HIRDETÉS

Kiss Judit

2017. november 07., 23:29

Hányast érdemel a tanügy(miniszter)?

Meredek kijelentést eresztett meg újfent Liviu Pop oktatási miniszter: a bársonyszéket laza mozdulattal képzeletbeli tanári katedra mögé tolta, pedagógusi szerepbe bújt egy röpke beszéd erejéig, és „felülnézetből” hetes osztályzatúra taksálta az oktatási rendszert.

És miért kap hetest szerencsétlen, ezer sebből vérző, instabil oktatási rendszerünk? A miniszter úr szerint azért, mert az elsődleges probléma, hogy túl gyorsan cserélődnek a tárcavezetők, az elmúlt hét évben átlagosan mindössze hat hónapnyira futotta egy-egy kormánytag mandátuma.

Ez önmagában igaz, ahogy az is, hogy lassan több mint negyedszázada folyamatosan módosítják, újratervezik, itt toldozzák, ott foldozzák, amott farigcsálják a tanügyi rendszer ingatag építményét, amely minden ízében stabilitásért kiált. Egyértelmű, hogy a nálunkfelé hiánycikknek számító folytonosság, következetesség, körültekintés és szakmaiság szükséges ahhoz, hogy alapjaiban megújulhasson az oktatás.

De nevetséges azt állítani, hogy ezt csak az szavatolhatná, hogy ugyanaz a valaki csücsül hat esztendeig tanügyi piramisunk csúcsán. Hiszen a kulcskérdés ehelyett, emellett az lenne, hogy az illető csapat végre hozzáértően kezelje a dolgokat, mélységükben kezelje a problémákat – anélkül, hogy fél mandátumát arra áldozná, hogy ujjal mutogat elődjére, mondván: amit ők elrontottak, azt nekünk kell helyrehoznunk, és majd csak azután fogunk tudni érdemben haladni. Aztán vagy ezért, vagy azért, de a jobbításra valahogy mégsem kerül sor.

Liviu Popék – bár a tárcavezető hónapok óta égre-földre esküdözik, és ígérgeti, hogy ők lesznek azok, akik majd gatyába rázzák a rendszert a tankönyvmizériától az iskolatáska könnyebbé tételéig, a gyermekközpontú oktatás megvalósításától a pedagógusok méltányolásáig – korántsem tűnnek elég kompetensnek az oktatás megreformálására.

Másrészt csupán a jéghegy csúcsa, a tünetek egyik leglátványosabbika, hogy szélsebesen váltják egymást a bársonyszékben a tárcavezetők, a problémalabirintus valójában ennél ezerszer szerteágazóbb. Eddigi nyilatkozataik és szándékaik fényében mondhatni jellemző az öntelt tárcavezetésre a rendszert osztályozó nyilatkozat folytatása: „remélem, mandátumom végén nyolcas körül lesz ez a minősítés. Ha Isten is megsegít, hogy hat évig kormányozzunk, lehet, hogy elérjük a tízest”.

Ha a bársonyszékben ülők ígérgethetnek, bírálgathatnak osztályzatokkal vagy anélkül, engedtessék meg, hogy innen, „alulnézetből” mi is minősíthessünk: addig, amíg nem érzékelni érdemleges pozitív változást, még átmenő jegyet sem érdemel az épp aktuális tanügyminiszter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. november 07., kedd

Kölcsönvilág

Ha valaki rászánná magát Gounod operájának, a Faustnak a korszerűsítésére, Mefisztó híres áriája biztosan nem úgy kezdődne, hogy „Eladó az egész világ”, hanem hogy „Kölcsönvehető a világ”.

Rostás Szabolcs 2017. november 06., hétfő

Hallgattassék el a másik?

Nem feltétlenül kellett szakmabelinek lenni ahhoz, hogy az ember felháborodjék azon, ahogy a román média tálalta két hónappal ezelőtt a köztudatba „kauflandos-miccses” történetként bevonult botrányt.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2017. november 06., hétfő

Újra magyarokat vertek szájba

Lehet-e érv az anyagiak hiánya a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése ellen egy olyan városban, ahol elegendő magyar él ahhoz, hogy a rendszerváltás után immár több ízben is sikerült polgármesterré választani az RMDSZ jelöltjét?

Balogh Levente 2017. november 03., péntek

Gyurcsány jogfosztó kampánya és a nemzeti minimum

A jelek szerint Gyurcsány Ferenc egykori szocialista miniszterelnök továbbra sem tudja feldolgozni, hogy a magyar társadalom többsége az elmúlt nyolc-tíz évben markánsan kinyilvánította: nem kér belőle és „nemzetboldogító" politikájából.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2017. november 01., szerda

Kósza ötletek politikája

Ember legyen a talpán, aki követni tudja a Tudose-kormány adópolitikai agymenéseit. Mert terveknek igen nehéz nevezni az elmúlt hónapokban egyre-másra felmerülő ötleteket.

Páva Adorján 2017. október 31., kedd

Belga mester és magyar nyersanyag

Túlnyomórészt kishitű, élcelődő szurkolói hozzászólások árasztották el a vezető internetes sportoldalakat, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség megnevezte az új szövetségi kapitányt.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. október 31., kedd

Tragikus túlértékelés

Sajnos nem először jött olyan hír, hogy kirándulás közben az egyik lelkes fiatal épp a sziklaszirt szélén akarta megörökíteni huncut fintorát, de a mókázó beállítás közben elfeledkezett magáról, lépett egyet hátra, és lezuhant.

Balogh Levente 2017. október 30., hétfő

Erdélyi autonómiatörekvések: „keresztbe tesznek” a katalánok?

A kocka most már végképp el van vetve Katalóniában, miután a barcelonai parlament kihirdette a tartomány függetlenségét.

Molnár Judit 2017. október 30., hétfő

A fejetlenség hordalékai

Hogy gondoltak-e a minden valószínűség szerint bekövetkezendő böjtjére annak az intézkedésnek a lelkes megszavazásakor, miszerint minden helyhatóság saját kénye-kedve és feje szerint osztogatja beosztottjainak a fizetését, nem tudom.

Rostás Szabolcs 2017. október 30., hétfő

Krónika, küldetés

Tizennyolc éves a Krónika. Bár jól nevelt ember nem szívesen ünnepelteti magát, a jelképes évfordulónak számító születésnap mindenképp megér egy misét.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Kölcsönvilág

Ha valaki rászánná magát Gounod operájának, a Faustnak a korszerűsítésére, Mefisztó ...

Rostás Szabolcs: Hallgattassék el a másik?

Nem feltétlenül kellett szakmabelinek lenni ahhoz, hogy az ember felháborodjék azon, ahogy a román média tálalta ...

Bálint Eszter: Újra magyarokat vertek szájba

Lehet-e érv az anyagiak hiánya a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése ellen egy olyan városban, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS