Páva Adorján

2017. december 06., 23:21

Elveszem tőlük, és nektek adom

Lia Olguţa Vasilescu krónikus tehetetlenségében nem talált jobb szórakozást, minthogy gúnyt űzzön azokból, akik hajlandóak munkát adni és dolgozni ebben a vadregényes országban.

A munkaügyi miniszter ugyanis nemrég azon elmélkedett – sajnos a nyilvánosság előtt –, hogy a Kárpátokon túli megyékben tapasztalható munkaerőhiá­nyért közvetett módon azok a multinacionális cégek a felelősek, amelyek Románia nyugati régióiban telepedtek meg, „kihasználva” az európai autópálya-hálózat közelségét.

A Nagy-Románia Pártból szociáldemokratává „előléptetett” volt craiovai polgármester kijelentette, az állam hibázott, amikor kedvezményeket biztosított ezeknek a befektetőknek. Szerinte a „vendéglátó” támogatását feltételekhez kellene kötni: például a román államnak kellene megmondania, hogy a külföldi nagyvállalatok az ország melyik részében létesíthetnek gyárakat. És akkor megoldódna a Regátban a magas arányú munkanélküliség, a nyugati régióban pedig nem azért könyörögnének a cégek, hogy nyissák meg a munkaerőpiacot az ázsiaiak előtt.

Most aztán végre valaki jól megmondta! – gondolhatják a PSD Kárpátokon túli támogatói, akik számára újfent megerősítették kedvenceik: falujuk, városuk, régiójuk elmaradottságáért más a felelős, nem ők – nem a választók és nem a választottak.

Az ország egyik részében tényleg elhiszik, hogy az életszínvonal különösebb erőfeszítés nélkül teleportálható nyugatról keletre, szinte ingyen megszerezhető, csak előbb azokat a rosszakat kell legyőzni, akik minden áron megakadályoznák a gombnyomást. A sültgalamb szerepébe most a multinacionális cégeket bújtatta Vasilescu, aki a szociáldemokrata demagógia megtestesítője: ahelyett, hogy szégyellné az autópályák hiányát (amelyeket kormánya is ugyanúgy képtelen megépíteni, mint a nagy elődök), ujjal mutogat, irigykedést gerjeszt, és abba, azokba rúg bele, aminek, akiknek köszönhetően megél valahogy ez a szerencsétlen ország.

Egy friss felmérés szerint Románia észak-nyugati része Európa ötödik legjobban teljesítő régiója (a Milken Institute által készített kutatásban a munkahelyteremtést, a bérezést, a termelést és a szakképzett munkaerő bevonását vizsgálták). Ám a bukaresti kormány ahelyett, hogy „mintát venne” a jól működő belső területekről, és minden erejével azon fáradozna, hogy hasonló körülményeket teremtsen meg más tájakon is, még azt is lerombolná, ami nagy nehezen felépült.

Mert Romániában hosszú évtizedek óta nem felzárkóztatással akarnak kiegyenlíteni, hanem mindig a többet adó, elérő kárára: vegyünk el tőle, hogy a kevesebb birtokosa ingyen gazdagodjon. Amiért utóbbi bizony nagyon hálás tud lenni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. december 05., kedd

Egészségügyi hiánycikkek

Ahelyett, hogy végre érezhető előrelépés történne az egészségügyben tapasztalható hiányosságok terén, és bár jottányi megvalósulna abból, amit a 11 hónapja a bársonyszékben ülő szaktárcavezető ígérget, facebookos csörtékben merülnek ki a konkrétumok.

Balogh Levente 2017. december 04., hétfő

Permanens december ötödike

Amikor 13 évvel ezelőtt kihirdették a szomorú eredményt, bizonyára még a legoptimistábbak közül is csak kevesen merték volna elhinni, hogy 13 évvel később december 5-én már az lesz a tét, eléri vagy túlszárnyalja az egymillió főt a könnyített honosítás révén magyar állampolgárságot kapók száma.

Rostás Szabolcs 2017. december 03., vasárnap

Vállalhatatlan szövetségek

Akárcsak az emberi kapcsolatokban, a politikai szövetségek terén is elérkezhet a pillanat, amikor jobb megszakítani, mint folytatni a fennálló érdekházasságot.

Rostás Szabolcs 2017. december 01., péntek

A mások ünnepe

Nem feltétlenül kell bekapcsolni a televíziót és a rádiót, fellapozni a nyomtatott sajtót ahhoz, hogy az ember ráérezzen a nemzeti ünnepére készülődő Románia hangulatára.

Páva Adorján 2017. november 28., kedd

Perbe fogva

Bő egy hét múlva többek között 445 diák képviselőjét várják a Maros megyei törvényszékre, ahol elkezdődik a tárgyalássorozat a vásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum perében.

Bálint Eszter 2017. november 27., hétfő

Újabb román egészségügyi abszurd

Be nem jelentett, vagyis feketemunkásnak minősül, ezért állnia kell a kórházi kezelés költségeit annak a temesvári nyugdíjas nőnek, aki akkor sérült meg, amikor éppen szomszédjának segített szőlőt szüretelni.

Balogh Levente 2017. november 24., péntek

Újabb parlamenti pótcselekvés

Túl vagyunk az újabb parlamenti színjátékon, az ellenzéki pártok által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány menetrendszerűen elbukott.

Bálint Eszter 2017. november 23., csütörtök

Várakozó állásponton

Azt, hogy mennyi kárt fognak okozni a Tudose-kabinet által tervezett adópolitikai módosítások, továbbra sem tudjuk megbecsülni, hiszen még csak most kezdődik a sürgősségi kormányrendelet parlamenti útja.

Rostás Szabolcs 2017. november 21., kedd

Időzített spionvadászat

Kisebb szenzációként tálalta a bukaresti sajtó a minap, hogy a hazai igazságszolgáltatás nemkívánatos személlyé nyilvánított egy szerb állampolgárt, aki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint egy – meg nem nevezett – idegen hatalom számára kémkedett.

Kiss Judit 2017. november 20., hétfő

Aki szegény…

Közép-Európában szegénynek számít, akinek gondot okoz a havi számlák kifizetése, bizonyos fogyasztási cikkek megvásárlása, vagy ismételten gondjai adódnak a munkahelykereséssel.

Vélemény
Kiss Judit: Egészségügyi hiánycikkek

Ahelyett, hogy végre érezhető előrelépés történne az egészségügyben tapasztalható ...

Balogh Levente: Permanens december ötödike

Amikor 13 évvel ezelőtt kihirdették a szomorú eredményt, bizonyára még a legoptimistábbak közül ...

Rostás Szabolcs: Vállalhatatlan szövetségek

Akárcsak az emberi kapcsolatokban, a politikai szövetségek terén is elérkezhet a pillanat, amikor jobb megszakítani, ...

Hallgassa online rádióinkat