Pataky István

2018. december 05., 08:57

Francia káosz a vergődő Unióban

Nézem a párizsi képsorokat, s eljátszadozom a gondolattal, hogy mi lenne, ha ezek az események Budapesten, Bukarestben vagy valahol Kelet-Európában történnének. A nép fellázadt a vezetők ellen, radikalizmusuk az erőszakszervezetek kegyetlen fellépésével magyarázható.

A hatalom birtokosai nem kívánnak lemondani, semmibe veszik a tüntetők akaratát, népszerűtlenségük ellenére görcsösen ragaszkodnak bársonyszékükhez. Mindez azért történik, mert még túl fiatal demokráciákról beszélünk – mondanák kórusban a nyugati elemzők. A média felháborodásának adna hangot Berlinben, Párizsban, s az érintett államoknak az Európai Unióból való kipenderítését követelnék Stockholmban, de főleg Hágában. A brüsszeli intézmények egymást taposva igyekeznének elítélni az „európai szellemiséget” semmibe vevő autokrata vezetőket, akik tudatosan számolják fel a demokráciát.

Ehhez képest mit látunk? Senki nem rendeli az Európai Parlament plénuma elé Emmanuel Macront, sőt a sárgamellényesek akcióit távolságtartóan tálalja az európai sajtó. Félreértés ne essen, én is úgy gondolom, hogy a háborús állapotokat nem lemondással, hanem a tárgyalásokkal kiegészülő rendteremtéssel kell megoldani. Macronról most derül ki igazán, rátermett államférfi-e vagy csak egy szemfüles politikus? Amíg a liberalizmus népszerűsítéséről, más országok vezetőinek valamiféle érthetetlen felsőbbrendűségi pozícióból való kioktatásáról volt szó, valósággal sziporkázott Európa önjelölt megmentője. De most picit bonyolultabb a helyzet. A már a tiltakozási hullám kezdete előtt népszerűtlenségi csúcsokat döntögető Macronnak jóformán az egész francia középosztályt kell meggyőznie arról, hogy az életszínvonal csökkenésével járó reformjainak van értelmük.

Mi itt, az euroszkeptikusnak kikiáltott Kelet-Európában a kéjes káröröm helyett Franciaország stabilitásában reménykedünk. Ami jelenleg csak Macron sikeres válságkezelésével valósulhat meg. Az öreg kontinensnek, a megfáradt Uniónak a lehető legrosszabbkor jött a francia káosz. Angela Merkel német kancellár kilátásba helyezett távozásával, a brit hátraarccal, a Brexit okozta megpróbáltatásokkal, az integrált EU-t és a szuverén tagállamok unióját szorgalmazók egyre mélyülő harcával, a Nyugat–Kelet szembenállás kiéleződésével vág neki az EU a jövő évnek, amely előbb európai parlamenti választásokat, ezt követően pedig egy új Európai Bizottságot is hoz. És akkor még nem beszéltünk a harcias és kiszámíthatatlan Trumpról, a cinikus játszmákkal terjeszkedő Putyinról, a folyamatosan erősödő Kínáról.

Mondhatni a történelem sodrásának közepén találja magát január elsejétől a júliusig uniós elnökké avanzsáló Románia. Nem biztos, hogy ebből sokat fog érzékelni Dăncilă vagy Johannis. Az ő feladatuk a tárgyalásokat követő vacsorák során felszolgált borok megfelelő minőségének biztosítása és a repülőtérről érkező vendégek zökkenőmentes szállítása lesz csupán. De legalább testközelből követhetik az Európai Unió vergődését.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. december 03., hétfő

Disznóvágók hosszú hétvégéje

A Szent András-napjával megtoldott román nemzeti ünnep hosszú hétvégéje idén leginkább a disznóvágóknak jött be. Legalábbis a magyar falvakban.

Balogh Levente 2018. november 29., csütörtök

Száz év Balkán

Kevés pozitívumot tudunk felsorolni, ha arra kell választ adnunk, mit nyert Erdély annak nyomán, hogy 1918 december elsején néhány ezer román Gyulafehérváron kimondta: azt szeretnék, ha az általuk is lakott területek a szomszédos Román Királysághoz csatlakoznának.

Pataky István 2018. november 28., szerda

Csapdahelyzetben a kárpátaljaiak

Kárpátalja, az ott élő magyar közösség egyelőre megúszta a hadiállapotot, a kijevi parlament döntése értelmében csak a déli és keleti megyékre terjed ki a készültség, amely az ukrán–orosz tengeri csetepatét követi.

Rostás Szabolcs 2018. november 27., kedd

Muszájünnep

Románia kényszeredetten készül megünnepelni századik születésnapját. Az ország úgy vág neki a december elsejéhez kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mint egy öreg, megfáradt, saját magára és a világra egyaránt ráunt ember, aki számára a születésnap megülése sokkal inkább nyűg, mintsem ünnep.

Bálint Eszter 2018. november 26., hétfő

A takaró és az olaj, avagy állandó kampányban

Ahogy egy takaró nem lesz hosszabb attól, hogy kivágunk egy darabot a végéből, majd azt a másik végéhez illesztjük, úgy nem lesz takarékosabb a kormány, ha úgymond egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzeket.

Balogh Levente 2018. november 23., péntek

Ki is folytat itt hibrid háborút?

Tudta ön, kedves olvasó, hogy amennyiben szimpatizál a Sepsi OSK, illetve az FK Csíkszereda labdarúgó-csapatával, akkor a Románia ellen zajló titkos magyar hibrid háborút támogatja, amelynek a hátterében Oroszország is ott ólálkodik?

Kiss Judit 2018. november 22., csütörtök

Metszőollók, reformkezdeményezések

Minden jel arra utal, hogy egyelőre teljesen hiába kap minduntalan kemény, jogos kritikákat a hazai oktatási rendszer, mert jottányit sem tanul belőle. Ennek ellenére időről időre mantrázni kell, hogy mi minden nem működik megfelelőképpen.

Pataky István 2018. november 21., szerda

Román csodák

Nem tudom, van-e a világ valamely egyetemének politológia szakán olyan kurzus, hogy önsorsrontó kormányzás, de ha létezik, a hallgatóit azonnal Bukarestbe kellene küldeni minimum féléves kihelyezett gyakorlatra.

Balogh Levente 2018. november 20., kedd

Határokon átívelő uszítás

Ha rövid az eszed, toldd meg egy kis magyarellenes uszítással – ha ránk bíznák, ezt javasolnánk az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP), illetve elnöke, Eugen Tomac „ars poeticájául”.

Makkay József 2018. november 20., kedd

Jobbágyok esete a restitúcióval

Kilencvenes évekbeli történet jut eszembe a romániai restitúció magyar vonatkozású megtorpanásáról. Egy gazdakör két világháború közötti értékes ingatlanának kolozsvári visszaperelése kapcsán olyan román ügyvédet ajánlottak, aki „felsőbb körökben” is jártas.

Vélemény
Makkay József: Disznóvágók hosszú hétvégéje

A Szent András-napjával megtoldott román nemzeti ünnep hosszú hétvégéje idén leginkább ...

Balogh Levente: Száz év Balkán

Kevés pozitívumot tudunk felsorolni, ha arra kell választ adnunk, mit nyert Erdély annak nyomán, hogy 1918 december ...

Pataky István: Csapdahelyzetben a kárpátaljaiak

Kárpátalja, az ott élő magyar közösség egyelőre megúszta a hadiállapotot, a kijevi parlament döntése ...

Hallgassa online rádióinkat