HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. július 11., 10:49

Engedjük, hadd menjen?

Korántsem új a nap alatt, s az idei vizsgaidőszakban is ismétlődik, amihez hosszú évek óta hozzászoktunk. Nevezetesen, hogy széltében-hosszában, sajtóban, elégedetlen diákok, szülők, iskolák panaszaiban, a közösségi oldalon, hozzáértő (vagy hozzá nem értő, de hozzászóló) véleményalkotók mondandójában visszhangzik: rengeteg kétség merül fel az érettségi hitelét illetően.

Romániában állandóan aktuális a kérdés, hogy vajon valóban mérvadónak, igazi fokmérőnek, igazságos és alaposan megtervezett, iránymutató megmérettetésnek tekinthető-e az érettségi vizsga, azonban idén talán fokozottan jogos a felvetés.

Minden nyáron nagyjából fölöslegesen éri szó az iskolai évek záró számonkérésének házelejét, a megmérettetés továbbra is sok, sőt egyre több sebből vérzik. Most múlik (ki) pontosan a hitele – ezt pedig mi sem bizonyíthatja ékesebben, mint mindaz, ami az idén történt-történik. Ha jelen írás terjedelméhez igazodva összegezni próbálunk, elég hosszú (és súlyos dilemmákat felvető) kérdéssort kell rövidkévé zsugorítanunk. Vegyünk sorra most csak néhány, az érettségi vizsga kapcsán óriási kérdő-, egyszersmind felkiáltójelnek tekinthető vonatkozást.

Egy: madártávlatból az összesített eredmények fényében jól látszik, hogy a tavalyihoz és az országos átlaghoz képest is gyengébben szerepeltek idén a magyar diákok. Ez már önmagában elég beszédes adat.

Kettő: íme újra előtérben a románnyelv-oktatás örökzöld dilemmája, továbbra is megoldatlan problémája. Ugyanis mit ad Isten, a magyar diákok idén is rosszabbul teljesítettek románból, mint a korábbi években, és emiatt sokan a románnyelvoktatás milyenségét okolják. Okkal. 

Három: több jel is utal arra, hogy miután a szabály szerint más megyékbe utaztatták a vizsgalapokat, magyar többségű megyék diákjainak romándolgozatait indokolatlanul lepontozták a javítók. Ez pedig mindennapi etnikai színezetű aggályainkon, paranoiáinkon innen és túl is elgondolkoztató.

Négy: az óvások utáni adatok napvilágra kerülése után hajmeresztő aránytalanságokra derült fény több megyében: az is megesett, hogy aki eredetileg kettest kapott, újrajavításkor négy egész jeggyel jobbra taksálták a teljesítményét. Vajon most már tényleg semmi nem lehetetlen? Hol rejlik az érettségi hitele? Ha ad absurdum lenne még egy óvási lehetőség, a kettest nyolcassá lehetne varázsolni?

Öt: elégedetlenséget, felháborodást szült, parázs vitákat szított, hogy a magyar nyelv és irodalom érettségi tételek némelyike hová is helyezte a mércét idén. Nemcsak a mai tizennyolc évesek problémavilágához, átlagos felkészültségéhez nem igazodott, de a szórványvidékek magyarul sokszor gyengébben tudó diákjainak szintjére is fittyet hányt. Sokan vélik, hogy ha ez így megy tovább, félő, hogy magyar anyanyelvű diákok román szakra iratkoznak, mert tartanak a magyarirodalom- megmérettetéstől.

Summa summarum, a most felmerülő kérdéseknek, zökkenőknek, dilemmáknak nagyon szerteágazóak az okai éppúgy, mint a korrigálási, megoldási lehetőségei. Reménykedni, valós, hatékony megoldásokat keresni azonban szerencsére továbbra sem tilos, így hátha lesznek, akik megpróbálják. Jó lenne hinni, hogy az idei érettségi hozadékainak fényében az illetékesek, pedagógusok, szülők, diákok, de főként oktatásunk felsőbb és alsóbb szintjeinek döntéshozói a jövőben talán egyenként – és közösen, párbeszédet folytatva is – elgondolkoznak azon, miként lehetne mindezen érdemben változtatni.

És persze azt is reméljük, hogy a most nagy visszhangot keltő híreknek lesz pozitív, kézzelfogható hatása. Hátha az érettségi körüli felháborodás, csalódottság, riadalom többet, konstruktívabbat hoz magával, mint egymásra mutogatást, a semmi ködébe vesző sajtóvisszhangot, tiszavirág-életű iszapbirkózást és szájkaratét a közösségi oldalon, többet, mint „a mindenhez” értők bekiabálását a pálya széléről. Hiszen most múlik pontosan az érettségi hitele. Engedjük, hadd menjen?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. július 09., hétfő

Egy leváltás olvasata

Bármekkorát is csalódtak, akik abban bíztak, hogy Laura Codruţa Kövesi megőrizheti pozícióját, Klaus Johannisnak nem volt más választása, mint az alkotmánybíróság határozatát végrehajtva leváltani tisztségéből a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét.

Bálint Eszter 2018. július 09., hétfő

A ROBOR az új szitokszó

Ablakot cseréljünk vagy konyhabútort? Esetleg mindkettőt? Elég egy festés, vagy kell a hőszigetelés is? Ideje lenne befektetni egy mosogatógépbe! Nyaralni is kellene, ha már egész évben húztunk! – ilyen és ezekhez hasonló mondatok hangzanak el ezekben a napokban sok erdélyi és partiumi családban.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. július 07., szombat

Tényleg így működik egy jogállam?

Meglehetősen ironikus, hogy a román igazságszolgáltatás éppen aznap hozott két magyar vonatkozású ügyben is furcsa, keményebb megfogalmazásban pedig egyenesen döbbenetes és felháborító ítéletet, amikor a parlament kormánypárti többsége a büntető törvénykönyvet módosította.

Páva Adorján 2018. július 05., csütörtök

Törvénytervezetbe burkolt magyarellenesség

Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, megemlékezők, nótázók, kommentelgetők: olyan törvénytervezetet dolgoztak ki, amely börtönnel büntetné a „románellenes” megnyilvánulásokat és szervezkedést.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. július 04., szerda

Célravezető óvatosság

Több mint kívánatos lenne, hogy valóban törvényerőre emelkedjék, amit most törvénymódosító kezdeményezés formájában fogalmaztak meg szenátorok és képviselők: a jövőben nem pusztán pénzbírsággal sújtanák azokat, akik filmeznek vezetés közben.

Rostás Szabolcs 2018. július 04., szerda

Vakvágányon

Romániában – és valószínűleg így vannak vele a többi volt szocialista országban is – mindig is a tudományos-fantasztikus kategóriába soroltuk a japánok precizitását, hatásköri fegyelmüket.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. július 02., hétfő

Elkártyázott reményeink

Emelje fel a kezét a képernyő előtt vagy az újságból felnézve az a kedves olvasó, aki nem járt már úgy egy világvégének tűnő helyen, de akár egy belvárosi étteremben vagy egy turisztikai központban, hogy azért nem tudott vásárolni, enni, inni, mert nem lehetett bankkártyával fizetni.

Balogh Levente 2018. július 01., vasárnap

Önbuktató ellenzék

A kormányt buktatni akaró jobbközép román ellenzék bukott jókorát – így összegezhető a szerdai bizalmi szavazás végeredménye.

Kiss Judit 2018. június 25., hétfő

A félig üres és félig teli pohár

Ismét a fehér papír fölé görnyed az érettségin egy végzős nemzedék, amelynek tagjai nem mondhatják el magukról, hogy könnyebb, testhezállóbb, életszerűbb megmérettetésen vesznek részt, mint a korábbi generációk.

Rostás Szabolcs 2018. június 25., hétfő

Az ártalmasság vélelme

Adva van egy politikai hatalom, amely nem hajlandó elismerni a vezetői büntetőperében született bírósági ítéleteket, ezért kifejezetten az igazságszolgáltatással szembekerült politikusok megmentése érdekében alkot vagy módosít kormányrendeleteket és törvényeket.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Egy leváltás olvasata

Bármekkorát is csalódtak, akik abban bíztak, hogy Laura Codruţa Kövesi megőrizheti pozícióját, ...

Bálint Eszter: A ROBOR az új szitokszó

Ablakot cseréljünk vagy konyhabútort? Esetleg mindkettőt? Elég egy festés, vagy kell a hőszigetelés is? Ideje ...

Balogh Levente: Tényleg így működik egy jogállam?

Meglehetősen ironikus, hogy a román igazságszolgáltatás éppen aznap hozott két magyar vonatkozású ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS