Kiss Judit

2018. március 13., 23:33

De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen rápillant mindarra, ami az egészségügyben történik mostanság. Vegyünk most csak két dolgot, bár nyilván ha tüzetesebben megnéznénk, hosszan lehetne folytatni a sort.

Vérlázító, hogy megtörténhet: táblabírósági döntés alapján nyugodtan és zavartalanul gyakorolhatja állami egészségügyi intézményekben orvosi szakmáját a sikkasztással gyanúsított kolozsvári urológus.

Ha valakinek elkerülte volna a figyelmét a hónapokkal ezelőtt kirobbant botrányos ügy: arról az orvosról van szó, aki tizenegy éven keresztül több személlyel együtt 5,16 millió lejjel károsította meg az állami intézmény költségvetését saját magánklinikája javára. Ráadásul úgy, hogy egész bűnbanda működött az állam pénzén: rengeteg politikus és befolyásos személyiség tudott a törvényellenes tevékenységről, sőt ki is vették a részüket ebből. Az már csak hab a tortán, hogy az illető összejátszott gyógyszergyártó és -forgalmazó cégekkel.

Még csak fel sem lehet mérni, mennyi csúszópénzt zsebelt be, és mit ad Isten, mindezek ellenére feloldják házi őrizetét, és mehet vissza az állami kórházba tovább dolgozni! Ezek szerint minden jel arra utal, hogy Romániában simán szemet lehet hunyni ekkora mértékű törvénytelenségek fölött is. (Egyébként nem ritka nálunk felé, hogy a szálkát észreveszi az igazságszolgáltatás, a gerendát pedig feledi.) A minden évszakban háborítatlanul virágzó korrupció országában mérget vehetünk arra, nem ez az egyetlen eset. Felmerül a kérdés: vajon mikor következik már be, hogy nem sikkaszthatnak és uralkodhatnak nyugodtan azok, akik üzletnek tekintik a kiszolgáltatott, kétségbeesett páciensek életét és egészségi állapotát?

Most nézzük a betegek szempontjából a dolgot: ők bizony tehetetlenek. Amikor kétségbeesett helyzetben van az ember, minden valószínűség szerint igyekszik a föld fenekéből is előkeríteni azt az összeget, amit az orvos kiszab a gyógyulásért. És itt jöhet szóba az egészségügy jelenlegi történéseinek másik fontos szegmense. Hírlik, hogy a kormány ígéretei szerint nemsokára számottevően megemelkedik az egészségügyben dolgozók bére. De mivel soha nem ilyen egyszerűek a dolgok, a béremelés nem vonatkozik mindenkire egységesen, és nem is biztos, hogy úgy lesz, ahogyan azt ígérgették.

Ha egyáltalán valóban bekövetkezik, hogy jelentősen többet keresnek majd az egészségügyi alkalmazottak, felmerül a kérdés: vajon mi lesz a hálapénzzel? A hosszú idő óta bevált, meggyökeresedett, a mentalitásunkban otthonosan működő gyakorlat továbbra is érvényben lesz? Vajon szemrebbenés nélkül elveszi (vagy elkéri) a csúszópénzt a 2400 lejt kereső betegtől a főorvos, akinek majd több mint tízezer lej lesz a bére? És a páciens számára továbbra is természetes lesz, hogy borítékot kell csúsztatni a fehér köpeny zsebébe, különben nem gyógyul meg?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat