Kiss Judit

2018. július 11., 10:49

Engedjük, hadd menjen?

Korántsem új a nap alatt, s az idei vizsgaidőszakban is ismétlődik, amihez hosszú évek óta hozzászoktunk. Nevezetesen, hogy széltében-hosszában, sajtóban, elégedetlen diákok, szülők, iskolák panaszaiban, a közösségi oldalon, hozzáértő (vagy hozzá nem értő, de hozzászóló) véleményalkotók mondandójában visszhangzik: rengeteg kétség merül fel az érettségi hitelét illetően.

Romániában állandóan aktuális a kérdés, hogy vajon valóban mérvadónak, igazi fokmérőnek, igazságos és alaposan megtervezett, iránymutató megmérettetésnek tekinthető-e az érettségi vizsga, azonban idén talán fokozottan jogos a felvetés.

Minden nyáron nagyjából fölöslegesen éri szó az iskolai évek záró számonkérésének házelejét, a megmérettetés továbbra is sok, sőt egyre több sebből vérzik. Most múlik (ki) pontosan a hitele – ezt pedig mi sem bizonyíthatja ékesebben, mint mindaz, ami az idén történt-történik. Ha jelen írás terjedelméhez igazodva összegezni próbálunk, elég hosszú (és súlyos dilemmákat felvető) kérdéssort kell rövidkévé zsugorítanunk. Vegyünk sorra most csak néhány, az érettségi vizsga kapcsán óriási kérdő-, egyszersmind felkiáltójelnek tekinthető vonatkozást.

Egy: madártávlatból az összesített eredmények fényében jól látszik, hogy a tavalyihoz és az országos átlaghoz képest is gyengébben szerepeltek idén a magyar diákok. Ez már önmagában elég beszédes adat.

Kettő: íme újra előtérben a románnyelv-oktatás örökzöld dilemmája, továbbra is megoldatlan problémája. Ugyanis mit ad Isten, a magyar diákok idén is rosszabbul teljesítettek románból, mint a korábbi években, és emiatt sokan a románnyelvoktatás milyenségét okolják. Okkal. 

Három: több jel is utal arra, hogy miután a szabály szerint más megyékbe utaztatták a vizsgalapokat, magyar többségű megyék diákjainak romándolgozatait indokolatlanul lepontozták a javítók. Ez pedig mindennapi etnikai színezetű aggályainkon, paranoiáinkon innen és túl is elgondolkoztató.

Négy: az óvások utáni adatok napvilágra kerülése után hajmeresztő aránytalanságokra derült fény több megyében: az is megesett, hogy aki eredetileg kettest kapott, újrajavításkor négy egész jeggyel jobbra taksálták a teljesítményét. Vajon most már tényleg semmi nem lehetetlen? Hol rejlik az érettségi hitele? Ha ad absurdum lenne még egy óvási lehetőség, a kettest nyolcassá lehetne varázsolni?

Öt: elégedetlenséget, felháborodást szült, parázs vitákat szított, hogy a magyar nyelv és irodalom érettségi tételek némelyike hová is helyezte a mércét idén. Nemcsak a mai tizennyolc évesek problémavilágához, átlagos felkészültségéhez nem igazodott, de a szórványvidékek magyarul sokszor gyengébben tudó diákjainak szintjére is fittyet hányt. Sokan vélik, hogy ha ez így megy tovább, félő, hogy magyar anyanyelvű diákok román szakra iratkoznak, mert tartanak a magyarirodalom- megmérettetéstől.

Summa summarum, a most felmerülő kérdéseknek, zökkenőknek, dilemmáknak nagyon szerteágazóak az okai éppúgy, mint a korrigálási, megoldási lehetőségei. Reménykedni, valós, hatékony megoldásokat keresni azonban szerencsére továbbra sem tilos, így hátha lesznek, akik megpróbálják. Jó lenne hinni, hogy az idei érettségi hozadékainak fényében az illetékesek, pedagógusok, szülők, diákok, de főként oktatásunk felsőbb és alsóbb szintjeinek döntéshozói a jövőben talán egyenként – és közösen, párbeszédet folytatva is – elgondolkoznak azon, miként lehetne mindezen érdemben változtatni.

És persze azt is reméljük, hogy a most nagy visszhangot keltő híreknek lesz pozitív, kézzelfogható hatása. Hátha az érettségi körüli felháborodás, csalódottság, riadalom többet, konstruktívabbat hoz magával, mint egymásra mutogatást, a semmi ködébe vesző sajtóvisszhangot, tiszavirág-életű iszapbirkózást és szájkaratét a közösségi oldalon, többet, mint „a mindenhez” értők bekiabálását a pálya széléről. Hiszen most múlik pontosan az érettségi hitele. Engedjük, hadd menjen?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat