Balogh Levente

2018. március 16., 14:16

Gumitörvény a kisebbségi panaszok ellen

Bár alapvetően nem a kisebbségek ellen irányul, nagyon könnyen a jogtiprások miatt panaszkodó kisebbségi polgárok ellen fordítható Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének ötlete, miszerint olyan törvényt kellene elfogadni, amely büntethetővé teszi mindazokat, akik „lejáratják” Romániát külföldön. A javaslat persze nem csupán emiatt vérzik már eleve több sebből.

Dragnea tulajdonképpen csupán bosszút kíván állni azon ellenzéki politikusokon, európai parlamenti képviselőkön, akik felpanaszolták az uniós törvényhozásban és egyéb fórumokon a kormánykoalíció által az igazságügyi törvények és az igazságügyi rendszer átalakítására tett erőfeszítéseket, amelyek legfőbb célja a gyanú szerint nem csupán az, hogy összhangba hozzák őket az alkotmánybíróság korábbi ítéleteivel és a mai kor elvárásaival, hanem az, hogy megvédjék a korrupció gyanújába keveredett politikusokat a felelősségre vonástól. Másrészt elejét kívánja venni annak, hogy a jövőben megismétlődjenek a panaszok.

Persze nekünk, magyaroknak is megvannak a negatív tapasztalataink, hiszen megszokhattuk, hogy amint jobboldali kormány kerül hatalomra Magyarországon, a balliberális ellenzék bel- és külföldön egyaránt diktatúrát kiált, függetlenül attól, hogy a kormány éppen mit tesz. Vagyis nem tesznek mást, mint „nemzet­köziesítik” a belpolitikai csatározásokat, a forgatókönyv pedig ilyenkor rendszerint az, hogy pártcsaládok függvényében alakulnak ki a frontvonalak: a „beárult” kormánnyal azonos politikai oldalon álló pártok védelmükbe veszik, az ellentétesen levők pedig bírálják az érintetteket. Majd az ülés végén mindenki csomagol, és elégedett, „Most jól megmutattuk nekik!” kifejezéssel az arcán hazatér.

Dragnea most azért vetette fel annak a lehetőségét, hogy mindennek véget próbálnak majd vetni, mert az igazságüggyel kapcsolatos, a legjobb indulat mellett is minimum kérdőjeles intézkedések miatt az Európai Bizottság kemény figyelmeztetésben részesítette a kormányt, és akár szankciók is következhetnek. Csakhogy az általa felvetett jogszabály egyértelműen szájkosártörvénynek minősülne, hiszen a szólás- és véleményszabadság korlátozását szolgálná. Az ilyen törvények ugyanis rendszerint gumijogszabálynak minősülnek, vagyis kellőképpen általánosan fogalmaznak ahhoz, hogy jóformán bármire ráhúzhatóak legyenek.

Márpedig egy politikai vélemény nyilvános kifejtése ugyanúgy a szólásszabadság kategóriájába tartozik Brüsszelben, mint Bukarestben. Amennyiben egy kormány úgy értékeli, hogy méltatlan támadások érték, nem kell egyebet tennie, mint hogy tájékoztatja a nyilvánosságot a valós tényekről, megcáfolva az alaptalan vádakat és nevetségessé téve a rágalmazókat. Ha viszont korlátozni szeretné, hogy ki mit mondhat és mit nem, azzal inkább csak azt a látszatot erősíti, hogy valóban takargatnivalója van. Arról nem is beszélve, hogy Drganea és pártja is kerülhet még ellenzékbe, akkor pedig keményen visszaüthet egy ilyen törvény.

Magyar szempontból is nagyon veszélyes ez a felvetés, hiszen a magyar EP-képviselők, magyar politikai és civil szervezetek tagjai gyakran teszik szóvá a nemzetközi fórumokon, hogy az a hivatalos bukaresti állítás, miszerint Romániában példaértékű lenne a kisebbségpolitika, nem több hazugságnál, amire a tények rendszerint rácáfolnak. A „rágalmazásellenes” gumijogszabály alapján azonban bármilyen bírálat után azonnal eljárás indulhatna, hiszen egyvalamiben biztosak lehetünk: román részről mindig akadnak majd olyanok, akik ezt a lehetőséget is kihasználnák arra, hogy megakadályozzák a romániai kisebbségek problémáinak nemzetközi porondra vitelét.

Így aztán a szólás- és véleményszabadság elve, de már csak a saját érdekünk miatt is egyértelmű: egy ilyen jogszabályra – ha valóban felmerülne, hogy kidolgozzák és a parlament elé kerüljön – egyetlen módon lehet reagálni: a leghatározottab elutasítással.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat