HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. április 16., 23:07

Elterelő hadművelet

Jóformán Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szakértőkkel, gazdasági elemzőkkel, akik szerint a bukaresti kormány jelenlegi, kizárólag a fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikája mélységesen elhibázott, emiatt egy esetleges – sokak szerint elkerülhetetlen – gazdasági világválság hatványozottan sújtaná Romániát a térség országai közül.

Az elmúlt hetekben szinte naponta felszínre kerülnek a kormányzat teljes mértékben tévúton járó adó- és pénzügyi politikájának visszásságai, a munkáltató és a munkavállaló szempontjából egyaránt káros intézkedések következményei.

A közszférára vonatkozó egységes bértörvényről már alkalmazása elején kiderült, hogy kihirdetett szándéka ellenére nemcsak a különböző közalkalmazotti kategóriák között, hanem ágazatokon belül is óriási egyenlőtlenségeket szül, emiatt például az egészségügy a sztrájk küszöbén áll. Nemhogy autópályák, kórházak nem épülnek, de az egészségügyi minisztérium még a vészhelyzetre hivatkozva külföldről összekoldult immunglobulin-adagokat sem volt képes eljuttatni az érintettekhez, sok száz gyerek és felnőtt életét sodorva veszélybe. Leginkább egy kormányos nélküli hajóhoz hasonlítható az ország, amely az elemek kénye-kedvének kitéve hánykolódik a viharos óceán kellős közepén.

Egy határozott vízióval rendelkező, az ország fejlesztése iránt elkötelezett, felelős kormány ilyenkor igyekszik tanulni a saját hibáiból, korrigálva az elhibázottnak bizonyult döntéseket, állandóan törekedve a társadalom helyzetének jobbítására. A másfél éve hatalmon lévő román balliberálisokról azonban előző két kormányuk idején is az volt a fő tapasztalat, hogy se szakmai, se politikai tudásuk nincs az ország irányítására, egyszerűen képtelenek a közjó érdekében kihasználni a választópolgárok által rájuk ruházott hatalmat. Hogy teljesen alkalmatlanok a végrehajtó hatalom ellátására.

Ez az amatörizmus hatványozottan érvényes a Viorica Dăncilă vezette csapatban, amely megalakulása után két és fél hónappal mással se szembesül, mint mély társadalmi elégedetlenséggel, a minisztercserék örökzöld lehetőségével (amely alól az elmúlt másfél év romániai szokásjoga alapján természetesen a kormányfő se kivétel), a totál csőddel. És ha valaki még esetleg illúziókat kergetne a kabinet és a mögötte álló nagyobbik koalíciós párt hozzáértése kapcsán, az végképp leszámolhatott ezekkel azután, hogy a román szociáldemokrata pártvezér hétfőn bejelentette: májusban nagygyűlést rendeznek a „hagyományos családmodell” támogatása érdekében.

Ami nem egyéb, mint jól kifundált elterelő hadművelet, az orvosok és asszisztensek, a pedagógusok és a belügyi dolgozók felháborodását övező figyelem tompítási kísérlete, az ország valós problémáinak leplezése. Elvégre minden botcsinálta kormány azt szeretné, hogy ő tematizálja a közbeszédet, és nem a saját alkalmatlanságából fakadó gondok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. április 16., hétfő

Csak a bizonytalanság biztos

Arról, hogy pontosan mi is történt az egészségügyben dolgozók fizetésével, csak a későbbiekben fogunk pontos képet kapni, miután még csak egy részük kapta meg pénteken a márciusi juttatását.

Balogh Levente 2018. április 13., péntek

Természetes természetellenesség

„Nem utasíthatják el a közösségünket megillető kollektív jogokat” – mondta Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet képviselőházi vitáján.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. április 11., szerda

Amikor a magyarellenesség visszarúg

Újabb szintet lépett a sportban tapasztalható magyarellenesség, most azonban úgy tűnik, ez már nemcsak a megalázott kisebbség számára elfogadhatalan.

Kiss Judit 2018. április 10., kedd

Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható időn belül Románia számos településén is hozzáférhető lesz az ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein: könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. április 10., kedd

Óriási legitimitás

A magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy értékelte, az elmúlt nyolc év teljesítménye alapján az Orbán Viktor vezette kormánynak nem hogy távoznia kell a hatalomból, hanem minden eddiginél erősebb felhatalmazást adott arra, hogy folytassa.

Rostás Szabolcs 2018. április 09., hétfő

Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és pártatlan igazságszolgáltatás fontosságára ezekben a napokban a román igazságszolgáltatás jeles képviselői.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. április 06., péntek

Második választók

Vasárnap már a második olyan országgyűlési választást rendezik Magyarországon, amelyet a külhoni magyarok nem csupán kibicként asszisztálnak végig, hanem magyar állampolgárként – amennyiben élni kívánnak szavazójogukkal – tevőlegesen is részt vehetnek.

Páva Adorján 2018. április 04., szerda

Utcafrontok Marosvásárhelyen és Brüsszelben

Hamarosan új fejezet nyílik a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák regényes, végeláthatatlan történetében: az önkormányzat bíróságon próbálja megvédeni a prefektus által megtámadott határozatait.

Rostás Szabolcs 2018. április 03., kedd

Brüsszelben pattog a labda

Bár a szervezők csak szerdán ismertetik a pontos és végleges adatokat, már kijelenthető, hogy sikerrel járt a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés kedden éjfélkor lezárult aláírásgyűjtése.

Balogh Levente 2018. március 30., péntek

„Magyarbarát” román–moldovai egyesülés?

Mintha nem is abban az országban lennénk, amely következetesen ellenez minden határmódosítást Európában, és sem Koszovó függetlenné válását nem hajlandó elismerni, sem a katalán önállósodási törekvéseket.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Csak a bizonytalanság biztos

Arról, hogy pontosan mi is történt az egészségügyben dolgozók fizetésével, csak a későbbiekben ...

Balogh Levente: Természetes természetellenesség

„Nem utasíthatják el a közösségünket megillető kollektív jogokat” – mondta Korodi Attila, ...

Páva Adorján: Amikor a magyarellenesség visszarúg

Újabb szintet lépett a sportban tapasztalható magyarellenesség, most azonban úgy tűnik, ez már nemcsak a ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS