Rostás Szabolcs

2017. október 26., 23:15

Fináncnyelv

Régi-új adópolitikai intézkedéseket jelentettek be a román kormány illetékesei, akik azzal a felkiáltással igyekeznek meggyőzni a lakosságot elképzeléseik fenntarthatóságáról, hogy jobban teszi, ha nekik hisz, nem pedig a számoknak.

Hónapokig tartó, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, mellébeszélések után a kabinet most a jelek szerint megállapodott annál a forgatókönyvnél, hogy a balliberális koalíció választási programjának megfelelően adót is csökkent és bért is emel. Erre vonatkozik a bruttó minimálbér 1900 lejre történő emeléséről, a nyugdíjpont felsrófolásáról, valamint a jelenleg tizenhat százalékos jövedelemadó tíz százalékra történő lefaragásáról szóló bejelentés.

Amihez tegyük hozzá rögtön, hogy az év elején nemcsak erről volt szó. A Dragnea és Tăriceanu vezette szociálliberális koalíció annak idején még huszonöt és ötven százalék közötti béremelést ígért a közalkalmazottaknak, közülük is az egészségügyi és tanügyi dolgozók orra előtt húzták el a legédesebb mézesmadzagot. Mára azonban ezek a vállalások szertefoszlottak, és maradt a rideg valóság.

Ha valaki rákérdez, a kormány tagjai úgy tesznek, mintha most hallanák először, hogy teljes adómentességet ígértek a 2000 lej alatti jövedelmekre. Bebizonyosodott, hogy tulajdonképpen a huszonöt százalékos béremelés se fog sokat érni januártól, miután a Tudose-kabinet végre kívánja hajtani sokat vitatott elképzelését a társadalom- és egészségbiztosítási hozzájárulásnak a munkavállalóra történő teljes áthárításáról.

Egyszerűen humbug az az állítás, hogy a versenyszféra munkáltatói majd alkalmazkodnak az új feltételekhez, és automatikusan megemelik alkalmazottaik bérét, pláne, hogy erre senki sem kötelezheti őket. Tudoséék a statisztikai adatok és a szakértői figyelmeztetések ellenére hajtogatják, hogy tartani tudják az államháztartási hiánycélt, csakhogy már senki nem hisz nekik.

Miért is tenné, amikor az extra jövedéki adó újbóli kibocsátását követő drágulások közepette kormányzati politikusok azt hajtogatták, hogy nem vettek észre semmiféle üzemanyagár-emelkedést. Nem bizonyult a hitelesség bajnokának a kormány akkor sem, amikor megszüntette a gépjárművek regisztrációs illetékét, majd miután százezrek éltek a lehetőséggel, és vásároltak maguknak használt autót – nem törődve azok környezetvédelmi besorolásával –, a hatóságok most új adó kivetésére készülnek. Amelyről amúgy állítják, hogy nem adó lesz, „csak” hozzájárulás.

Valahogy ez a helyzet a beharangozott „adóreformmal” is, amely a kormányzati fináncnyelven úgy hangzik: jövőre kevesebbet adózunk majd, viszont sokkal nagyobb arányban járulunk hozzá a költségvetéshez.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. október 25., szerda

Obszcén színjátéktól az önbecsülésig

Kolozsvári kilencedikesek az iskola falain kívül, egy klubban szerveznek gólyabált, ahol megrendezett kis „próbán” kell átesniük: a lányok a fiúk elé térdelve mímelnek orális szexet.

Páva Adorján 2017. október 24., kedd

Centenáriumi közeledés, haladás

Vegyes érzelmeket kiváltó nyilatkozattal fordult a romániai magyarokhoz Lucian Romaşcanu művelődési miniszter.

Molnár Judit 2017. október 24., kedd

Örök hűtlenség

Amikor a pillanatnyi érdek úgy kívánja, a politikusok a legnagyobb nyilvánosság előtt borulnak egymás nyakába, és fogadnak örök hűséget: ezentúl, míg a világ s hét nap, csak egyazon úton, kéz a kézben, blablabla...

Rostás Szabolcs 2017. október 23., hétfő

Koszovó igen, Katalónia nem?

Brüsszel jobban tenné tehát, ha komolyan venné és megpróbálná kezelni ezeket az Európa-szerte tetten érhető mozgalmakat, mivel a látszat ellenére a katalánok nincsenek egyedül.

Kiss Judit 2017. október 23., hétfő

Több kell a hashtagnél a zaklatók ellen

Egy azonban világos: a virtuális kampányok előbb-utóbb lecsengenek, de a felkiáltójelnek továbbra is előtérben kellene maradnia: a hashtagnél konkrétabb lépéseket kell tenni a jelenség megfékezésére.

Balogh Levente 2017. október 19., csütörtök

RMDSZ, a megkerülhető partner

Hogy egy „klasszikust”, Kelemen Hunort idézzünk, a szociáldemokraták ismét csak „szájba verték” a magyar szervezetet.

Páva Adorján 2017. október 18., szerda

Elmormolt hazahívó szó

Egyre több hivatalos forrásból hallani olyan hangzatos számadatokat, amelyek szerint a külföldre vándorolt romániaiak alig várják, hogy hazatérjenek.

Kiss Judit 2017. október 17., kedd

Beszédes igénytelenség

„Vedd fel a glugádat, legyél mistó, betontáré!” „Nem még vagy deszkurkörec, ha megveszed az abonamentet a trámvájra” – gyakran hallani ilyesféle keverékmondatokat a nagyvárosi utcán.

Molnár Judit 2017. október 17., kedd

Nagyurak kisegérszerepben

Ismét a mondásnak megfelelően történt: egeret szültek a hegyek.

Balogh Levente 2017. október 16., hétfő

Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő Sebastian Kurz vezette Néppárt győzelme, annyi bizonyosnak tűnik, hogy „sógorainknál” az eddigihez képest gyökeresen új stílusú kormányzás jöhet.

Vélemény
Kiss Judit: Obszcén színjátéktól az önbecsülésig

Kolozsvári kilencedikesek az iskola falain kívül, egy klubban szerveznek gólyabált, ahol megrendezett kis „próbán” ...

Páva Adorján: Centenáriumi közeledés, haladás

Vegyes érzelmeket kiváltó nyilatkozattal fordult a romániai magyarokhoz Lucian Romaşcanu művelődési miniszter.

Molnár Judit: Örök hűtlenség

Amikor a pillanatnyi érdek úgy kívánja, a politikusok a legnagyobb nyilvánosság előtt borulnak egymás ...

Hallgassa online rádióinkat