Pataky István

2019. június 12., 08:24

Csúnya válás a PSD-től

Egy válás soha nem szép, de vannak különösen csúnyára sikerült szakítások. Az RMDSZ és a PSD együttélése taktikai, pontosabban szavazatnövelő céllal ért villámgyorsan véget néhány nappal az európai parlamenti választások előtt, amikor a szemeteszsákos, illetve trikolóros provokátorok már tették a dolgukat az addig kevesek által ismert úzvölgyi haditemető ügyében.

Akkor a helyzet még viszonylag könnyen kezelhetőnek tűnt. A kormánypárt elnöke, bizonyos Liviu Dragnea nyugalomra intett, a tárgyalásos rendezésről nyilatkozott. Aztán a román politika erős embere a rácsok mögé, a választási pofontól szédelgő PSD pedig a padlóra került. Bár Romániának hivatalosan van miniszterelnöke Viorica Dăncilă személyében, az ország irányítása gyakorlatilag megszűnt egységként működni. Erő- és érdekcsoportok harca zajlik, önjáróvá vált minisztériumok diktálnak, a politikai hullának hitt Victor Ponta közvetett módon már átvette az irányítást a PSD egy tekintélyes része felett. Hol van már a brüsszeli vezetésnek beszólogató, az RMDSZ-szel kisebbségi kérdésekben gyors kiegyezéseket diktáló szociáldemokrata pártvezetés?

A szinglivé vált RMDSZ Úzvölgyével a kitűzőjén kacsingat ugyan az ellenzéki oldal két nagyképű, egymást is kóstolgató szereplőjére, de egyelőre a fejét vesztett, bosszúvágytól fűtött hatalomnak látszó valamivel, a kilencvenes évek bűzös retorikájához visszataláló PSD-csoportokkal kell lejátssza a csatát. Nem lesz egyszerű. Dragnea kiesésével senkinek nincs félnivalója. A hadsereg, a védelmi tárca azt tesz, amit csak akar, ráadásul a minisztériumon belül is klikkek harca zajlik. Dăncilát eddig sem tekintették vezetőnek a kabinet tagjai, most viszont a büntetés veszélye nélkül nézik levegőnek a miniszterelnököt. Ebben az instabil, magyarellenességre tökéletesen alkalmas politikai helyzetben jó volt látni, hogy a romániai társadalom látható többsége megértette az úzvölgyi atrocitások forgatókönyvének aljas szándékát, a széteső hatalom romjain újjáéledni próbáló szekus provokátorok szánalmas játékát.

A magyar és román emberek higgadtsága ebben a helyzetben kulcsfontosságú volt, s az elkövetkezőkben is az lesz. A politikacsinálókat csak ezzel a hozzáállással lehet rákényszeríteni az egyetlen lehető megoldásra: a párbeszédre. Illúzió abban reménykedni, hogy „Európa” vagy a „világ” mellénk, magyarok mellé áll csupán azért, mert igazunk van. Az Európai Unió nyugati részén, a brüsszeli intézményeket irányítók közül sokan elégedetten, cinikus mosollyal veszik tudomásul a „posztkommunista” kelet-európaiak, Magyarország és Románia hajcihőjét egy temető kapcsán. Moszkvában elégedett jelentéseket írnak a külügyesek két uniós tagállam cicaharcáról. A nagy tengeren túl pedig Trump elröhögi magát és Drakulát emlegeti. Szerencsétlenségünkre, csak mi értjük, érthetjük ezt a szimbolikájában, de csattanójában is ijesztően térségbeli klasszikust.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. június 11., kedd

Kedves soviniszta román barátaink, köszönjük!

Talán furcsán és ellentmondásosan hangzik, de bizonyos mértékig mégiscsak köszönettel tartozunk azoknak a szélsőséges, soviniszta románoknak, akik megostromolták, elfoglalták és meggyalázták az úzvölgyi osztrák–magyar katonai temetőt. 

Balogh Levente 2019. június 07., péntek

Permanens Trianon

Trianon nem a jelen, hanem a múlt része – mondta ki a szentenciát több, magát européernek, modernnek és progresszívnak tartó megmondóember a rossz emlékű békediktátum aláírásának évfordulója kapcsán. 

Kiss Judit 2019. június 06., csütörtök

Amíg a köszönet megérkezik

Azt mondta nemrég egy pedagógus, aki az elméleti tantárgyak dominanciája miatt meglehetősen háttérbe szorult, úgynevezett „technológiai ismereteket” oktatja, hogy a tanterv előírásainak megfelelően alig jut idő valódi gyakorlati tudást átadni a gyerekeknek.

Balogh Levente 2019. június 04., kedd

Nemzeti összetartozás a kettősség jegyében

Miközben június negyedikén nem csupán az igazságtalan trianoni diktátumra emlékezünk, hanem a nemzet 99 éve tartó megpróbáltatások ellenére is erős összetartozását is hangsúlyozzuk, furcsa kettősség jellemzi a kisebbségi sorba taszított őshonos magyar közösség sorsát.

Pataky István 2019. június 03., hétfő

Egy hétvége a pápával

Magamfajta politikai elemzőnek nemcsak azért volt érdekes az utóbbi három nap, mert egy történelmi eseményt kísérhettem figyelemmel szinte percről percre, hanem annak megtapasztalása miatt is, hogy ez az általunk sokat kritizált ország olykor tud megnyerő is lenni.

Balogh Levente 2019. május 31., péntek

Magyar siker, magyar esély

Nem kell ahhoz katolikusnak lenni, hogy az ember átérezze, mekkora jelentőséggel bír a magyar közösség számára az, hogy Ferenc pápa személyében először látogat Erdélybe a római katolikus egyház feje.

Kiss Judit 2019. május 30., csütörtök

Gyermeknap – több mint lufis ünnep

Már két éve hivatalos munkaszüneti nap Romániában június elseje, hogy a felnőttek társadalma méltóképpen, a munka kötöttségeitől megszabadulva megünnepelhesse a gyermekek napját. Ilyenkor látványos ajándékozással, közösségi szabadidős programokkal ünneplik az ifjú nemzedéket.

Pataky István 2019. május 29., szerda

Élet Dragnea után

Esetenként politikai befolyással, titkosszolgálati beavatkozásokkal ugyan, de működik a korrupcióellenes harc Romániában. A Liviu Dragnea elleni ítélet a normalitást, a jó irányt mutatja.

Rostás Szabolcs 2019. május 27., hétfő

Bukások és elkerült pofonok tanulságai

Noha rengeteg becslés látott napvilágot az európai parlamenti választást megelőzően, még a legtapasztaltabb elemzők sem számítottak arra, hogy ennyi meglepetést tartogat a romániai megmérettetés.

Balogh Levente 2019. május 24., péntek

Az EP-választás tétjei

Talán soha nem előzte meg ilyen feszültség az európai parlamenti választásokat, mint most.

Vélemény
Balogh Levente: Kedves soviniszta román barátaink, köszönjük!

Talán furcsán és ellentmondásosan hangzik, de bizonyos mértékig mégiscsak köszönettel tartozunk ...

Balogh Levente: Permanens Trianon

Trianon nem a jelen, hanem a múlt része – mondta ki a szentenciát több, magát européernek, modernnek és ...

Kiss Judit: Amíg a köszönet megérkezik

Azt mondta nemrég egy pedagógus, aki az elméleti tantárgyak dominanciája miatt meglehetősen háttérbe ...