Kiss Judit

2017. december 05., 23:26

Egészségügyi hiánycikkek

Ahelyett, hogy végre érezhető előrelépés történne az egészségügyben tapasztalható hiányosságok terén, és bár jottányi megvalósulna abból, amit a 11 hónapja a bársonyszékben ülő szaktárcavezető ígérget, facebookos csörtékben merülnek ki a konkrétumok.

Történt ugyanis, hogy virtuálisan hajba kapott, sarat dobált egymásra az előző és jelenlegi egészségügyi miniszter annak kapcsán, ki a felelős a kórházakban uralkodó áldatlan állapotokért.

A közösségi oldalon zajló egymásra mutogatás azért kezdődött, mert meghalt a gyulafehérvári kórházban egy autoimmun betegségben szenvedő nő, akinek létfontosságú immunglobulinra lett volna szüksége, de a készítménynek persze híre-hamva nem volt a Fehér megyei intézményben, a nagyszebeniben sem, ahonnan a páciens érkezett. Sőt hiánycikknek számít országos szinten.

Tegyük hozzá halkan: akárcsak sok esetben más gyógyszerek, kötszerek, oltóanyagok, infrastruktúra, tisztaság, hozzáértés, érdekmentes gyógykezelés, a beteg tisztelete és így tovább. Rengeteg mindent nélkülöz a hazai egészségügy, futva menekülnek külföldre a frissen végzett orvosok, úgyhogy már a szakemberek is kezdenek hiánycikknek számítani. És ha meg is történik egy-egy felkiáltójelnek tekinthető tragédia, érdemben nem változnak a körülmények, a betegek továbbra is kiszolgáltatottnak érezhetik magukat.

A gyulafehérvári kórházban történt haláleset miatti perpatvar jól példázza a rendszerben uralkodó fejetlenséget: az intézmény a készítmény szállítóját okolja, a szállító a gyártót, a jelenlegi miniszter – személyeskedéstől sem mentes hangnemben – elődjét, aki joggal hibáztatja Florian Bodogot és a PSD-kormány inkompetens ténykedését. A Facebook kommentelő népe pedig felhördül, vajon hány halálesetnek kell még bekövetkeznie ahhoz, hogy végre ne legyenek a betegek a kórházi körülmények játékszerei.

A jelenlegi miniszter pedig mi jobbat is tehetne? Továbbra is égre-földre esküdözik, hogy ő és a mögötte álló kormány végre ráncba szedi a romániai állapotokat, hiszen neki orvosként is szívügye a páciensek gyógyulása. Milyen kár, hogy a miniszteri szavahihetőség is hiánycikk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. december 04., hétfő

Permanens december ötödike

Amikor 13 évvel ezelőtt kihirdették a szomorú eredményt, bizonyára még a legoptimistábbak közül is csak kevesen merték volna elhinni, hogy 13 évvel később december 5-én már az lesz a tét, eléri vagy túlszárnyalja az egymillió főt a könnyített honosítás révén magyar állampolgárságot kapók száma.

Rostás Szabolcs 2017. december 03., vasárnap

Vállalhatatlan szövetségek

Akárcsak az emberi kapcsolatokban, a politikai szövetségek terén is elérkezhet a pillanat, amikor jobb megszakítani, mint folytatni a fennálló érdekházasságot.

Rostás Szabolcs 2017. december 01., péntek

A mások ünnepe

Nem feltétlenül kell bekapcsolni a televíziót és a rádiót, fellapozni a nyomtatott sajtót ahhoz, hogy az ember ráérezzen a nemzeti ünnepére készülődő Románia hangulatára.

Páva Adorján 2017. november 28., kedd

Perbe fogva

Bő egy hét múlva többek között 445 diák képviselőjét várják a Maros megyei törvényszékre, ahol elkezdődik a tárgyalássorozat a vásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum perében.

Bálint Eszter 2017. november 27., hétfő

Újabb román egészségügyi abszurd

Be nem jelentett, vagyis feketemunkásnak minősül, ezért állnia kell a kórházi kezelés költségeit annak a temesvári nyugdíjas nőnek, aki akkor sérült meg, amikor éppen szomszédjának segített szőlőt szüretelni.

Balogh Levente 2017. november 24., péntek

Újabb parlamenti pótcselekvés

Túl vagyunk az újabb parlamenti színjátékon, az ellenzéki pártok által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány menetrendszerűen elbukott.

Bálint Eszter 2017. november 23., csütörtök

Várakozó állásponton

Azt, hogy mennyi kárt fognak okozni a Tudose-kabinet által tervezett adópolitikai módosítások, továbbra sem tudjuk megbecsülni, hiszen még csak most kezdődik a sürgősségi kormányrendelet parlamenti útja.

Rostás Szabolcs 2017. november 21., kedd

Időzített spionvadászat

Kisebb szenzációként tálalta a bukaresti sajtó a minap, hogy a hazai igazságszolgáltatás nemkívánatos személlyé nyilvánított egy szerb állampolgárt, aki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint egy – meg nem nevezett – idegen hatalom számára kémkedett.

Kiss Judit 2017. november 20., hétfő

Aki szegény…

Közép-Európában szegénynek számít, akinek gondot okoz a havi számlák kifizetése, bizonyos fogyasztási cikkek megvásárlása, vagy ismételten gondjai adódnak a munkahelykereséssel.

Balogh Levente 2017. november 19., vasárnap

A nem váratlan hideg zuhany

Hideg zuhanyként érte Romániát az Európai Bizottság igazságügyi or­szág­jelentése, amelyben egy rövid udvariassági kör után – miszerint akadnak előrelépések – kerek perec leszögezik: aggasztóak az igazságügyi rendszer függetlenségét érő „kihívások”.

Vélemény
Balogh Levente: Permanens december ötödike

Amikor 13 évvel ezelőtt kihirdették a szomorú eredményt, bizonyára még a legoptimistábbak közül ...

Rostás Szabolcs: Vállalhatatlan szövetségek

Akárcsak az emberi kapcsolatokban, a politikai szövetségek terén is elérkezhet a pillanat, amikor jobb megszakítani, ...

Rostás Szabolcs: A mások ünnepe

Nem feltétlenül kell bekapcsolni a televíziót és a rádiót, fellapozni a nyomtatott sajtót ahhoz, ...

Hallgassa online rádióinkat