Páva Adorján

2018. január 31., 23:24

Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése a törvényhozásban, ezért döntöttek úgy, hogy folytatják a balliberális kormánykoalícióval kötött együttműködést. Szerintünk azonban a magyar parlamenti képviselet éppen ezáltal zárkózik be egy beteg levegőjű, egyre szűkülő, nyomasztó, kilátástalan világba, amelytől a jóérzésű emberek egyszerűen iszonyodnak.

Az RMDSZ elszigetelődött a romániai társadalom haladó gondolkodású tagjaitól, éppen azoktól, akiktől hosszú távon, de talán belátható időn belül remélhetünk valamit. A szövetség hátat fordított az erdélyi közhangulatnak, tízezrek csalódottságának, felháborodásának, és tevékenyen hozzájárult a politikából kiábrándultak táborának felduzzasztásához. Az RMDSZ szép csendben elhatárolódott saját kampányszlogenjétől is, amelyben Nagyváradot, Kolozsvárt, Erdélyt mentették Bukaresttől, sőt – a nemzetközi aggodalmakra is fittyet hányva – most még a „vörös pestis” terjesztéséhez is asszisztál.

A kormánykoalíció támogatása mellett felsorakoztatott érvek szokás szerint homályosak, bizonytalanok, egyetlen megingathatatlan alapjuk a félelem. Egyértelművé vált, hogy a nagyromán egyesülés centenáriumi évében parlamenti képviseletünk nem akar a sarkára állni, nem áll szándékában felülemelkedni a Dâmboviţa-parti viszonyrendszer mocsarán.

Így pedig képtelen lesz tiszta és őszinte, karakteres, erőteljes, megkerülhetetlen, neadjisten történelmi jelentőségű üzenetet megfogalmazni a 100 éve kisebbségi létbe kényszerült, azóta is szüntelen támadásoknak kitett romániai magyarság nevében. Az RMDSZ ehelyett azon félelmének rabja marad, miszerint most még a kis lépések is meghiúsulhatnak.

Meggyőződésünk, hogy az RMDSZ jóval többet nyert volna, ha most az elégedetlenkedők, felháborodottak „élére” áll – éppen a centenárium övezte érzelmi túlfűtöttség miatt, hiszen ilyen helyzetben nemcsak bukni lehet, hanem nagyot kaszálni is. A szülinapos ország szomorú sorsa helyett inkább a belharcaival törődő kormánykoalíció újabb programja és szedett-vedett kabinetje teljes egészében egy nagy támadófelület, kommunikációs kincstár azok számára, akik a „megelégelt rossz” oldaláról az „igazság pártjára” állnának.

Ehhez pedig nem kellene a nagyrészt egy kaptafáról való ellenzék támogatását kérni-várni-remélni, mert 30 képviselő és szenátor igenis bőven elég arra, hogy hitelesen, gerincesen képviselje mindazt, amiért több százezren bizalmat szavaztak nekik.

Csak hát erre a szerepre hónapokat, éveket kellett volna készülni, és nemcsak sodródni, igazodni, simulni minduntalan. Az RMDSZ mostani begubózása már csak azért sem érthető, mert jól tudjuk, hogy szavazóbázisa nem a kilengéseiről híres – sőt ki merjük jelenteni, a PSD makacs támogatásával a szövetség több szavazatot veszíthet, mint karakán ellenzéki szerepbe lépve, lényeges megvalósítások esélye nélkül politizálva.

És azt se feledjük: ha már így is, úgy is képesek vagyunk „az ördöggel” is cimborálni a „jó ügyünk” érdekében, bizony sohasem tudhatjuk, hogy mondjuk hat hónap múlva Liviu Dragnea mibe menne bele, csak hogy visszaédesgesse magához az ellene forduló szövetséget.

Végül még egy érv: már csak azért is illett volna a csalódottak és felháborodottak pártjára állni, mert ki nem az?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Balogh Levente 2019. február 08., péntek

Amikor a magyarellenes hóhért akasztják

Kicsiny, de nem elhanyagolható sikert könyvelhetünk el az utóbbi több mint egy évtized egyik legeltökéltebb magyarellenes buzgómócsingjával szemben.

Vélemény
Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Rostás Szabolcs: A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából ...

Hallgassa online rádióinkat