HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. február 05., 23:22

Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát a magyarországi baloldal, amelynek két képviselője járt az elmúlt napokban Erdélyben.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke alakulata, valamint a Magyar Szocialista Párt (MSZP) miniszterelnök-jelöltjeként látogatott Kolozsvárra és Marosvásárhelyre Molnár Gyula MSZP-elnök társaságában.

Kettejük itteni megbeszéléseinek, nyilvános fellépéseinek lényege röviden úgy foglalható össze, hogy kormányra kerülésük esetén nem vonnák meg a külhoni magyaroktól a Fidesz-kormányok által nyújtott jogokat (lásd állampolgárság vagy szavazati jog), tulajdonképpen nem is vitatják az elcsatolt magyar közösségeknek az elmúlt nyolc évben juttatott anyaországi támogatások mértékét, jogosságát és megalapozottságát, viszont ezt a támogatáspolitikát mégis átszabnák. Hogy miként, arra nem tértek ki, ennek ellenére sejtjük, miként tennék „nyitottá” az anyaországi apanázsrendszert, hiszen jól emlékszünk, miként is nézett az ki a balliberális kormányok idején...

Végeredményben üdvözlendő, hogy az MSZP jelenlegi vezetője és miniszterelnök-jelöltje valamiképpen szakítani igyekszik a baloldal egykori vezetőinek „nemzetpolitikájával”. Az idézőjel már csak azért is indokolt, hiszen például a külhoni magyarok szavazati jogát megvonni kívánó Gyurcsány politikája mindennek nevezhető, csak nemzetinek nem, az olyan szocialista politikusok esetében pedig, mint az erdélyi magyarokat lerománozó Szanyi Tibor, fel sem merül a külhoni magyarokkal szemben viseltetett ellenérzésük újraértékelése.

Talán nem véletlen, hogy a modern szociáldemokráciára törekvő, a határon túli magyarokat emberszámba vevő baloldali politikusok számára mindez vállalhatatlan, és ma már elhatárolódnak attól, ahogyan elődeik viszonyultak például az állampolgárság kiterjesztéséről szóló, tizennégy évvel ezelőtti népszavazáshoz. Egy dolog viszont még mindig nem tiszta. Éspedig, hogy mennyire őszinte ez a „barátkozási” szándék a baloldal részéről.

Ha Karácsony és Molnár mondjuk fél évvel ezelőtt jön Erdélybe felvázolni nemzetpolitikai elképzelését, sokkal hitelesebben hangzott volna, sőt akkor lehetne még inkább hitelt adni a szavaiknak, ha fél év múlva is keresnék a kapcsolatot a külhoni magyarokkal. Viszont nagyon kilóg a lóláb, hogy éppen két hónappal a magyar országgyűlési választások előtt jutott eszükbe felkeresni Erdélyt, ráadásul nem is titkolták, hogy kampányolni jöttek.

Persze nincs azzal gond, ha bármelyik anyaországi politikai alakulat bejelentkezik a határon túliak szavazatáért, elvégre erről szól a választási megmérettetés. Csakhogy miként higgyen az erdélyi magyar az olyan közeledési szándéknak az őszinteségében, amikor úgy tűnik, hogy csak választás idején jut eszébe egyeseknek? Amikor úgy érzi, elsősorban szavazógépnek nézik, csak a voksa kell. Így a külhoni magyarnak is elég nehéz lesz felülvizsgálnia az anyaországi baloldallal kapcsolatos előítéleteit.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. február 04., vasárnap

Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék alapfokon a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen döntött a nagyváradi kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése ügyében.

Balogh Levente 2018. február 01., csütörtök

Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. január 31., szerda

Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése a törvényhozásban, ezért döntöttek úgy, hogy folytatják a balliberális kormánykoalícióval kötött együttműködést.

Kiss Judit 2018. január 30., kedd

Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány tagjainak nyilatkozatai nyomán sejlenek föl.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 29., hétfő

Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy azt követően, hogy Kelemen Hunor úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció harmadik kormányának programja olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között, végül mégis azzal állt ki: az RMDSZ támogatni fogja a kormányt.

Rostás Szabolcs 2018. január 28., vasárnap

Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó beszólásnak szánta Kelemen Hunor a leendő bukaresti kormány programjáról tett gúnyos kijelentését.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 26., péntek

Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnök alig több mint fél éven belül a párt második renitenskedő miniszterelnökét is megbuktatta.

Páva Adorján 2018. január 24., szerda

Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat a véleményeket-félelmeket, melyek szerint a hárompárti közös autonómianyilatkozat csupán egy újabb hangzatos, ám érdemi tartalom után üvöltő megnyilatkozás.

Rostás Szabolcs 2018. január 23., kedd

MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető #MeToo-kampány kirobbanása óta eltelt közel négy hónap alatt az erdélyi magyar társadalmat nemigen „mozgatta meg” a szexuális zaklatások ellen fellépő mozgalom.

Bálint Eszter 2018. január 21., vasárnap

Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék ...

Balogh Levente: Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Páva Adorján: Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS