Kiss Judit

2017. november 07., 23:29

Hányast érdemel a tanügy(miniszter)?

Meredek kijelentést eresztett meg újfent Liviu Pop oktatási miniszter: a bársonyszéket laza mozdulattal képzeletbeli tanári katedra mögé tolta, pedagógusi szerepbe bújt egy röpke beszéd erejéig, és „felülnézetből” hetes osztályzatúra taksálta az oktatási rendszert.

És miért kap hetest szerencsétlen, ezer sebből vérző, instabil oktatási rendszerünk? A miniszter úr szerint azért, mert az elsődleges probléma, hogy túl gyorsan cserélődnek a tárcavezetők, az elmúlt hét évben átlagosan mindössze hat hónapnyira futotta egy-egy kormánytag mandátuma.

Ez önmagában igaz, ahogy az is, hogy lassan több mint negyedszázada folyamatosan módosítják, újratervezik, itt toldozzák, ott foldozzák, amott farigcsálják a tanügyi rendszer ingatag építményét, amely minden ízében stabilitásért kiált. Egyértelmű, hogy a nálunkfelé hiánycikknek számító folytonosság, következetesség, körültekintés és szakmaiság szükséges ahhoz, hogy alapjaiban megújulhasson az oktatás.

De nevetséges azt állítani, hogy ezt csak az szavatolhatná, hogy ugyanaz a valaki csücsül hat esztendeig tanügyi piramisunk csúcsán. Hiszen a kulcskérdés ehelyett, emellett az lenne, hogy az illető csapat végre hozzáértően kezelje a dolgokat, mélységükben kezelje a problémákat – anélkül, hogy fél mandátumát arra áldozná, hogy ujjal mutogat elődjére, mondván: amit ők elrontottak, azt nekünk kell helyrehoznunk, és majd csak azután fogunk tudni érdemben haladni. Aztán vagy ezért, vagy azért, de a jobbításra valahogy mégsem kerül sor.

Liviu Popék – bár a tárcavezető hónapok óta égre-földre esküdözik, és ígérgeti, hogy ők lesznek azok, akik majd gatyába rázzák a rendszert a tankönyvmizériától az iskolatáska könnyebbé tételéig, a gyermekközpontú oktatás megvalósításától a pedagógusok méltányolásáig – korántsem tűnnek elég kompetensnek az oktatás megreformálására.

Másrészt csupán a jéghegy csúcsa, a tünetek egyik leglátványosabbika, hogy szélsebesen váltják egymást a bársonyszékben a tárcavezetők, a problémalabirintus valójában ennél ezerszer szerteágazóbb. Eddigi nyilatkozataik és szándékaik fényében mondhatni jellemző az öntelt tárcavezetésre a rendszert osztályozó nyilatkozat folytatása: „remélem, mandátumom végén nyolcas körül lesz ez a minősítés. Ha Isten is megsegít, hogy hat évig kormányozzunk, lehet, hogy elérjük a tízest”.

Ha a bársonyszékben ülők ígérgethetnek, bírálgathatnak osztályzatokkal vagy anélkül, engedtessék meg, hogy innen, „alulnézetből” mi is minősíthessünk: addig, amíg nem érzékelni érdemleges pozitív változást, még átmenő jegyet sem érdemel az épp aktuális tanügyminiszter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat