HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. február 26., 08:38

DNA: végképp eltörölni?

Elvitathatatlan erénye a bukaresti kormánykoalíciónak, hogy kiszámítható. A zűrzavart és hanyatlást eredményező gazdasági-pénzügyi hazárdjátékával és az igazságszolgáltatás térdre kényszerítését célzó kísérleteivel egyaránt.

Ennek megfelelően borítékolható volt, hogy a balliberális hatalom részéről erőteljes pressziónak kitett igazságügy-miniszter kezdeményezi a Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu vezette koalíció szemében első számú közellenséggé vált korrupcióellenes főügyész menesztését. Ami végső soron nem is lenne ördögtől való, elvégre egy nyomozó hatóság vezetőjének tevékenysége sehol sem arat osztatlan sikert; a magyarországi politikai ellenzék például nem titkolja: hatalomra kerülése esetén a főügyész leváltásával kezdené.

Önmagában a Laura Kövesi menesztéséről szóló kezdeményezéssel sem az a baj, hogy egyetlen embert el akarnak távolítani a rendszerből. Ám a PSD–ALDE a teljes korrupcióellenes ügyészség „eltakarítására” törekszik, és bármennyire is igyekszik bizonygatni ennek ellenkezőjét, vezetőinek cáfolatai teljesen hiteltelenül hangzanak. Mégpedig elsősorban amiatt, hogy az ellene zajló büntetőeljárások miatt mind Dragneának, mind Tăriceanunak személyes érdeke fűződik ahhoz, hogy ellehetetlenítse a korrupcióellenes ügyészség munkáját, és enyhítse a büntető törvénykönyv szigorát.

Mindkettejüknek – no és persze az igazságszolgáltatás célkeresztjébe került többi politikusnak, legyen az kormánypárti, avagy ellenzéki – kapóra jöttek a DNA háza táján kirobbant botrányok, amelyekkel törvényes és megalapozott köntösbe tudják bújtatni az igazságszolgáltatás elleni offenzívájukat.

És itt elérkeztünk az ügy másik vetületéhez. Annak érdekében, hogy ne teremtsen alapot az ügyészállam kiépüléséről, a nyomozó hatóság munkatársainak túlkapásairól szóló vádakra, a korrupcióellenes ügyészségnek sürgősen ki kell vizsgálnia az állítólagos bizonyítékfabrikálásról, visszaélésekről szóló állítások valóságtartalmát. Még akkor is, ha ezek eleve hiteltelenül hangzanak olyan politikusok és közszereplők szájából, akik maguk is összetűzésbe keveredtek az igazságszolgáltatással, ennek megfelelően érdekük az ügyészi kar kompromittálása.

Laura Kövesi akkor követné el a legnagyobb hibát, ha szemet hunyna a hatalmukkal visszaélő beosztottjainak tévelygései fölött, és arra alapozna, hogy az államfő, Brüsszel és Washington bizalmának és támogatásának birtokában úgy is elmozdíthatatlan a székéből. Amúgy egyértelmű, hogy a DNA vezetőjének eltávolítását célzó kísérlet csupán egy epizód a vérre menő, az állam megannyi struktúráját átfogó politikai küzdelemben, amelyben nem egyetlen ember menesztése vagy maradása jelenti a megoldást.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. február 23., péntek

Az uszítás gyümölcsei

Dörzsölheti a markát Gyurcsány Ferenc és magát demokratikusnak nevező pártjának illetékesei.

Páva Adorján 2018. február 21., szerda

Ünneprontók március 15-éje

Pozitív példaként számoltunk be arról decemberben, hogy Koronkán román tanácsosok is felkarolták a kezdeményezést, miszerint közpénzből támogassák a március 15-ei helyi ünnepségek megszervezését. A tervezet azonban elbukott – írd és mondd: az RMDSZ ellenkezése miatt.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. február 20., kedd

Észszerűségből elégtelen

Lecseng szerdán az érettségi vizsga előrehozott, szóbeli része, amit sokan joggal tekintenek hiábavaló megmérettetésnek, súlytalan próbatételnek.

Rostás Szabolcs 2018. február 19., hétfő

Mindennapi intoleranciánk

Bőven akad tennivalója ebben az időszakban (is) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, márpedig a szakhatóság „elfoglaltságának” mértéke egyenesen arányos a romániai társadalomban tetten érhető hátrányos megkülönböztetés gyakoriságával.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. február 19., hétfő

Mi hasznunk a gazdasági növekedésből?

Rövid távon áthidalhatatlannak tűnő szakadék tátong a lakosság valós érzete és a makrogazdasági adatok alakulása között.

Balogh Levente 2018. február 16., péntek

Végső támadás a DNA ellen

Ahhoz sok kétség nem férhet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és annak vezetője, Laura Codruţa Kövesi ellen hirtelen felpörgött média- és politikai hadjárat nem spontán, véletlenszerű események láncolata.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. február 15., csütörtök

Vészjósló gyarapodás

Bár ellentmondásnak tűnik, mégsem véletlen, hogy roppant kevesen törnek ki örömujjongásba, és kezdenek dicshimnuszokba annak hallatán, hogy Románia gazdasága – rekordot rekordra halmozva – hét százalékkal növekedett tavaly az előző évhez képest.

Páva Adorján 2018. február 13., kedd

A sport veresége

Sportellenes időket élünk: Románia európai szinten utolsó helyen áll a rendszeres testmozgást végzők tekintetében, sőt a lakosság egyre inkább ellenzi azt is, hogy az önkormányzatok közpénzeket költsenek a versenysport támogatására, infrastrukturális beruházások megvalósítására.

Balogh Levente 2018. február 12., hétfő

Kürtőskalács-diplomácia

Bár Borboly Csaba szerint politikamentesen zajlott a hétvégi csíkszentsimoni farsangbúcsúztató rendezvény, azért az a tény, hogy négy ország nagykövete is jelen volt a mulatságon, jócskán a megszokott farsangi mulatozások szintje fölé emeli az eseményt.

Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat budapesti kormányzati illetékesek múlt heti bejelentése, miszerint egy küszöbönálló kétoldalú megállapodásnak köszönhetően néhány éven belül beindul a gázkivitel Romániából Magyarországra.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Az uszítás gyümölcsei

Dörzsölheti a markát Gyurcsány Ferenc és magát demokratikusnak nevező pártjának illetékesei.

Páva Adorján: Ünneprontók március 15-éje

Pozitív példaként számoltunk be arról decemberben, hogy Koronkán román tanácsosok is felkarolták ...

Kiss Judit: Észszerűségből elégtelen

Lecseng szerdán az érettségi vizsga előrehozott, szóbeli része, amit sokan joggal tekintenek hiábavaló ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS