Pataky István

2018. november 28., 19:05

Csapdahelyzetben a kárpátaljaiak

Kárpátalja, az ott élő magyar közösség egyelőre megúszta a hadiállapotot, a kijevi parlament döntése értelmében csak a déli és keleti megyékre terjed ki a készültség, amely az ukrán–orosz tengeri csetepatét követi.

Az utóbbi hónapok fejleményei közepette a kárpátaljai magyarok számára az egyetlen biztos pontot Magyarország közelsége jelenti. Közel lehet az a pillanat, amikor tömeges áttelepedési hullám kezdődik Ukrajna irányából.

A kisebbségek anyanyelvű oktatását gyakorlatilag megszüntető ukrán intézkedés minden nemzetiséget érint, így a szintén népes román közösséget is. Utóbbiak sem mentesültek egyes nacionalista erők provokációi alól, a magyaroknak viszont bőven kijut a támadásokból, aminek oka talán a bukarestinél jóval határozottabb budapesti kormányzati kiállás. A felerősödött ukrán nacionalizmus nem független Moszkvától, pontosabban az orosz agressziótól. Ukrajna egy megtámadott posztszovjet ország, amelyet ráadásul lassan alig lehet államnak nevezni.

A különböző oligarchák és maffiaklánok által ellenőrzött politikai életből a lehető legrosszabbat hozta ki a Krím elvesztése. A nagy létszámú orosz kisebbség, s az oroszul beszélő, kettős identitású tömegek ukránosításának célja nehezen elfogadható, de legalább érthető az Oroszország katonai szorításában lévő Ukrajnában. Ami viszont felháborító és mélységesen igazságtalan, az a háborús konfliktusban kizárólag áldozatként érintett többi nemzeti kisebbség megregulázása, célponttá nyilvánítása. Ha már Kijev mindenáron az oktatás révén akarja ukránná változtatni a sok tekintetben valóban orosz hatás alatt álló területeit és úgy gondolja, hogy ezzel érdemben visszavág az agresszor Moszkvának, akkor elvárható legalább annak a differenciált jogi megoldásnak a megtalálása és érvényesítése, amelynek köszönhetően nem kerül veszélybe az Ukrajnához lojális, annak függetlenségi törekvéseit az első pillanatoktól támogató etnikai közösségek identitása.

Ukrajna jelenleg kék-sárga lázban ég, ennek a nacionalista tébolynak a kárpátaljai magyarok is áldozatai. Ebben a helyzetben hajlamosak lehetünk Moszkvának szurkolni a most kiújuló konfliktusban. Vlagyimir Putyin – a hírhedt kommunista KGB egykori hírszerzője – Oroszország vélt vagy valós érdekeit mindenek fölé helyezi. Ez teszi népszerűvé hazájában és ettől van egyre több rajongója világszerte. Lehet szimpátiával figyelni egy másik ország területének elcsatolását az erő jogán, de akkor a következményekkel is tisztában kell lenni. Moszkva ukrajnai kalandja miatt a kárpátaljai magyarokon is csattan az ostor, a Krím elleni agresszió egyenes következménye az ukrán nacionalizmus csúcsra járatása.

Bárki is legyen a hibás a mostani, tengeri konfliktus kirobbanásában, az ukrán–orosz állandósult csetepatékban, a térségbeli játszmákban nekünk, közép-kelet-európaiaknak Putyin egyelőre a problémát, nem a megoldást jelenti. Mert olykor élvezettel figyelhetjük, amikor a mackó a szomszéd kukáit rendezi át, de gyorsan arcunkra fagyhat a kárörvendő vigyor, amikor a medve randalírozása nyomán a szemét a mi udvarunkat lepi el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Vélemény
Balogh Levente: Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, ...

Makkay József: A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni ...

Kiss Judit: Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén ...

Legnézettebb