HIRDETÉS

Makkay József

2018. augusztus 27., 23:22

Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai sertéspestis megállíthatatlannak tűnő terjedését. Legfrissebb adatok szerint az eddig megsemmisített mintegy 80 ezer sertés sorsát további 250-280 ezer állat követheti a legnagyobb dél-romániai sertéshizlaldákban.

Az állategészségügyi  hatóságok bevett gyakorlata szerint amelyik farmon felfedezik a vírust, ott minden állatot elaltatnak. Erről a módszerről egyre nagyobb viták alakultak ki az állattartó szakemberek körében is, hiszen az állategészségügyi hatóságok meg sem próbálják laboratóriumi vizsgálatok alapján különválasztani a beteg vagy beteggyanús állatokat az egészségesektől.

Közben egyre több sertéstartó összeesküvés-elméletekben keresi a baj okát, és arra gyanakszik, hogy az afrikai sertéspestist ismeretlenek biofegyverként vetik be az utóbbi időben látványosan megerősödött hazai sertéságazat térdre kényszerítésére, hogy ismét a masszív sertéshúsimport uralja a romániai húspiacot. Egy dolog bizonyos: a romániai hatóságok nem tudnak érdemben szembeszállni a pusztító kórral. Egyre több érintett nagyüzem vezetője jelenti be, hogy abbahagyják a disznóhizlalást, az állattenyésztésben dolgozó alkalmazottakat pedig elbocsátják. Amelyik farmnak erre lehetősége van, az a jóval kevesebb kockázatot jelentő szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik.

Az afrikai sertéspestis tragédiájának hatósági kezelésében megtaláljuk a teljes romániai mezőgazdaság kiúttalanságát. Ahogyan az állami intézmények megkésve viszonyulnak minden hasonló történethez, nem csoda, hogy ez lesz a végkifejlet. Gondoljunk az öntözhető területek rendszerváltás utáni drasztikus csökkenésére: 1989-ben az országban mintegy hárommillió hektár szántóföldet lehetett öntözni, ez a kétezres évek elejére kb. százezer hektárra zsugorodott. Az utóbbi évek egyre szárazabb időjárása a mezőgazdasági minisztériumot végre lépésekre kényszerítette, így idénre az öntözhető területek nagysága elérte a hatszázezer hektárt, azaz a Ceauşescu-rendszerbeli irrigációs területek egyötödét.

Sok más példát lehetne felsorolni arról, hogy Romániában hogyan működnek a gazdák és a mezőgazdasági farmok támogatására létrehozott állami hivatalok, amelyből annyi van, hogy akár Franciaország is megirigyelhetné. Amikor az elmúlt három évtizedben tucatnyi más sóhivatal mellett ezeket is létrehozták, az éppen hatalmon levő kormánypártokat egy cél vezérelte: minden megyében jól fizetett állásokba lehessen elhelyezni saját embereiket. Azóta erről szól a történet: a parlamenti választások után új igazgatók és aligazgatók kerülnek e hivatalok élére. Ezeknek az intézményeknek az ajtaján a gazda hiába kilincsel, mert vagy a munkáját végtelenül unó hivatalnok ásít rá, vagy ha jóindulatú a mezőgazdasági szakember, akkor is párhuzamos világban él a gazdák reális gondjaival, így érdemben nem tud segíteni.

 Ha a román mezőgazdaságot felügyelő és irányító tucatnyi állami hivatal így működik, miért lenne kivétel éppen az állategészségügyi hatóság?  Ha immár bizonyított tény, hogy a szabadban tartózkodó – tehát nem zárt térben hizlalt – sertések jelentik az egyik legnagyobb rizikófaktort a kór terjedésében, vajon kinek a felelőssége az, hogy a fél országban továbbra is legelőkön fertőződhetnek meg és terjesztik a kórt a háztáji sertésállományok?
Hatékony megelőzés híján az állatok elaltatása kiterjedhet az ország utolsó disznójára is, értelemszerűen tehát nem ez a járható út.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. augusztus 24., péntek

„Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti településeinek lakóival, akik a határ túloldalán, Romániában találtak munkát.

Bálint Eszter 2018. augusztus 23., csütörtök

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. augusztus 22., szerda

Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk – mindez az erdélyi városokban immár több éve útjára indított tavaszi-nyári magyar programsorozatok velejárója.

Páva Adorján 2018. augusztus 22., szerda

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

Balogh Levente 2018. augusztus 17., péntek

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

HIRDETÉS
Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 16., csütörtök

Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja sztrájkol napok óta méltányosabb bérezés reményében, de a szaktárca szerint az intézményeikben normális körülmények között zajlik a tevékenység.

Balogh Levente 2018. augusztus 14., kedd

A csendőrroham és felelősei

Bizonyára sokakban idézte fel a péntek este a kormányellenes tüntetők ellen vezényelt bukaresti csendőrroham a 2006-os budapesti eseményeket.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 13., hétfő

Rendfenntartó anormalitás

Százak sérültek meg pénteken Bukarestben, amikor a román diaszpóra kormányellenes tüntetését vízágyúval, könnygázzal és gumibotos ütlegeléssel verte szét a felfegyverzett csendőrség.

Pataky István 2018. augusztus 10., péntek

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: „Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti ...

Bálint Eszter: Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott ...

Kiss Judit: Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS