Rostás Szabolcs

2018. július 26., 23:28

Hiteltelennek lenni és látszani

Rengeteg időt és spáciumot felemésztene a névleg Viorica Dăncilă, de facto viszont Liviu Dragnea vezette román kormány valamennyi elhibázott intézkedésének, hajmeresztő megnyilvánulásának felsorolása.

A bel- és külpolitikában folytatott amatőr kísérletezgetésen, a gazdasági-pénzügyi vonalon tanúsított dilettantizmuson túlmenően a jelenlegi hatalom számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy senki nem hisz a jóhiszeműségében. A bukaresti rezsimre fokozottan érvényes az aranyszabály, miszerint nem elég hitelesnek lenni, annak is kell látszani. Márpedig a román szociáldemokraták a hitelességgel és annak látszatával egyaránt hadilábon állnak.

Bár különböző csatornákon ilyen-olyan formában már korábban kiszivárgott, a kabinet adó- és büntetőjogi amnesztiájáról először a Viorica Dăncilă miniszterelnök oldalán tanácsadóként tevékenykedő Darius Vâlcov szolgált részletekkel a múlt héten. Jelen esetben nem is az a lényeg, hogy a volt pénzügyminiszter konkrétan milyen amnesztia elrendelését tartja szükségesnek, sőt annak kibontása is fölösleges, hogy indokolt-e hasonló lépés napjaink politikai-társadalmi viszonyai közepette Romániában.

A kezdeményezést eleve a bejelentő, a hírközlő személye, előélete teszi hamvában holttá, Vâlcovot ugyanis idén februárban nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte alapfokon a legfelsőbb bíróság befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt. Könnyű elképzelni, mekkora hitele van a társadalom szemében ennek az ötletnek, ha a kormány olyasvalakivel próbálja „eladni”, akit a vádak egyike szerint aranyrudakkal és festményekkel kentek meg megvesztegetői, akikkel ráadásul a nyomozó hatóságok megtévesztése érdekében sokszor temetőben találkozgatott. Nem csoda, hogy a pénzügyminisztérium jelenlegi vezetősége hirtelen jegelte az adó-, a koalíció pedig a büntetőjogi amnesztia tervét.

Hasonló a helyzet Románia jelenlegi erős emberével is. Liviu Dragnea hosszú ideje a titkosszolgálat és az ügyészség között évekkel ezelőtt köttetett, az általa vizionált párhuzamos állam alappillérének tekintett megállapodások ostorozására építi kommunikációját, erre alapozva többek között a büntető törvénykönyv és a perrendtartás módosításának szükségességét. Hogy eme protokollumok, továbbá az ezek alapján foganatosított bűnvádi eljárások körül rengeteg a kérdőjel, az vitathatatlan, és sajnálatos, hogy tisztázásukra egyetlen intézmény sem vállalkozik.

Dragneának a mély és az ügyészállammal folytatott alibiviaskodása azonban akkor pukkadt ki politikai lufiként, amikor a napokban kiderült: évekkel ezelőtt fejlesztési miniszterként maga a szociáldemokrata pártelnök is kötött hasonló megállapodást a hírszerzéssel. Mindezek után érdekel még valakit az utólagos magyarázkodás, miszerint az aláírókat kizárólag a kiberbűnözés visszaszorítása vezérelte? Miként hiheti ezek után kormányzati politikus, hogy elhiszik, amit mond?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. július 25., szerda

Utánunk a szemétözönvíz

Tengernyi, óceánnyi műanyaghulladék, pillepalack, tonnákban számolható kidobott élelem, országnyi letarolt erdők, állandóan égő villanyok, alig használt, méregdrága, divatdiktátorok cégei által röpke életűre tervezett ruhadarabok halmai a kukákban – így élünk mi.

Páva Adorján 2018. július 24., kedd

Szülőföldvakító nyugati csillogás

Nincs mit szépíteni: egy külföldre szegődő fiatal ma mezőgazdasági munkásként, pincérként vagy kamionsofőrként már a középiskola után, 19 éves korától annyit kereshet a messze idegenben, mint itthon egy felsőfokú végzettséggel rendelkező közép- vagy csúcsvezető.

Bálint Eszter 2018. július 23., hétfő

Két Eminescu-vers között elvész a lényeg

Az idei érettségin négyszer annyi magyar tanuló vizsgázott sikertelenül román nyelv és irodalomból, mint román – közli a lesújtó adatokat a száraz statisztika.

Balogh Levente 2018. július 22., vasárnap

A máig kísértő kommunizmus

A kommunizmus nem múlt ki, az iránta való nosztalgia a pusztítások ellenére a mai napig köztünk él.

Páva Adorján 2018. július 19., csütörtök

János, Ioan és a közizgatás

„Nem János szomszéd ellenében” – hangoztatják a székelyföldi románok önjelölt képviselői, akik bukaresti tüntetést szerveznek a közigazgatási törvénykönyv ellen, hogy az államfő ne hirdesse ki a jogszabályt, és „a román nyelv maradjon az állam egyetlen hivatalos nyelve”.

Kiss Judit 2018. július 18., szerda

„Vatikáni valutára” váltott hálapénz

Bár sután, lassan és akadozva, de úgy tűnik, talán-talán mégiscsak beindulhat Romániában a csúszópénz intézményének megszüntetését célzó gépezet.

Balogh Levente 2018. július 17., kedd

Sikeres oroszországi „hadjárat”

Bár arról megoszlanak a vélemények, igaza volt-e Gianni Infantinónak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének, amikor azt mondta, az oroszországi volt minden idők legjobb labdarúgó-világbajnoksága, az azért kijelenthető: a legrosszabb biztosan nem volt.

Rostás Szabolcs 2018. július 16., hétfő

Centenárium és egyoldalúság

Sokan fenntartásokkal fogadták, amikor az RMDSZ tavaly bejelentette, hogy nem akar kimaradni a román egyesülés 2018-ra meghirdetett centenáriumi évéből, és Ezer év Erdélyben, száz év Romániában jelmondattal programsorozattal készül a százéves évfordulóra.

Balogh Levente 2018. július 14., szombat

Magyarok és székelykedők

A székelyek magyarok, szó sincs arról, hogy külön nemzetnek, nemzetiségnek lehetne őket minősíteni – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában.

Páva Adorján 2018. július 13., péntek

Alapos hátrány

Románia nagy bánata, hogy az Európai Unió nem egy luxusautó tetejéről pénzt dobáló oligarcha.

Vélemény
Kiss Judit: Utánunk a szemétözönvíz

Tengernyi, óceánnyi műanyaghulladék, pillepalack, tonnákban számolható kidobott élelem, országnyi ...

Páva Adorján: Szülőföldvakító nyugati csillogás

Nincs mit szépíteni: egy külföldre szegődő fiatal ma mezőgazdasági munkásként, pincérként ...

Bálint Eszter: Két Eminescu-vers között elvész a lényeg

Az idei érettségin négyszer annyi magyar tanuló vizsgázott sikertelenül román nyelv és irodalomból, ...

Hallgassa online rádióinkat