte alapfokon a legfelsőbb bíróság befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt. Könnyű elképzelni, mekkora hitele van a társadalom szemében ennek az ötletnek, ha a kormány olyasvalakivel próbálja „eladni”, akit a vádak egyike szerint aranyrudakkal és festményekkel kentek meg megvesztegetői, akikkel ráadásul a nyomozó hatóságok megtévesztése érdekében sokszor temetőben találkozgatott. Nem csoda, hogy a pénzügyminisztérium jelenlegi vezetősége hirtelen jegelte az adó-, a koalíció pedig a büntetőjogi amnesztia tervét.

Hasonló a helyzet Románia jelenlegi erős emberével is. Liviu Dragnea hosszú ideje a titkosszolgálat és az ügyészség között évekkel ezelőtt köttetett, az általa vizionált párhuzamos állam alappillérének tekintett megállapodások ostorozására építi kommunikációját, erre alapozva többek között a büntető törvénykönyv és a perrendtartás módosításának szükségességét. Hogy eme protokollumok, továbbá az ezek alapján foganatosított bűnvádi eljárások körül rengeteg a kérdőjel, az vitathatatlan, és sajnálatos, hogy tisztázásukra egyetlen intézmény sem vállalkozik.

Dragneának a mély és az ügyészállammal folytatott alibiviaskodása azonban akkor pukkadt ki politikai lufiként, amikor a napokban kiderült: évekkel ezelőtt fejlesztési miniszterként maga a szociáldemokrata pártelnök is kötött hasonló megállapodást a hírszerzéssel. Mindezek után érdekel még valakit az utólagos magyarázkodás, miszerint az aláírókat kizárólag a kiberbűnözés visszaszorítása vezérelte? Miként hiheti ezek után kormányzati politikus, hogy elhiszik, amit mond?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...