HIRDETÉS

Balogh Levente

2018. szeptember 04., 20:49

Firea a Dragnea-klikk ellen

Igazából már várható volt, hogy az egyik perében jogerősen felfüggesztett, a másikban alapfokon letöltendő szabadságvesztésre ítélt szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea ellen előbb-utóbb mozgolódni kezdenek a PSD azon vezetői, akik elégedetlenek Dragnea irányvonalával és káderpolitikájával.

Ameddig a párt népszerűsége az igazságügyi törvények módosítása körüli hercehurca ellenére is töretlen volt, a bíráló hangok persze halkabbak voltak, az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés résztvevői ellen vezényelt indokolt brutalitású csendőrroham, valamint a PSD ettől vélhetően nem független népszerűségivesztése azonban felszínre hozta az elégedetlenségeket.

Hogy a bírálatoknak Gabriela Firea bukaresti főpolgármester adott hangot, az nem különösebben meglepő: a televíziós újságíróból lett politikusról már eddig is tudható volt, hogy meglehetősen ambiciózus, ami persze önmagában még nem lenne elég, de a legutóbbi felmérések is azt mutatják, hogy országos szinten ő a PSD legnépszerűbb politikusa. Igaz, 26 százalékos bizalmi indexével jócskán lemarad az 59 százalékos Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkártól és a 33 százalékos Klaus Johannis államfőtől, azonban ez a tényen nem változtat: sem Dragnea pártelnök, sem a miniszterelnök, sem a kormány és a párt más, vezető beosztású tagja nem vetekedhet Firea népszerűségével.

Ez ugyanakkor önmagában még nem elég, sőt könnyen ellene is fordulhat, elvégre egyetlen pártelnök sem szereti, ha valamelyik beosztottja népszerűbb nála, ezért nem egyszer fordult már elő, hogy egy pártvezér valamilyen ürüggyel megszabadult potenciális vetélytársától. A jelek szerint a háttérben jelenleg is ez zajlik, legalábbis Firea most arra panaszkodik, hogy Dragnea a bukaresti projektek szabotálására utasította a minisztereket, éppen azért, nehogy túlságosan megnőjön a főpolgármester támogatottsága.

Minderre Firea Dragnea érzékeny pontjára célozva reagált: a pártelnök bizalmi emberének tekintett Carmen Dan belügyminiszter leváltását követelte az augusztus 10-i csendőrattakra hivatkozva. Nagy kérdés, hová fajul a PSD-s belvita, hiszen láttuk, hogy Dragnea kertelés nélkül buktatta már meg saját miniszterelnökét, Mihail Tudosét, miután az vitába keveredett Carmen Dannal. Tehát egyértelmű, hogy Firea a Dan elleni támadással valójában Dragneát támadta. Csakhogy Firea mindenképpen más súlycsoportba tartozik Tudoséhoz képest, hiszen őt a választáson részt vett bukaresti polgárok közvetlenül választották meg polgármesterré, ráadásul többen bíznak benne, mint a pártelnökben.

Dragnea pozíciói egyelőre még erősnek tűnnek, bár az látható, hogy a nagyobbik kormánypárt jelentős belső válságot él meg az irányítása alatt. Az példa nélküli lenne, ha vezető kormányerőként nem állítana saját államfőjelöltet jövőre, ez ugyanis annak a jele, hogy egyetlen olyan arc sincs a pártban, akit esélyesnek tartanak a megmérettetésre Klaus Johannis ellen – az egyetlen lehetséges jelöltként emlegetett Firea egyelőre még inkább Bukarest élén kovácsolná tovább politikai tőkéjét.

A konfliktus kimenetele számos tényezőtől függ. A kérdés az, felvállalják-e továbbra is a párt vezető arcai, hogy az államfőválasztást megelőzően is a gyanú szerint elsősorban a Dragnea felelősségre vonását megakadályozni hivatott, ezért folyamatos bel- és külföldi bírálatokat és tiltakozó akciókat kiváltó igazságügyi módosítások jelentsék a PSD számára a prioritást. Vagy inkább – akár Firea körül tömörülve – még azelőtt megpróbálják a börtön fenyegette Dragneát elmozdítani a párt éléről, hogy ő és teleormani klikkje helyrehozhatatlan károkat okozna a PSD-nek.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. szeptember 03., hétfő

Ajándék lónak a foga

Lassanként hagyományt teremtettem a magam számára a népi bölcsességek igénybevételéből, és nem is szándékozom elengedni ezt a kényelmes mankót. Különösen most nem, amikor épp kapóra jön az egyik régi aranymondás: ajándék lónak ne nézd a fogát!

Balogh Levente 2018. augusztus 31., péntek

Mit képvisel Giuliani?

Messziről jött embernek azt mondanak, amit akarnak – akár ezzel a kiforgatott szólással is elintézhetnénk a Rudolf Giuliani által írt levelet, amelyben az a bukaresti kormányoldal szája íze szerint bírálja a román korrupcióellenes ügyészséget.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. augusztus 30., csütörtök

Bölöni felépíthető marosvásárhelyi bajnokcsapata

Bölöni László irigylésre méltó labdarúgó- és edzőkarrierje során több száz ellenféllel került szembe, több ezer rivális játékos ellen készült, feltérképezve, alaposan kielemezve erősségüket és gyenge pontjaikat.

Kiss Judit 2018. augusztus 29., szerda

Vadak, károk, veszteglések

Szinte mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, haszonállatokban tett vadkárok, a károsultak pedig legtöbb esetben hiába várják a mindenható Bukaresttől a kárpótlást vagy a vadállatok miatt fennálló veszélyek elhárítását.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 29., szerda

Baljós román megosztottság

A  globális, valamint a térségben  jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg magának a megosztottságot sem a társadalom, sem az állam intézményei, sem az ország külföldi „kisugárzása” tekintetében – jelentette ki Teodor Meleșcanu.

Makkay József 2018. augusztus 27., hétfő

Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai sertéspestis terjedését. Az eddig megsemmisített mintegy 80 ezer sertés sorsán további 250-280 ezer állat osztozhat a legnagyobb dél-romániai sertéshizlaldákban.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. augusztus 24., péntek

„Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti településeinek lakóival, akik a határ túloldalán, Romániában találtak munkát.

Bálint Eszter 2018. augusztus 23., csütörtök

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

Kiss Judit 2018. augusztus 22., szerda

Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk – mindez az erdélyi városokban immár több éve útjára indított tavaszi-nyári magyar programsorozatok velejárója.

Páva Adorján 2018. augusztus 22., szerda

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Ajándék lónak a foga

Lassanként hagyományt teremtettem a magam számára a népi bölcsességek igénybevételéből, ...

Balogh Levente: Mit képvisel Giuliani?

Messziről jött embernek azt mondanak, amit akarnak – akár ezzel a kiforgatott szólással is elintézhetnénk ...

Páva Adorján: Bölöni felépíthető marosvásárhelyi bajnokcsapata

Bölöni László irigylésre méltó labdarúgó- és edzőkarrierje során több ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS