Páva Adorján

2017. október 12., 09:47

Csapatépítő tréning

Nagyot fordult szűk két év alatt a futballvilág a magyar szurkolókkal: miközben 2015 novemberében milliók ünnepelték válogatott kedvenceikkel együtt az ősidők óta várt Európa-bajnoki szereplés kiharcolását, a drukkerek most a játékosok kifütyülésével vettek búcsút a kudarcos világbajnoki selejtezősorozattól.

Nemcsak a címeres mezt kedd este magukra húzó labdarúgók, illetve az őket felkészítő szakmai stáb számára visszhangzik még most is fájón az utolsó ellenfél, Feröer passzjátékát kísérő budapesti ollézás vagy a német szövetségi kapitánynak címzett Auf Wiedersehen! rigmus: a „B közép” kíméletlen magatartása annak a szomorú közhangulatnak egyfajta megnyilvánulási formája, amely szinte minden piros-fehér-zöld szurkolóra rátelepedett az elmúlt időszakban.

A labdarúgás eleve kegyetlen műfaj, annak pedig, aki főállásban részese ennek, tudnia kell, hogy a siker múlandó, és ha a kovácsműhelyben kialszik a láng, hiába szolgált jól a mester, tovább kell állnia. Bernd Storck diadalmenetben vezette ki a magyar fociválogatottat a tavalyi kontinensviadalra, ahol csapata csodákat tett – a csoportelsőként nyolcaddöntőbe jutott nemzeti tizenegy franciaországi szereplésére már nem lehetett ráfogni, hogy véletlen volt, így joggal várhatták el a szurkolók a hasonló folytatást.

Azonban nem hiába mondják, hogy a csúcson maradni sokkal nehezebb, mint elérni azt. A visszavonulások, sérülések, eltiltások miatt szétesett, a szerencsétlen kísérletezgetések és makacs ragaszkodások nyomán még jobban összezavarodott válogatott nemhogy versenyben lett volna a vb-szereplésért: tízéves mélypontra zuhant azzal, hogy csupán 13 pontot szerzett 10 mérkőzés alatt, és miközben egyetlen pontot sem lopott az első két helyezettől, jókorákat égett gyengébbként jegyzett ellenfeleivel szemben is.

Bár a papírforma révén megelőlegezett csoportharmadik hely összejött, a  visszalépés szinte minden más téren kimutatható, ígyhát nem csoda, hogy az elmúlt években kedvenceik mellett jóban-rosszban kitartó drukkereknek elegük lett. Egyértelmű, hogy a jelenlegi szakmai stáb nem tudott újítani, a Feröer elleni kínkeserves győzelem pedig csak ráerősített arra, hogy a Storck-féle út nem kecsegtet sok jóval. Pedig a 2018-as oroszországi vb-t követő újabb megmérettetés ismét tág kaput nyit: az Európa-bajnokság 2020-as ünnepi kiadására már nemcsak a szokványos selejtezőkből, hanem az újonnan létrehozott, jövő ősszel rajtoló Nemzetek Ligájából is ki lehet jutni.

Az esélyek nőnek, de mit sem érnek, ha nem egy hittől és reménytől duzzadó, küzdeni akaró és tudó válogatott próbál élni velük. Ezek az adottságok pedig nem egy leépülőfélben lévő csapat ismérvei. Úgyhogy lassan újult erővel neki kellene fogni építkezni, abban bízva, hogy ha egyszer, nem is olyan régen Dárdai Pálnak sikerült, akkor másnak is összejöhet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. október 11., szerda

Az egy főre eső rossz hírek

Ha csak találomra olvas bele valaki a hazai portálok kínálatába, lapozza fel az újságokat, naponta értesülhet arról, mi minden nem működik zökkenőmentesen az egészségügyben (sem).

Rostás Szabolcs 2017. október 10., kedd

Száz nap homály

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Bálint Eszter 2017. október 09., hétfő

A romániai oktatás állatorvosi csikója

Magyarán, továbbra is ott tartunk, hogy akár Ion Creangă gyermekkori emlékei esetében, egy archaikus szöveggel kínozzák a gyermekeket, és csodálkoznak azon, hogy aztán elmegy a kedvük az egésztől.

Balogh Levente 2017. október 06., péntek

Szájba verve

Jellegzetes kép 2017-ből a magát a kisebbségi jogok biztosítása szempontjából példaértékűnek hirdető Romániából.

Páva Adorján 2017. október 05., csütörtök

Erősítés Budapest és Bukarest között félúton

Végre alaperősítésben gondolkodnak a Budapest–Erdély–Bukarest-tengely közbülső részén: hosszú idő után a lehetséges együttműködésről egyeztettek hétfőn az RMDSZ, illetve az EMNP és az EMNT vezetői.

Kiss Judit 2017. október 04., szerda

Mikor nézhet tükörbe, miniszter úr?

Azt mondta hozzáértő és elhivatott tanügyminiszterünk a minap az egyetemi tanév megnyitóján, hogy ő márpedig nem tud nyugodtan tükörbe nézni addig, amíg nem teljesíti vállalt küldetését.

Molnár Judit 2017. október 04., szerda

Egy szófordulat mélyrétegei

Furcsa alak vagyok: ilyen sok idő után is még rá tudok csodálkozni az anyanyelvem rejtett kincseire.

Balogh Levente 2017. október 03., kedd

Katalán önállósodás spanyol „támogatással”

Óriási kérdés, hogy létezhet-e még olyan megoldás, olyan kompromisszum, amely nyomán a katalánok – persze önállóságuk növelése nyomán – még hajlandóak lemondani a függetlenségről. Ugyanakkor a nemzetközi közösség állásfoglalása is döntő.

Rostás Szabolcs 2017. október 02., hétfő

Kegyelmi állapot

Elvégre a kisebbségi lét nehézségei egyformán érvényesek az evangélikus-lutheránus, katolikus, református, unitárius magyar hívekre, az elkobzott vagyon apránként való visszaszerzése, iskolák újraalapítása (...) egyformán feladatot ró mindenkire.

Balogh Levente 2017. szeptember 29., péntek

Meghátrálásra kényszeríthető Kijev?

Mintha apró jelei mutatkoznának annak, hogy Ukrajna magabiztossága megbicsaklott a kisebbségek anyanyelven történő oktatását visszanyeső, brutálisan diszkriminatív oktatási törvény kapcsán.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Száz nap homály

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének ...

Bálint Eszter: A romániai oktatás állatorvosi csikója

Magyarán, továbbra is ott tartunk, hogy akár Ion Creangă gyermekkori emlékei esetében, egy archaikus szöveggel ...

Balogh Levente: Szájba verve

Jellegzetes kép 2017-ből a magát a kisebbségi jogok biztosítása szempontjából példaértékűnek ...

Hallgassa online rádióinkat