Pataky István

2018. november 28., 19:05

Csapdahelyzetben a kárpátaljaiak

Kárpátalja, az ott élő magyar közösség egyelőre megúszta a hadiállapotot, a kijevi parlament döntése értelmében csak a déli és keleti megyékre terjed ki a készültség, amely az ukrán–orosz tengeri csetepatét követi.

Az utóbbi hónapok fejleményei közepette a kárpátaljai magyarok számára az egyetlen biztos pontot Magyarország közelsége jelenti. Közel lehet az a pillanat, amikor tömeges áttelepedési hullám kezdődik Ukrajna irányából.

A kisebbségek anyanyelvű oktatását gyakorlatilag megszüntető ukrán intézkedés minden nemzetiséget érint, így a szintén népes román közösséget is. Utóbbiak sem mentesültek egyes nacionalista erők provokációi alól, a magyaroknak viszont bőven kijut a támadásokból, aminek oka talán a bukarestinél jóval határozottabb budapesti kormányzati kiállás. A felerősödött ukrán nacionalizmus nem független Moszkvától, pontosabban az orosz agressziótól. Ukrajna egy megtámadott posztszovjet ország, amelyet ráadásul lassan alig lehet államnak nevezni.

A különböző oligarchák és maffiaklánok által ellenőrzött politikai életből a lehető legrosszabbat hozta ki a Krím elvesztése. A nagy létszámú orosz kisebbség, s az oroszul beszélő, kettős identitású tömegek ukránosításának célja nehezen elfogadható, de legalább érthető az Oroszország katonai szorításában lévő Ukrajnában. Ami viszont felháborító és mélységesen igazságtalan, az a háborús konfliktusban kizárólag áldozatként érintett többi nemzeti kisebbség megregulázása, célponttá nyilvánítása. Ha már Kijev mindenáron az oktatás révén akarja ukránná változtatni a sok tekintetben valóban orosz hatás alatt álló területeit és úgy gondolja, hogy ezzel érdemben visszavág az agresszor Moszkvának, akkor elvárható legalább annak a differenciált jogi megoldásnak a megtalálása és érvényesítése, amelynek köszönhetően nem kerül veszélybe az Ukrajnához lojális, annak függetlenségi törekvéseit az első pillanatoktól támogató etnikai közösségek identitása.

Ukrajna jelenleg kék-sárga lázban ég, ennek a nacionalista tébolynak a kárpátaljai magyarok is áldozatai. Ebben a helyzetben hajlamosak lehetünk Moszkvának szurkolni a most kiújuló konfliktusban. Vlagyimir Putyin – a hírhedt kommunista KGB egykori hírszerzője – Oroszország vélt vagy valós érdekeit mindenek fölé helyezi. Ez teszi népszerűvé hazájában és ettől van egyre több rajongója világszerte. Lehet szimpátiával figyelni egy másik ország területének elcsatolását az erő jogán, de akkor a következményekkel is tisztában kell lenni. Moszkva ukrajnai kalandja miatt a kárpátaljai magyarokon is csattan az ostor, a Krím elleni agresszió egyenes következménye az ukrán nacionalizmus csúcsra járatása.

Bárki is legyen a hibás a mostani, tengeri konfliktus kirobbanásában, az ukrán–orosz állandósult csetepatékban, a térségbeli játszmákban nekünk, közép-kelet-európaiaknak Putyin egyelőre a problémát, nem a megoldást jelenti. Mert olykor élvezettel figyelhetjük, amikor a mackó a szomszéd kukáit rendezi át, de gyorsan arcunkra fagyhat a kárörvendő vigyor, amikor a medve randalírozása nyomán a szemét a mi udvarunkat lepi el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat