Kiss Judit

2017. december 05., 23:26

Egészségügyi hiánycikkek

Ahelyett, hogy végre érezhető előrelépés történne az egészségügyben tapasztalható hiányosságok terén, és bár jottányi megvalósulna abból, amit a 11 hónapja a bársonyszékben ülő szaktárcavezető ígérget, facebookos csörtékben merülnek ki a konkrétumok.

Történt ugyanis, hogy virtuálisan hajba kapott, sarat dobált egymásra az előző és jelenlegi egészségügyi miniszter annak kapcsán, ki a felelős a kórházakban uralkodó áldatlan állapotokért.

A közösségi oldalon zajló egymásra mutogatás azért kezdődött, mert meghalt a gyulafehérvári kórházban egy autoimmun betegségben szenvedő nő, akinek létfontosságú immunglobulinra lett volna szüksége, de a készítménynek persze híre-hamva nem volt a Fehér megyei intézményben, a nagyszebeniben sem, ahonnan a páciens érkezett. Sőt hiánycikknek számít országos szinten.

Tegyük hozzá halkan: akárcsak sok esetben más gyógyszerek, kötszerek, oltóanyagok, infrastruktúra, tisztaság, hozzáértés, érdekmentes gyógykezelés, a beteg tisztelete és így tovább. Rengeteg mindent nélkülöz a hazai egészségügy, futva menekülnek külföldre a frissen végzett orvosok, úgyhogy már a szakemberek is kezdenek hiánycikknek számítani. És ha meg is történik egy-egy felkiáltójelnek tekinthető tragédia, érdemben nem változnak a körülmények, a betegek továbbra is kiszolgáltatottnak érezhetik magukat.

A gyulafehérvári kórházban történt haláleset miatti perpatvar jól példázza a rendszerben uralkodó fejetlenséget: az intézmény a készítmény szállítóját okolja, a szállító a gyártót, a jelenlegi miniszter – személyeskedéstől sem mentes hangnemben – elődjét, aki joggal hibáztatja Florian Bodogot és a PSD-kormány inkompetens ténykedését. A Facebook kommentelő népe pedig felhördül, vajon hány halálesetnek kell még bekövetkeznie ahhoz, hogy végre ne legyenek a betegek a kórházi körülmények játékszerei.

A jelenlegi miniszter pedig mi jobbat is tehetne? Továbbra is égre-földre esküdözik, hogy ő és a mögötte álló kormány végre ráncba szedi a romániai állapotokat, hiszen neki orvosként is szívügye a páciensek gyógyulása. Milyen kár, hogy a miniszteri szavahihetőség is hiánycikk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Vélemény
Balogh Levente: Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb ...

Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Legnézettebb