Rostás Szabolcs

2018. április 16., 23:07

Elterelő hadművelet

Jóformán Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szakértőkkel, gazdasági elemzőkkel, akik szerint a bukaresti kormány jelenlegi, kizárólag a fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikája mélységesen elhibázott, emiatt egy esetleges – sokak szerint elkerülhetetlen – gazdasági világválság hatványozottan sújtaná Romániát a térség országai közül.

Az elmúlt hetekben szinte naponta felszínre kerülnek a kormányzat teljes mértékben tévúton járó adó- és pénzügyi politikájának visszásságai, a munkáltató és a munkavállaló szempontjából egyaránt káros intézkedések következményei.

A közszférára vonatkozó egységes bértörvényről már alkalmazása elején kiderült, hogy kihirdetett szándéka ellenére nemcsak a különböző közalkalmazotti kategóriák között, hanem ágazatokon belül is óriási egyenlőtlenségeket szül, emiatt például az egészségügy a sztrájk küszöbén áll. Nemhogy autópályák, kórházak nem épülnek, de az egészségügyi minisztérium még a vészhelyzetre hivatkozva külföldről összekoldult immunglobulin-adagokat sem volt képes eljuttatni az érintettekhez, sok száz gyerek és felnőtt életét sodorva veszélybe. Leginkább egy kormányos nélküli hajóhoz hasonlítható az ország, amely az elemek kénye-kedvének kitéve hánykolódik a viharos óceán kellős közepén.

Egy határozott vízióval rendelkező, az ország fejlesztése iránt elkötelezett, felelős kormány ilyenkor igyekszik tanulni a saját hibáiból, korrigálva az elhibázottnak bizonyult döntéseket, állandóan törekedve a társadalom helyzetének jobbítására. A másfél éve hatalmon lévő román balliberálisokról azonban előző két kormányuk idején is az volt a fő tapasztalat, hogy se szakmai, se politikai tudásuk nincs az ország irányítására, egyszerűen képtelenek a közjó érdekében kihasználni a választópolgárok által rájuk ruházott hatalmat. Hogy teljesen alkalmatlanok a végrehajtó hatalom ellátására.

Ez az amatörizmus hatványozottan érvényes a Viorica Dăncilă vezette csapatban, amely megalakulása után két és fél hónappal mással se szembesül, mint mély társadalmi elégedetlenséggel, a minisztercserék örökzöld lehetőségével (amely alól az elmúlt másfél év romániai szokásjoga alapján természetesen a kormányfő se kivétel), a totál csőddel. És ha valaki még esetleg illúziókat kergetne a kabinet és a mögötte álló nagyobbik koalíciós párt hozzáértése kapcsán, az végképp leszámolhatott ezekkel azután, hogy a román szociáldemokrata pártvezér hétfőn bejelentette: májusban nagygyűlést rendeznek a „hagyományos családmodell” támogatása érdekében.

Ami nem egyéb, mint jól kifundált elterelő hadművelet, az orvosok és asszisztensek, a pedagógusok és a belügyi dolgozók felháborodását övező figyelem tompítási kísérlete, az ország valós problémáinak leplezése. Elvégre minden botcsinálta kormány azt szeretné, hogy ő tematizálja a közbeszédet, és nem a saját alkalmatlanságából fakadó gondok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Vélemény
Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat