Makkay József

2018. augusztus 27., 23:22

Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai sertéspestis megállíthatatlannak tűnő terjedését. Legfrissebb adatok szerint az eddig megsemmisített mintegy 80 ezer sertés sorsát további 250-280 ezer állat követheti a legnagyobb dél-romániai sertéshizlaldákban.

Az állategészségügyi  hatóságok bevett gyakorlata szerint amelyik farmon felfedezik a vírust, ott minden állatot elaltatnak. Erről a módszerről egyre nagyobb viták alakultak ki az állattartó szakemberek körében is, hiszen az állategészségügyi hatóságok meg sem próbálják laboratóriumi vizsgálatok alapján különválasztani a beteg vagy beteggyanús állatokat az egészségesektől.

Közben egyre több sertéstartó összeesküvés-elméletekben keresi a baj okát, és arra gyanakszik, hogy az afrikai sertéspestist ismeretlenek biofegyverként vetik be az utóbbi időben látványosan megerősödött hazai sertéságazat térdre kényszerítésére, hogy ismét a masszív sertéshúsimport uralja a romániai húspiacot. Egy dolog bizonyos: a romániai hatóságok nem tudnak érdemben szembeszállni a pusztító kórral. Egyre több érintett nagyüzem vezetője jelenti be, hogy abbahagyják a disznóhizlalást, az állattenyésztésben dolgozó alkalmazottakat pedig elbocsátják. Amelyik farmnak erre lehetősége van, az a jóval kevesebb kockázatot jelentő szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik.

Az afrikai sertéspestis tragédiájának hatósági kezelésében megtaláljuk a teljes romániai mezőgazdaság kiúttalanságát. Ahogyan az állami intézmények megkésve viszonyulnak minden hasonló történethez, nem csoda, hogy ez lesz a végkifejlet. Gondoljunk az öntözhető területek rendszerváltás utáni drasztikus csökkenésére: 1989-ben az országban mintegy hárommillió hektár szántóföldet lehetett öntözni, ez a kétezres évek elejére kb. százezer hektárra zsugorodott. Az utóbbi évek egyre szárazabb időjárása a mezőgazdasági minisztériumot végre lépésekre kényszerítette, így idénre az öntözhető területek nagysága elérte a hatszázezer hektárt, azaz a Ceauşescu-rendszerbeli irrigációs területek egyötödét.

Sok más példát lehetne felsorolni arról, hogy Romániában hogyan működnek a gazdák és a mezőgazdasági farmok támogatására létrehozott állami hivatalok, amelyből annyi van, hogy akár Franciaország is megirigyelhetné. Amikor az elmúlt három évtizedben tucatnyi más sóhivatal mellett ezeket is létrehozták, az éppen hatalmon levő kormánypártokat egy cél vezérelte: minden megyében jól fizetett állásokba lehessen elhelyezni saját embereiket. Azóta erről szól a történet: a parlamenti választások után új igazgatók és aligazgatók kerülnek e hivatalok élére. Ezeknek az intézményeknek az ajtaján a gazda hiába kilincsel, mert vagy a munkáját végtelenül unó hivatalnok ásít rá, vagy ha jóindulatú a mezőgazdasági szakember, akkor is párhuzamos világban él a gazdák reális gondjaival, így érdemben nem tud segíteni.

 Ha a román mezőgazdaságot felügyelő és irányító tucatnyi állami hivatal így működik, miért lenne kivétel éppen az állategészségügyi hatóság?  Ha immár bizonyított tény, hogy a szabadban tartózkodó – tehát nem zárt térben hizlalt – sertések jelentik az egyik legnagyobb rizikófaktort a kór terjedésében, vajon kinek a felelőssége az, hogy a fél országban továbbra is legelőkön fertőződhetnek meg és terjesztik a kórt a háztáji sertésállományok?
Hatékony megelőzés híján az állatok elaltatása kiterjedhet az ország utolsó disznójára is, értelemszerűen tehát nem ez a járható út.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat