Rostás Szabolcs

2018. február 05., 23:22

Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát a magyarországi baloldal, amelynek két képviselője járt az elmúlt napokban Erdélyben.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke alakulata, valamint a Magyar Szocialista Párt (MSZP) miniszterelnök-jelöltjeként látogatott Kolozsvárra és Marosvásárhelyre Molnár Gyula MSZP-elnök társaságában.

Kettejük itteni megbeszéléseinek, nyilvános fellépéseinek lényege röviden úgy foglalható össze, hogy kormányra kerülésük esetén nem vonnák meg a külhoni magyaroktól a Fidesz-kormányok által nyújtott jogokat (lásd állampolgárság vagy szavazati jog), tulajdonképpen nem is vitatják az elcsatolt magyar közösségeknek az elmúlt nyolc évben juttatott anyaországi támogatások mértékét, jogosságát és megalapozottságát, viszont ezt a támogatáspolitikát mégis átszabnák. Hogy miként, arra nem tértek ki, ennek ellenére sejtjük, miként tennék „nyitottá” az anyaországi apanázsrendszert, hiszen jól emlékszünk, miként is nézett az ki a balliberális kormányok idején...

Végeredményben üdvözlendő, hogy az MSZP jelenlegi vezetője és miniszterelnök-jelöltje valamiképpen szakítani igyekszik a baloldal egykori vezetőinek „nemzetpolitikájával”. Az idézőjel már csak azért is indokolt, hiszen például a külhoni magyarok szavazati jogát megvonni kívánó Gyurcsány politikája mindennek nevezhető, csak nemzetinek nem, az olyan szocialista politikusok esetében pedig, mint az erdélyi magyarokat lerománozó Szanyi Tibor, fel sem merül a külhoni magyarokkal szemben viseltetett ellenérzésük újraértékelése.

Talán nem véletlen, hogy a modern szociáldemokráciára törekvő, a határon túli magyarokat emberszámba vevő baloldali politikusok számára mindez vállalhatatlan, és ma már elhatárolódnak attól, ahogyan elődeik viszonyultak például az állampolgárság kiterjesztéséről szóló, tizennégy évvel ezelőtti népszavazáshoz. Egy dolog viszont még mindig nem tiszta. Éspedig, hogy mennyire őszinte ez a „barátkozási” szándék a baloldal részéről.

Ha Karácsony és Molnár mondjuk fél évvel ezelőtt jön Erdélybe felvázolni nemzetpolitikai elképzelését, sokkal hitelesebben hangzott volna, sőt akkor lehetne még inkább hitelt adni a szavaiknak, ha fél év múlva is keresnék a kapcsolatot a külhoni magyarokkal. Viszont nagyon kilóg a lóláb, hogy éppen két hónappal a magyar országgyűlési választások előtt jutott eszükbe felkeresni Erdélyt, ráadásul nem is titkolták, hogy kampányolni jöttek.

Persze nincs azzal gond, ha bármelyik anyaországi politikai alakulat bejelentkezik a határon túliak szavazatáért, elvégre erről szól a választási megmérettetés. Csakhogy miként higgyen az erdélyi magyar az olyan közeledési szándéknak az őszinteségében, amikor úgy tűnik, hogy csak választás idején jut eszébe egyeseknek? Amikor úgy érzi, elsősorban szavazógépnek nézik, csak a voksa kell. Így a külhoni magyarnak is elég nehéz lesz felülvizsgálnia az anyaországi baloldallal kapcsolatos előítéleteit.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Vélemény
Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Hallgassa online rádióinkat