Rostás Szabolcs

2018. február 26., 08:38

DNA: végképp eltörölni?

Elvitathatatlan erénye a bukaresti kormánykoalíciónak, hogy kiszámítható. A zűrzavart és hanyatlást eredményező gazdasági-pénzügyi hazárdjátékával és az igazságszolgáltatás térdre kényszerítését célzó kísérleteivel egyaránt.

Ennek megfelelően borítékolható volt, hogy a balliberális hatalom részéről erőteljes pressziónak kitett igazságügy-miniszter kezdeményezi a Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu vezette koalíció szemében első számú közellenséggé vált korrupcióellenes főügyész menesztését. Ami végső soron nem is lenne ördögtől való, elvégre egy nyomozó hatóság vezetőjének tevékenysége sehol sem arat osztatlan sikert; a magyarországi politikai ellenzék például nem titkolja: hatalomra kerülése esetén a főügyész leváltásával kezdené.

Önmagában a Laura Kövesi menesztéséről szóló kezdeményezéssel sem az a baj, hogy egyetlen embert el akarnak távolítani a rendszerből. Ám a PSD–ALDE a teljes korrupcióellenes ügyészség „eltakarítására” törekszik, és bármennyire is igyekszik bizonygatni ennek ellenkezőjét, vezetőinek cáfolatai teljesen hiteltelenül hangzanak. Mégpedig elsősorban amiatt, hogy az ellene zajló büntetőeljárások miatt mind Dragneának, mind Tăriceanunak személyes érdeke fűződik ahhoz, hogy ellehetetlenítse a korrupcióellenes ügyészség munkáját, és enyhítse a büntető törvénykönyv szigorát.

Mindkettejüknek – no és persze az igazságszolgáltatás célkeresztjébe került többi politikusnak, legyen az kormánypárti, avagy ellenzéki – kapóra jöttek a DNA háza táján kirobbant botrányok, amelyekkel törvényes és megalapozott köntösbe tudják bújtatni az igazságszolgáltatás elleni offenzívájukat.

És itt elérkeztünk az ügy másik vetületéhez. Annak érdekében, hogy ne teremtsen alapot az ügyészállam kiépüléséről, a nyomozó hatóság munkatársainak túlkapásairól szóló vádakra, a korrupcióellenes ügyészségnek sürgősen ki kell vizsgálnia az állítólagos bizonyítékfabrikálásról, visszaélésekről szóló állítások valóságtartalmát. Még akkor is, ha ezek eleve hiteltelenül hangzanak olyan politikusok és közszereplők szájából, akik maguk is összetűzésbe keveredtek az igazságszolgáltatással, ennek megfelelően érdekük az ügyészi kar kompromittálása.

Laura Kövesi akkor követné el a legnagyobb hibát, ha szemet hunyna a hatalmukkal visszaélő beosztottjainak tévelygései fölött, és arra alapozna, hogy az államfő, Brüsszel és Washington bizalmának és támogatásának birtokában úgy is elmozdíthatatlan a székéből. Amúgy egyértelmű, hogy a DNA vezetőjének eltávolítását célzó kísérlet csupán egy epizód a vérre menő, az állam megannyi struktúráját átfogó politikai küzdelemben, amelyben nem egyetlen ember menesztése vagy maradása jelenti a megoldást.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Vélemény
Balogh Levente: Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét ...

Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Hallgassa online rádióinkat