Bálint Eszter

2019. március 04., 10:17

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni. Mint ahogy még számos beruházás megvalósulása kapcsán vannak erős kételyeink, olyan körülmények között, hogy beléptünk már az év harmadik hónapjába, de az országnak még nincs érvényes költségvetése. Büdzsé nélkül pedig nem kezdődhet el a munka.

A kormány fő erejét képező szociáldemokraták (PSD) a napokban kiszámolták, hogy 20 millió euró értékű beruházás késik – a késésért pedig Klaus Johannis államfőt vonták felelősségre, aki az alkotmánybíróságtól kért jogorvoslatot. Az, hogy Johannis akadékoskodik, bizonyára összefüggésben áll azzal, hogy az év végén államelnök-választások lesznek, és ő nagyon szeretne újrázni, így máris megkezdte a kampányát. De az, hogy az országnak március elején még nincs költségvetése, nemigen rajta múlott. A törvény szerint ugyanis a kormánynak legkésőbb tavaly november 15-én be kellett volna terjesztenie a parlament elé a költségvetési törvénytervezetét. Nem tette, és nem is adott magyarázatot a késlekedésre. Így csak találgathatunk, hogy miért kellett annyit dolgozni rajta, amíg – legalábbis papíron – viszonylag jónak tűnő számok jöttek ki.

Azt, hogy ezek a számok a valósággal mennyire vannak köszönő viszonyban, csak azután láthatjuk meg, hogy a büdzsét végre elkezdik gyakorlatba ültetni. Mi mindenesetre gyanakvóan szemléljük, hiszen tavaly sem jött be a szociálliberális kabinet hurráoptimizmusa, és mélyen a várt 5,5 százalékos gazdasági növekedés alatt maradt a valós fejlődés – az Országos Statisztikai Intézet (INS) alig 4,1 százalékos bővülést jelentett be. Sokan kételkednek ugyanakkor abban is, hogy a megemelt bérek és nyugdíjak, illetve a bejelentett beruházások mellett mennyire lesz tartható a maastrichti szerződésben rögzített 3 százalékos költségvetési hiánycél. Tény, hogy ha tovább késik a büdzsé, akkor bőven maradnak el beruházások, és ha nem tudják elkölteni a pénzeket, akkor a deficit sem lesz túl magas. Akad, aki szándékosságot sejt(et) emögött.

Tény viszont, hogy egyelőre mindenki kivár, hiszen, ameddig az országnak nincs költségvetése, a települések sem tudják kidolgozni saját büdzséjüket, ami miatt sok betervezett munkálat fog késni. Amíg nincs büdzsé, az önkormányzatok a tavalyi költségvetés 1/12-ed részéből működnek, de semmilyen új közbeszerzést nem tudnak elindítani, csúsznak az EU-s pályázatok, a különböző programok.

A késlekedést megsínylik tehát a települések, azok lakosai, és a magánszektor is, amely várja a pályázati kiírásokat, hogy jelentkezhessen a beruházások megtervezésére, kivitelezésére.
Az illetékesek közben csak egymásra mutogatnak, a másik szemében keresik a szálkát, a sajátjukban viszont nem veszik észre a gerendát.

Költségvetés természetesen előbb vagy utóbb biztos lesz, csak a többhavi késlekedés okozóinak a felelősségre vonása marad el ezúttal is. Mint ahogy Viorica Dăncilă kormányfő tavalyi fenyegetése is csak a külvilág felé szánt keménykedés maradt, pedig ideig-óráig elhittük neki – vagy legalább hinni akartuk, hogy ha a 2018-as év végéig nem készül el 100 kilométer autópálya, akkor repül az országos közútkezelő társaság éléről az a Narcis Neaga, akinek kapcsán a korábbi „teljesítménye” alapján azt sem igazán értettük, hogy miért került oda vissza.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a napokban „viccországnak” nevezte Romániát. Nem tudunk nem igazat adni neki. Csak az a baj, hogy a poén rajtunk csattan.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat