Bálint Eszter

2018. július 02., 23:06

Elkártyázott reményeink

Emelje fel a kezét a képernyő előtt vagy az újságból felnézve az a kedves olvasó, aki nem járt már úgy egy világvégének tűnő helyen, de akár egy belvárosi étteremben vagy egy országos viszonylatban is előkelő helyen jegyzett üdülőhelyen, turisztikai központban, hogy azért nem tudott vásárolni, enni, inni, mert a kiválasztott helyen nem lehetett bankkártyával fizetni.

És még arra sem volt lehetőség, hogy mondjuk tíz kilométeres körzetben bankautomatából – és ilyenkor mindegy, hogy a saját bankunk vagy illetéket kell fizetni – pénzt tudjon felvenni.

Igen, tudjuk, hogy még mindig sokan akadnak, akik ahogy megkapják bankkártyájukra fizetésüket, nyugdíjukat vagy bármilyen más illetményüket, az első saját bankos szimbólummal ellátott automatánál ki is veszik a teljes összeget. De a 18–65 éves korosztályban egyre szélesebb azok köre, akik akárhová is mennek – itthon vagy külföldön –, mindenhol bankkártyával fizetnek, és ha jön az illetékes a szemét- vagy a vízdíjért, akkor szabadkoznak, hogy 10 vagy éppen 20 lej sincs a házban készpénzben.

Nekik (mint ahogy e sorok írójának is) lett volna rég várt megoldás az a törvény, ami kötelezővé tette volna, hogy az évi 10 000 eurónál nagyobb üzleti forgalmat bonyolító boltokban vagy más kereskedelmi egységekben elfogadják a bankkártyákat, de valamiért a parlament úgy döntött, nem jött el annak az ideje, hogy e tekintetben (is/legalább) felzárkózzunk a fejlettebb társadalmakhoz.

Érthető, hogy egy kis falusi boltban, ahol a lakosság nem is használ bankkártyát, nem várható el, hogy a bankoknak illetéket fizessen a kereskedő, hogy aztán időnként letörölje a port a POS-ről, függetlenül attól, hogy mekkora is legyen a forgalma. Nyílt titok, hogy sok helyen még mindig kockás (jó, négyzethálós) füzetben vezetik azok névsorát, akik hitelben vásárolnak a következő nyugdíjig, fizetésig, szociális támogatásig vagy más, mondjuk mezőgazdasági tevékenységből befolyó összegig.

Éppen ezért talán nem is feltétlenül az üzleti forgalomnak kellene lennie a meghatározó kritériumnak, hanem valami szubjektívebb, de mégis objektíven mérhető konkrét tényezők mentén kellene meghatározni a POS-ek kötelezővé tételét. Mint ahogy a bankautomatákét is.
Elfogadhatatlan ugyanis, hogy például a turisták által az év legnagyobb részében frekventált Váradszentmártonban, illetve a hozzá tartozó Püspökfürdőben nemhogy akármilyen bankfiók, még bankautomata sincs, és utóbbi, igen látogatott üdülőhelyen igen csekély a kártyaelfogadó helyek száma is – például a Vénusz strandra sem belépni, sem ott fizetni nem lehet készpénz nélkül, akinél meg nincs bankó, Váradig vagy Félixfürdőig kénytelen autózni.

Pozitív példa valamelyest a szintén Szentmártonhoz tartozó Félixfürdő. De sajnos ott is, és még Nagyvárad belvárosában is vannak olyan ismert és elismert vendéglők, boltok, ahol nem lehet kártyával fizetni. Pedig még az sem lenne irreális elvárás, ha a sarki szuvenírestől is kártyával vásárolhatnánk meg a kiválasztott hűtőmágnest.

Hosszasan sorolhatnánk még azokat a turizmusból élő erdélyi és partiumi településeket, ahol még ennél is rosszabb a helyzet. Pedig biztos szép számban akadnak turisták (legyenek bel- vagy külföldiek), akik egy vagy két bankkártyával a zsebükben kelnek útra, ahogyan tesszük mi is, ha útnak indulunk, több száz kilométerre vagy akár a sarki boltig.

Újabb visszalépés történt tehát még azelőtt, hogy egy rég várt, jónak mondható törvény végre éreztette volna hatását. A csalódás maximális. Vajon ezúttal is a Rapülőknek lesz igaza, s „lesz még rosszabb”?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. július 01., vasárnap

Önbuktató ellenzék

A kormányt buktatni akaró jobbközép román ellenzék bukott jókorát – így összegezhető a szerdai bizalmi szavazás végeredménye.

Kiss Judit 2018. június 25., hétfő

A félig üres és félig teli pohár

Ismét a fehér papír fölé görnyed az érettségin egy végzős nemzedék, amelynek tagjai nem mondhatják el magukról, hogy könnyebb, testhezállóbb, életszerűbb megmérettetésen vesznek részt, mint a korábbi generációk.

Rostás Szabolcs 2018. június 25., hétfő

Az ártalmasság vélelme

Adva van egy politikai hatalom, amely nem hajlandó elismerni a vezetői büntetőperében született bírósági ítéleteket, ezért kifejezetten az igazságszolgáltatással szembekerült politikusok megmentése érdekében alkot vagy módosít kormányrendeleteket és törvényeket.

Pataky István 2018. június 23., szombat

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak róluk eleget a „független” elemzők.

Páva Adorján 2018. június 22., péntek

Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos és csalárd módon fagypont alatt tartani a románok közvélekedését országuk felépítéséről, berendezkedéséről, a helyi erőforrások, javak felhasználásáról, elosztásáról, elszipolyoz&

Kiss Judit 2018. június 20., szerda

Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, „A pápa támogatja Trumpot!”, „Permetezd körbe a házad ezzel az egyszerű szerrel, és örökre eltűnnek a hangyák!”, „Meghalt Rowan Atkinson, Mr. Bean megformálója!”

Rostás Szabolcs 2018. június 19., kedd

Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, amely szerint Klaus Johannis államfő köteles eleget tenni az igazságügy-miniszter kezdeményezésének, és le kell váltania a korrupcióellenes főügyészt.

Bálint Eszter 2018. június 17., vasárnap

Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, de a mindenkori kormányok valahogy mindig okot szolgáltatnak arra, hogy bíráló hangvételű publicisztikákban szerepeljenek csak a sztrádák.

Balogh Levente 2018. június 14., csütörtök

Az orosz vébé – vagy mindannyiunké?

Mire e sorokat kinyomtatják, és az olvasók elé kerülnek, a meglehetősen szokatlan, csütörtöki kezdés nyomán már mindenki tudni fogja, hogyan végződött az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse a házigazdák és Szaúd-Arábia között.

Páva Adorján 2018. június 13., szerda

Az anyanyelvhasználat kicsinyítő képzője

Előrelépéseket tartogat a kisebbségi anyanyelvhasználat terén az új közigazgatási törvénykönyv, amelynek tervezetét a héten fogadta el a szenátus, és a döntéshozó kamaraként eljáró képviselőház asztalára került.

Vélemény
Balogh Levente: Önbuktató ellenzék

A kormányt buktatni akaró jobbközép román ellenzék bukott jókorát – így összegezhető ...

Rostás Szabolcs: Zöld jelzés a gyorshajtóknak

Örökzöld viták újjáéledésére alkalmas a román parlament alsóházának ...

Páva Adorján: Csúcstechnológia és futballromantika

Máris páratlan izgalmakat, szurkolói és közösségi élményeket szállít a labdarúgó-világbajnokság, ...

Hallgassa online rádióinkat