HIRDETÉS

Pataky István

2018. november 28., 19:05

Csapdahelyzetben a kárpátaljaiak

Kárpátalja, az ott élő magyar közösség egyelőre megúszta a hadiállapotot, a kijevi parlament döntése értelmében csak a déli és keleti megyékre terjed ki a készültség, amely az ukrán–orosz tengeri csetepatét követi.

Az utóbbi hónapok fejleményei közepette a kárpátaljai magyarok számára az egyetlen biztos pontot Magyarország közelsége jelenti. Közel lehet az a pillanat, amikor tömeges áttelepedési hullám kezdődik Ukrajna irányából.

A kisebbségek anyanyelvű oktatását gyakorlatilag megszüntető ukrán intézkedés minden nemzetiséget érint, így a szintén népes román közösséget is. Utóbbiak sem mentesültek egyes nacionalista erők provokációi alól, a magyaroknak viszont bőven kijut a támadásokból, aminek oka talán a bukarestinél jóval határozottabb budapesti kormányzati kiállás. A felerősödött ukrán nacionalizmus nem független Moszkvától, pontosabban az orosz agressziótól. Ukrajna egy megtámadott posztszovjet ország, amelyet ráadásul lassan alig lehet államnak nevezni.

A különböző oligarchák és maffiaklánok által ellenőrzött politikai életből a lehető legrosszabbat hozta ki a Krím elvesztése. A nagy létszámú orosz kisebbség, s az oroszul beszélő, kettős identitású tömegek ukránosításának célja nehezen elfogadható, de legalább érthető az Oroszország katonai szorításában lévő Ukrajnában. Ami viszont felháborító és mélységesen igazságtalan, az a háborús konfliktusban kizárólag áldozatként érintett többi nemzeti kisebbség megregulázása, célponttá nyilvánítása. Ha már Kijev mindenáron az oktatás révén akarja ukránná változtatni a sok tekintetben valóban orosz hatás alatt álló területeit és úgy gondolja, hogy ezzel érdemben visszavág az agresszor Moszkvának, akkor elvárható legalább annak a differenciált jogi megoldásnak a megtalálása és érvényesítése, amelynek köszönhetően nem kerül veszélybe az Ukrajnához lojális, annak függetlenségi törekvéseit az első pillanatoktól támogató etnikai közösségek identitása.

Ukrajna jelenleg kék-sárga lázban ég, ennek a nacionalista tébolynak a kárpátaljai magyarok is áldozatai. Ebben a helyzetben hajlamosak lehetünk Moszkvának szurkolni a most kiújuló konfliktusban. Vlagyimir Putyin – a hírhedt kommunista KGB egykori hírszerzője – Oroszország vélt vagy valós érdekeit mindenek fölé helyezi. Ez teszi népszerűvé hazájában és ettől van egyre több rajongója világszerte. Lehet szimpátiával figyelni egy másik ország területének elcsatolását az erő jogán, de akkor a következményekkel is tisztában kell lenni. Moszkva ukrajnai kalandja miatt a kárpátaljai magyarokon is csattan az ostor, a Krím elleni agresszió egyenes következménye az ukrán nacionalizmus csúcsra járatása.

Bárki is legyen a hibás a mostani, tengeri konfliktus kirobbanásában, az ukrán–orosz állandósult csetepatékban, a térségbeli játszmákban nekünk, közép-kelet-európaiaknak Putyin egyelőre a problémát, nem a megoldást jelenti. Mert olykor élvezettel figyelhetjük, amikor a mackó a szomszéd kukáit rendezi át, de gyorsan arcunkra fagyhat a kárörvendő vigyor, amikor a medve randalírozása nyomán a szemét a mi udvarunkat lepi el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. november 27., kedd

Muszájünnep

Románia kényszeredetten készül megünnepelni századik születésnapját. Az ország úgy vág neki a december elsejéhez kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mint egy öreg, megfáradt, saját magára és a világra egyaránt ráunt ember, aki számára a születésnap megülése sokkal inkább nyűg, mintsem ünnep.

Bálint Eszter 2018. november 26., hétfő

A takaró és az olaj, avagy állandó kampányban

Ahogy egy takaró nem lesz hosszabb attól, hogy kivágunk egy darabot a végéből, majd azt a másik végéhez illesztjük, úgy nem lesz takarékosabb a kormány, ha úgymond egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzeket.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. november 23., péntek

Ki is folytat itt hibrid háborút?

Tudta ön, kedves olvasó, hogy amennyiben szimpatizál a Sepsi OSK, illetve az FK Csíkszereda labdarúgó-csapatával, akkor a Románia ellen zajló titkos magyar hibrid háborút támogatja, amelynek a hátterében Oroszország is ott ólálkodik?

Kiss Judit 2018. november 22., csütörtök

Metszőollók, reformkezdeményezések

Minden jel arra utal, hogy egyelőre teljesen hiába kap minduntalan kemény, jogos kritikákat a hazai oktatási rendszer, mert jottányit sem tanul belőle. Ennek ellenére időről időre mantrázni kell, hogy mi minden nem működik megfelelőképpen.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. november 21., szerda

Román csodák

Nem tudom, van-e a világ valamely egyetemének politológia szakán olyan kurzus, hogy önsorsrontó kormányzás, de ha létezik, a hallgatóit azonnal Bukarestbe kellene küldeni minimum féléves kihelyezett gyakorlatra.

Balogh Levente 2018. november 20., kedd

Határokon átívelő uszítás

Ha rövid az eszed, toldd meg egy kis magyarellenes uszítással – ha ránk bíznák, ezt javasolnánk az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP), illetve elnöke, Eugen Tomac „ars poeticájául”.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. november 20., kedd

Jobbágyok esete a restitúcióval

Kilencvenes évekbeli történet jut eszembe a romániai restitúció magyar vonatkozású megtorpanásáról. Egy gazdakör két világháború közötti értékes ingatlanának kolozsvári visszaperelése kapcsán olyan román ügyvédet ajánlottak, aki „felsőbb körökben” is jártas.

Rostás Szabolcs 2018. november 17., szombat

Bukaresti beintés

A romániai igazságügyi „reform” atyjának is nevezett Florin Iordache parlamenti megnyilvánulása mindennél jobban illusztrálja Bukarestnek az Európai Unió különböző intézményeitől érkező figyelmeztetésekhez való viszonyulását.

Páva Adorján 2018. november 15., csütörtök

Erdélyi pápalátogatás ima és diplomácia között

II. János Pál pápa csaknem 20 évvel ezelőtti romániai látogatása alkalmával azzal vigasztalták a római katolikus hívek hoppon maradt százezreit, hogy a történelmi jelentőségű bukaresti vizit egyfajta előkészítése a szentatya erdélyi útjának. 

Pataky István 2018. november 14., szerda

Motiválás Brüsszelből

Boldog, gondtalan ország lenne Románia, ha azok lennének a legnagyobb problémák, amelyeket az Európai Parlament buzgó mócsingjai pontokba szedve papírra vetettek, majd megszavaztak.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Muszájünnep

Románia kényszeredetten készül megünnepelni századik születésnapját. Az ország úgy ...

Bálint Eszter: A takaró és az olaj, avagy állandó kampányban

Ahogy egy takaró nem lesz hosszabb attól, hogy kivágunk egy darabot a végéből, majd azt a másik végéhez ...

Balogh Levente: Ki is folytat itt hibrid háborút?

Tudta ön, kedves olvasó, hogy amennyiben szimpatizál a Sepsi OSK, illetve az FK Csíkszereda labdarúgó-csapatával, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS