Balogh Levente

2018. szeptember 04., 20:49

Firea a Dragnea-klikk ellen

Igazából már várható volt, hogy az egyik perében jogerősen felfüggesztett, a másikban alapfokon letöltendő szabadságvesztésre ítélt szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea ellen előbb-utóbb mozgolódni kezdenek a PSD azon vezetői, akik elégedetlenek Dragnea irányvonalával és káderpolitikájával.

Ameddig a párt népszerűsége az igazságügyi törvények módosítása körüli hercehurca ellenére is töretlen volt, a bíráló hangok persze halkabbak voltak, az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés résztvevői ellen vezényelt indokolt brutalitású csendőrroham, valamint a PSD ettől vélhetően nem független népszerűségivesztése azonban felszínre hozta az elégedetlenségeket.

Hogy a bírálatoknak Gabriela Firea bukaresti főpolgármester adott hangot, az nem különösebben meglepő: a televíziós újságíróból lett politikusról már eddig is tudható volt, hogy meglehetősen ambiciózus, ami persze önmagában még nem lenne elég, de a legutóbbi felmérések is azt mutatják, hogy országos szinten ő a PSD legnépszerűbb politikusa. Igaz, 26 százalékos bizalmi indexével jócskán lemarad az 59 százalékos Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkártól és a 33 százalékos Klaus Johannis államfőtől, azonban ez a tényen nem változtat: sem Dragnea pártelnök, sem a miniszterelnök, sem a kormány és a párt más, vezető beosztású tagja nem vetekedhet Firea népszerűségével.

Ez ugyanakkor önmagában még nem elég, sőt könnyen ellene is fordulhat, elvégre egyetlen pártelnök sem szereti, ha valamelyik beosztottja népszerűbb nála, ezért nem egyszer fordult már elő, hogy egy pártvezér valamilyen ürüggyel megszabadult potenciális vetélytársától. A jelek szerint a háttérben jelenleg is ez zajlik, legalábbis Firea most arra panaszkodik, hogy Dragnea a bukaresti projektek szabotálására utasította a minisztereket, éppen azért, nehogy túlságosan megnőjön a főpolgármester támogatottsága.

Minderre Firea Dragnea érzékeny pontjára célozva reagált: a pártelnök bizalmi emberének tekintett Carmen Dan belügyminiszter leváltását követelte az augusztus 10-i csendőrattakra hivatkozva. Nagy kérdés, hová fajul a PSD-s belvita, hiszen láttuk, hogy Dragnea kertelés nélkül buktatta már meg saját miniszterelnökét, Mihail Tudosét, miután az vitába keveredett Carmen Dannal. Tehát egyértelmű, hogy Firea a Dan elleni támadással valójában Dragneát támadta. Csakhogy Firea mindenképpen más súlycsoportba tartozik Tudoséhoz képest, hiszen őt a választáson részt vett bukaresti polgárok közvetlenül választották meg polgármesterré, ráadásul többen bíznak benne, mint a pártelnökben.

Dragnea pozíciói egyelőre még erősnek tűnnek, bár az látható, hogy a nagyobbik kormánypárt jelentős belső válságot él meg az irányítása alatt. Az példa nélküli lenne, ha vezető kormányerőként nem állítana saját államfőjelöltet jövőre, ez ugyanis annak a jele, hogy egyetlen olyan arc sincs a pártban, akit esélyesnek tartanak a megmérettetésre Klaus Johannis ellen – az egyetlen lehetséges jelöltként emlegetett Firea egyelőre még inkább Bukarest élén kovácsolná tovább politikai tőkéjét.

A konfliktus kimenetele számos tényezőtől függ. A kérdés az, felvállalják-e továbbra is a párt vezető arcai, hogy az államfőválasztást megelőzően is a gyanú szerint elsősorban a Dragnea felelősségre vonását megakadályozni hivatott, ezért folyamatos bel- és külföldi bírálatokat és tiltakozó akciókat kiváltó igazságügyi módosítások jelentsék a PSD számára a prioritást. Vagy inkább – akár Firea körül tömörülve – még azelőtt megpróbálják a börtön fenyegette Dragneát elmozdítani a párt éléről, hogy ő és teleormani klikkje helyrehozhatatlan károkat okozna a PSD-nek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Vélemény
Balogh Levente: Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét ...

Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat