HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. március 13., 23:33

De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen rápillant mindarra, ami az egészségügyben történik mostanság. Vegyünk most csak két dolgot, bár nyilván ha tüzetesebben megnéznénk, hosszan lehetne folytatni a sort.

Vérlázító, hogy megtörténhet: táblabírósági döntés alapján nyugodtan és zavartalanul gyakorolhatja állami egészségügyi intézményekben orvosi szakmáját a sikkasztással gyanúsított kolozsvári urológus.

Ha valakinek elkerülte volna a figyelmét a hónapokkal ezelőtt kirobbant botrányos ügy: arról az orvosról van szó, aki tizenegy éven keresztül több személlyel együtt 5,16 millió lejjel károsította meg az állami intézmény költségvetését saját magánklinikája javára. Ráadásul úgy, hogy egész bűnbanda működött az állam pénzén: rengeteg politikus és befolyásos személyiség tudott a törvényellenes tevékenységről, sőt ki is vették a részüket ebből. Az már csak hab a tortán, hogy az illető összejátszott gyógyszergyártó és -forgalmazó cégekkel.

Még csak fel sem lehet mérni, mennyi csúszópénzt zsebelt be, és mit ad Isten, mindezek ellenére feloldják házi őrizetét, és mehet vissza az állami kórházba tovább dolgozni! Ezek szerint minden jel arra utal, hogy Romániában simán szemet lehet hunyni ekkora mértékű törvénytelenségek fölött is. (Egyébként nem ritka nálunk felé, hogy a szálkát észreveszi az igazságszolgáltatás, a gerendát pedig feledi.) A minden évszakban háborítatlanul virágzó korrupció országában mérget vehetünk arra, nem ez az egyetlen eset. Felmerül a kérdés: vajon mikor következik már be, hogy nem sikkaszthatnak és uralkodhatnak nyugodtan azok, akik üzletnek tekintik a kiszolgáltatott, kétségbeesett páciensek életét és egészségi állapotát?

Most nézzük a betegek szempontjából a dolgot: ők bizony tehetetlenek. Amikor kétségbeesett helyzetben van az ember, minden valószínűség szerint igyekszik a föld fenekéből is előkeríteni azt az összeget, amit az orvos kiszab a gyógyulásért. És itt jöhet szóba az egészségügy jelenlegi történéseinek másik fontos szegmense. Hírlik, hogy a kormány ígéretei szerint nemsokára számottevően megemelkedik az egészségügyben dolgozók bére. De mivel soha nem ilyen egyszerűek a dolgok, a béremelés nem vonatkozik mindenkire egységesen, és nem is biztos, hogy úgy lesz, ahogyan azt ígérgették.

Ha egyáltalán valóban bekövetkezik, hogy jelentősen többet keresnek majd az egészségügyi alkalmazottak, felmerül a kérdés: vajon mi lesz a hálapénzzel? A hosszú idő óta bevált, meggyökeresedett, a mentalitásunkban otthonosan működő gyakorlat továbbra is érvényben lesz? Vajon szemrebbenés nélkül elveszi (vagy elkéri) a csúszópénzt a 2400 lejt kereső betegtől a főorvos, akinek majd több mint tízezer lej lesz a bére? És a páciens számára továbbra is természetes lesz, hogy borítékot kell csúsztatni a fehér köpeny zsebébe, különben nem gyógyul meg?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. március 12., hétfő

Köszönjük, Bukarest!

Bár furcsán hangozhat, tulajdonképpen mégsem teljesen alaptalan a kijelentés, hogy az erdélyi magyar közösség köszönettel tartozik Bukarestnek, amiért a román hatóságok indoklás nélkül kitiltották az országból Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Rostás Szabolcs 2018. március 11., vasárnap

Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ellenérzések kifejezésén túl egyéb üzenete is van annak, hogy a bukaresti hatóságok kitiltották Romániából Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. március 09., péntek

Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

Bár Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke derűlátó, azért mi mégis azt mondjuk: aggasztó, hogy a Minority SafePackhez a határidő lejárta előtt kevesebb mint egy hónappal még mindig hiányzik a szükséges támogatói aláírások közel egynegyede.

Páva Adorján 2018. március 07., szerda

Önrendelkezés erő és gyengeség felett

A székely szabadság napján tartandó marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás az első olyan nagyszabású romániai magyar rendezvény, amely a januári hárompárti autonómiamegállapodást követi.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. március 07., szerda

Monológok és dialógusok a centenárium évében

Annak ellenére, hogy több körültekintően kigondolt, jószándékú kezdeményezés is indult a kultúraközi párbeszéd jegyében, naivitás lenne hinni abban, hogy számottevően megváltozik a román többségnek a kisebbségekhez való viszonyulása a centenárium évében.

Balogh Levente 2018. március 06., kedd

Szájba rágós, ideologikus tanítómese a másságról – filmkritika az Oscar-díjas A víz érintéséről

Az idegen szép, a fehér ember zsigerileg gonosz, de ha férfi, akkor a fekete is. A fehér férfi legfeljebb akkor lehet valamennyire szimpatikus, ha meleg, vagy kommunista – nagyjából így lehet összefoglalni Guillermo Del Toro A víz érintése című filmjét, amelyet vélhetően éppen ezért jutalmaztak idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjjal.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. március 05., hétfő

Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis indokolt a román balliberális koalícióval a 2016-os parlamenti választásokat követően kötött együttműködés fenntartása, folytatása.

Bálint Eszter 2018. március 05., hétfő

Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – jegyezte meg epésen egy hozzászóló. 

Balogh Levente 2018. március 02., péntek

Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy megrongálában, esetleg neonáci hőbörgők utcai randalírozásában kimerülő, „jelentéktelen" megnyilvánulásokat megtapasztaló erdélyi magyar közösség tagjaként döbbenetes azzal szembesülni, mivel kell szembenézniük a k&

Kőrössy Andrea 2018. február 28., szerda

Hátrahagyott prioritások

Érdekes, de főleg sajnálatos módon sem a bukaresti kormány, sem a parlament nem sieti el az egészségügy megreformálását célzó intézkedések bevezetését. Holott például az igazságügyi vagy éppen az adóügyi újítások vonatkozásában a végrehajtó és a törvényhozói hatalom egyará

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Köszönjük, Bukarest!

Bár furcsán hangozhat, tulajdonképpen mégsem teljesen alaptalan a kijelentés, hogy az erdélyi magyar közösség ...

Rostás Szabolcs: Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ...

Balogh Levente: Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

Bár Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke derűlátó, azért mi mégis azt mondjuk: aggasztó, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS