Balogh Levente

2019. május 03., 10:38

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Most nem a közelgő európai parlamenti választásokon első helyre esélyes pártok párbajára gondolunk – borítékolható volt, hogy a kormány esztelen kapkodása és a Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök büntetőügyeihez kapcsolódó igazságügyi botrányok miatt a PSD előnye előbb-utóbb nemhogy elolvad, de legfőbb kihívója, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) meg is előzi.

Hanem a Traian Băsescu volt államfő fémjelezte Népi Mozgalom Pártra (PMP), amelyet az eddigi közvélemény-kutatások egyhangúlag a parlamenti küszöb alatt mértek, most azonban, alig néhány héttel a választás előtt az IMAS közvélemény-kutató azt jelezte előre, hogy mégiscsak bejutna az uniós törvényhozásba.

Arról a PMP-ről van szó, amely identitását kizárólag két dologra építi: egyrészt Băsescu igencsak megtépázott, de nyomokban még meglevő népszerűségére, másrészt pedig a parttalan magyarellenes uszításra.

A párt elnöke, Eugen Tomac legutóbb éppen ezen a héten látta szükségét annak, hogy hergeljen egy kicsit a magyarok ellen, amikor az ortodox húsvét és a május elsejei szabadnap között arról vázolt fel hagymázas víziókat, hogy a Fidesz és az RMDSZ EP-választási együttműködése azt célozza, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok mind a két országban szavazhassanak majd. Ezért felszólította Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy akadályozza meg a feltételezett visszaélést.

Mindez persze úgy elképesztő baromság, ahogy van, de kitűnően alkalmas arra, hogy tovább erősítse a már amúgy sem gyenge magyarellenességet Romániában. Tomac azzal próbálta lejáratni az RMDSZ-szel parlamenti megállapodási szerződést kötött kormányt, illetve a nagyobbik kormánypártot, hogy törvénytelenség elkövetésének szándékával vádolta meg a velük gyakran együttműködő magyarokat. Akiket amúgy ellenségként is tételezett, hiszen az a kifejezés, miszerint az RMDSZ a főgonosznak kikiáltott Fidesz romániai „kirendeltsége” – amelyet egyébként egyes szélsőballiberális vagy szélsőbalos erdélyi magyar értelmiségiek is előszeretettel szajkóznak –, azt sugallja: Budapest Románia vesztére tör, az RMDSZ pedig a budapesti románellenes tervek itteni kivitelezője.

A jelek szerint bejönni látszik a magyargyűlölet gerjesztése, amelyben amúgy maga a párt mentora, korábbi első embere, illetve jelenlegi tiszteletbeli elnöke, Traian Băsescu jár elöl, amikor lépten-nyomon a jogos magyar önrendelkezési törekvések ellen uszít – miközben a következő mondatában már az irredentizmusbiciklire pattan fel, amikor azt követeli, hogy Románia kebelezze be a szomszédos Moldovát.

A mostani IMAS-felmérés legalábbis azt mutatja, hogy a román szavazópolgárok körében igenis jókora igény van a magyarokban mindenféle mondvacsinált, kitalált ürügyekkel ellenséget láttatni akaró pártokra. Ez minden józan megfontolást felülír – fájdalmasan sokan nem igénylik, hogy koherens gazdaságpolitikával, az ország fejlesztését célzó tervekkel álljanak elő, még az ígéretek szintjén sem. Elég, ha rámutatnak az „ellenségre”, akit gyűlölni kell, és aki a románok minden nyomorúságáért felelőssé tehető.

Persze nincs min csodálkozni abban az országban, ahol az állami hatóságok is élen állnak a magyar közösség üldözésében, és a magyar katonai temetők ellopására tett kísérlettel még „a halott katona nem ellenség többé” elvét is semmibe veszik, ami pedig az emberiesség, a kegyelet és a civilizált magatartás alapvető ismérve. Igaz, a klasszikus bonmot szerint nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni, így még megtörténhet, hogy a PMP nem uszíthat az EP-ben. Csakhogy a trend így is egyértelmű.

Másrészt, ha a PMP mégsem jut EP-mandátumhoz, attól a helyzet még nem lesz sokkal jobb. Az EP-választás megnyerésére esélyesnek tartott nemzeti liberálisok ugyanúgy a magyargyűlölet véresszájú apostolai. És hát a többiek sem mennek a szomszédba egy jó kis magyargyalázásért, ha éppen azt látják hasznosnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Pataky István 2019. április 16., kedd

Bezzeg Szerbia

Viorica Dăncilă miniszterelnök elnézést kért az erdélyi magyaroktól Dan Tanasă cinikus, gyűlöletkeltő, magyarellenes feljelentéseiért. Klaus Johannis államfő pedig Rareș Bogdan korábbi tévés uszításaiért fodult bocsánatkéréssel a magyarokhoz.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...