Pataky István

2019. február 21., 07:49

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Minden évben megvannak azok a jelöltek, nyertesek, helyzetek, amelyek néhány napra az újságok hasábjaira emelik a seregszemlét. Közeledik a pillanat, amikor a dalfesztiválon való szerepvállalás egy igazi zenei tehetség számára kényelmetlenné válik ebben a kutyakomédiában. Mint minden grandiózus médiaesemény, az eurovíziós hacacáré is egy társadalmi látlelet arról, hol tart az elkényelmesedett, értékét vesztett öreg kontinens vagy legalábbis annak egy része.

Szemezgessünk kicsit az idei felhozatalból. Franciaországot a meleg, marokkói származású tizenkilenc éves fiú, bizonyos Bilal Hassani képviseli majd a tel-avivi döntőben. A „szakállas nőt”, azaz a korábbi győztes Conchita Wurstot példaképének tekintő ifjú tehetség nemcsak női ruhaviselete és parókái miatt került a címlapokra hazájában, hanem nyílt Izrael-ellenessége okán is, ami máris izgalmassá teszi fellépését Tel-Avivban. Persze Bilalnak meggyűlt a baja a homoszexuálisokat fenntartásokkal kezelőkkel is. A francia LMBTQ-szervezetek már több száz panaszt nyújtottak be gyűlöletbeszéd miatt, amiért homofób támadások érték az énekest a közösségi oldalakon.

De minálunk is áll a bál az eurovíziós dalfesztivál válogatója után, a bukaresti sajtó szerint ugyanis a verseny döntőjében nem kizárólag szakmai szempontok alapján történt a kiválasztás. Idén első alkalommal külföldi szakértőket is meghívtak a romániai seregszemle döntnökei közé, azt remélve, hogy ezzel objektívebb elbírálás történik. Csakhogy Deban Aderemi és William Lee Adams, az eurovíziós jelenséggel foglalkozó wiwibloggs.com portál újságírói a zenerajongók célkeresztjébe kerültek, miután a döntőben megváltoztatták véleményüket, s a korábban általuk is nagyon dicsért Laura Bretant látványosan leszavazták. Olyan alacsony pontszámokat adtak a mindössze tizenhat esztendős tehetségnek, hogy a közönség szavazatai sem segítettek, és Ester Peony lett a befutó.

A bukaresti sajtó tudni véli a zsűritagok hátraarcának okát. Állítólag a zenei portál zsenijeinek tudomására jutott, hogy az Egyesült Államokban született Laura Bretan tavaly októberben szerepelt egy olyan kampányfilmben, amely a hagyományos család mellett foglalt állást a házasság alkotmányos megfogalmazásáról szóló népszavazás előtt, amely végül az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt. „Az Úristen által ránk hagyott formában kell megmaradjanak családjaink” – állt egyebek mellett a klipben. Az Adevărul című napilap írása szerint Adereminek és Adamsnak már csak azért sem tetszett ez a szerepvállalás, mert mindketten vállaltan a saját nemükhöz vonzódnak. Ráadásul az eurovíziós dalfesztivál általában nyilvánosan támogatja az LMBTQ-közösséghez tartozók ügyét – teszi hozzá a bukaresti újság.

Itt tartunk az eurovíziós dalversenynek nevezett akármi tekintetében, s még csak február van, a májusi döntőig nyilván lesz még műsor. Akinek gusztusa van hozzá, annak jó szórakozást és sikeres szavazást a döntőben!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat