HIRDETÉS

Páva Adorján

2018. január 31., 23:24

Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése a törvényhozásban, ezért döntöttek úgy, hogy folytatják a balliberális kormánykoalícióval kötött együttműködést. Szerintünk azonban a magyar parlamenti képviselet éppen ezáltal zárkózik be egy beteg levegőjű, egyre szűkülő, nyomasztó, kilátástalan világba, amelytől a jóérzésű emberek egyszerűen iszonyodnak.

Az RMDSZ elszigetelődött a romániai társadalom haladó gondolkodású tagjaitól, éppen azoktól, akiktől hosszú távon, de talán belátható időn belül remélhetünk valamit. A szövetség hátat fordított az erdélyi közhangulatnak, tízezrek csalódottságának, felháborodásának, és tevékenyen hozzájárult a politikából kiábrándultak táborának felduzzasztásához. Az RMDSZ szép csendben elhatárolódott saját kampányszlogenjétől is, amelyben Nagyváradot, Kolozsvárt, Erdélyt mentették Bukaresttől, sőt – a nemzetközi aggodalmakra is fittyet hányva – most még a „vörös pestis” terjesztéséhez is asszisztál.

A kormánykoalíció támogatása mellett felsorakoztatott érvek szokás szerint homályosak, bizonytalanok, egyetlen megingathatatlan alapjuk a félelem. Egyértelművé vált, hogy a nagyromán egyesülés centenáriumi évében parlamenti képviseletünk nem akar a sarkára állni, nem áll szándékában felülemelkedni a Dâmboviţa-parti viszonyrendszer mocsarán.

Így pedig képtelen lesz tiszta és őszinte, karakteres, erőteljes, megkerülhetetlen, neadjisten történelmi jelentőségű üzenetet megfogalmazni a 100 éve kisebbségi létbe kényszerült, azóta is szüntelen támadásoknak kitett romániai magyarság nevében. Az RMDSZ ehelyett azon félelmének rabja marad, miszerint most még a kis lépések is meghiúsulhatnak.

Meggyőződésünk, hogy az RMDSZ jóval többet nyert volna, ha most az elégedetlenkedők, felháborodottak „élére” áll – éppen a centenárium övezte érzelmi túlfűtöttség miatt, hiszen ilyen helyzetben nemcsak bukni lehet, hanem nagyot kaszálni is. A szülinapos ország szomorú sorsa helyett inkább a belharcaival törődő kormánykoalíció újabb programja és szedett-vedett kabinetje teljes egészében egy nagy támadófelület, kommunikációs kincstár azok számára, akik a „megelégelt rossz” oldaláról az „igazság pártjára” állnának.

Ehhez pedig nem kellene a nagyrészt egy kaptafáról való ellenzék támogatását kérni-várni-remélni, mert 30 képviselő és szenátor igenis bőven elég arra, hogy hitelesen, gerincesen képviselje mindazt, amiért több százezren bizalmat szavaztak nekik.

Csak hát erre a szerepre hónapokat, éveket kellett volna készülni, és nemcsak sodródni, igazodni, simulni minduntalan. Az RMDSZ mostani begubózása már csak azért sem érthető, mert jól tudjuk, hogy szavazóbázisa nem a kilengéseiről híres – sőt ki merjük jelenteni, a PSD makacs támogatásával a szövetség több szavazatot veszíthet, mint karakán ellenzéki szerepbe lépve, lényeges megvalósítások esélye nélkül politizálva.

És azt se feledjük: ha már így is, úgy is képesek vagyunk „az ördöggel” is cimborálni a „jó ügyünk” érdekében, bizony sohasem tudhatjuk, hogy mondjuk hat hónap múlva Liviu Dragnea mibe menne bele, csak hogy visszaédesgesse magához az ellene forduló szövetséget.

Végül még egy érv: már csak azért is illett volna a csalódottak és felháborodottak pártjára állni, mert ki nem az?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. január 30., kedd

Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány tagjainak nyilatkozatai nyomán sejlenek föl.

Balogh Levente 2018. január 29., hétfő

Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy azt követően, hogy Kelemen Hunor úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció harmadik kormányának programja olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között, végül mégis azzal állt ki: az RMDSZ támogatni fogja a kormányt.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. január 28., vasárnap

Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó beszólásnak szánta Kelemen Hunor a leendő bukaresti kormány programjáról tett gúnyos kijelentését.

Balogh Levente 2018. január 26., péntek

Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnök alig több mint fél éven belül a párt második renitenskedő miniszterelnökét is megbuktatta.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. január 24., szerda

Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat a véleményeket-félelmeket, melyek szerint a hárompárti közös autonómianyilatkozat csupán egy újabb hangzatos, ám érdemi tartalom után üvöltő megnyilatkozás.

Rostás Szabolcs 2018. január 23., kedd

MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető #MeToo-kampány kirobbanása óta eltelt közel négy hónap alatt az erdélyi magyar társadalmat nemigen „mozgatta meg” a szexuális zaklatások ellen fellépő mozgalom.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. január 21., vasárnap

Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt.

2018. január 21., vasárnap

A nyelv a legfontosabb

A szilveszteri marosvásárhelyi – csapnivaló fordítással született – nyelvi idiótaságnak meglehetősen nagy volt a sajtóvisszhangja.

Balogh Levente 2018. január 19., péntek

De mi lesz az akasztással?

A romániai valóságot nem, vagy csak hiányosan ismerő szemlélő számára akár még példaértékűnek is tűnhet, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnöknek csupán néhány nappal azt követően már le is kellett mondania, hogy egy televíziós műsorban úgy nyilatkozott az autonómia kapcsán: ugyanaz az álláspontja, mint amikor korábban szé

Kiss Judit 2018. január 17., szerda

Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, hiszen így van ez évek-évtizedek óta.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány ...

Balogh Levente: Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy azt követően, hogy Kelemen Hunor úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció ...

Rostás Szabolcs: Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS