Páva Adorján

2018. augusztus 07., 23:35

Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta végeláthatatlan. És emiatt természetesen a vásárlók is szüntelen morognak, oda-oda vetnek egy-egy szúrós tekintetet, mondatot.

Az árleolvasót gépies gyorsasággal kezelő kasszás néni pedig ötpercenként elmormolja: bocsánat, de három hete nincs váltótársa, higgyék el, neki sem könnyű. És a feje fölött kifüggesztett, ablak méretű hirdetőtáblára mutat, amelyen öles betűkkel az áll: munkatársat keresnek. Vonzó fizetés, ilyen-olyan pluszjuttatás, tanfolyam, gyors előrelépési lehetőség, vidám munkaközösség. Ha tudnak valakit, akit érdekelhet – mondja nem túl vidáman –, legyenek szívesek, és szóljanak.

Immár egyre több hétköznapi helyzet tanúskodik arról, hogy az országot sújtó munkaerőhiány nem csupán egy száraz statisztikai adat. Érzi ezt a csemperakót, mosógépszerelőt vagy napszámost kereső atyafi, ám persze a legrosszabb helyzetben azok vannak, akik céget működtetnek, hiszen teljes vállalkozásuk a szakadék szélére sodródhat, ha nincs ki elvégezze a munkát.

A pénzügyminiszter a minap azt nyilatkozta: Romániában egymillió dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról. A probléma nem új keletű, az ide vezető okok pedig rendkívül összetettek – mindazon­által szakemberek szerint a jelenség normális, előrelátható volt, és az is tiszta, mi a megoldás: a keleti, ázsiai munkaerő bevonzása.

A jelenlegi szabályozások szerint egy romániai munkaadó akkor alkalmazhat az Európai Unión kívüli országból érkező külföldit, ha minimum az országos átlagbérnek megfelelő összeget fizet neki. Az intézkedést azért vezették be még 2010-ben, hogy a gazdasági válság közepette védjék a hazai munkaerőt, akkora fizetésért ugyanis a cégvezetők túlnyomó többségének nem érte meg távoli országok dolgozóit idecsalogatni.

Csakhogy a hazai munkaerő ettől függetlenül folytatta Nyugat felé áramlását, és a nagyobb itteni vállalkozások most már annak is örülnek, ha a szigorú feltételek mellett, az erre szakosodott közvetítőkön keresztül, hosszas huzavona után sikerül megszerezniük néhány jól képzett ázsiai munkavállaló aláírását. Ezáltal pedig az a tragikomikus helyzet áll elő, hogy egyesek most már 3-4-5 ezer lejes nettó bért is hajlandóak fizetni a vietnami szakembernek, miközben ekkora fizetéssel a helyi mestert is itthon tudták volna tartani, ha csupán néhány évvel korábban kapcsolnak.

Eközben a kormány most érzi elérkezettnek az időt arra, hogy a szigorítások eltörlésével utat nyisson az ázsiai munkaerő beáramlása előtt. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a magánszférában a munkáltatókra kell bízni a dolgozók bérének megállapítását a nem EU-tagállamból érkező külföldiek esetében is, és minden olyan illeték eltörlésével egyetért, ami jelenleg az ilyen munkaerő költségeit növeli. A vállalkozói szektor minden bizonnyal kitörő örömmel fogadta a bejelentést, amely gazdasági szempontból érthető, várható húzás.

Ugyanakkor az intézkedés hangsúlyos többletjelentéseket is hordoz magában. Egyrészt a kormány ezzel gyakorlatilag bevallja, hogy nincs működőképes gazdaságpolitikai stratégiája, alternatívája a hazai munkaerő megóvására, igényeinek kielégítésére, azaz semmilyen garanciát nem tud nyújtani az életszínvonal kiszámítható javulására. Másrészt pedig közvetett módon azt is beismeri, hogy a hangzatos tervek ellenére képtelen járható hazatérési útvonalat vázolni az emigráltak milliói számára.

Így hát nem elég, hogy nincs megfontolt stratégia, megalapozott jövőépítés: a kormány újabb gyeplőt engedne el, hogy majd ahogy esik, úgy puffan alapon szerveződjék újra a romániai munkaerőpiac. Teljesen kiszolgáltatva az újabb és újabb helyi problémákat generáló, ellenőrizhetetlen, kegyetlen világpiaci szabályoknak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat