Kiss Judit

2019. március 13., 10:48

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Tiltakozzanak, adjanak hangot nemtetszésüknek, merthogy odáig fajult a romániai oktatást körül­ölelő káosz, hogy a sebtében, átgondolatlanul hozott minisztériumi döntések zűrzavarában a tanulás-tanítás folyamatának alanya és tárgya, maga a diák kapja fel a fejét: álljunk csak meg, valami nagyon nincsen rendben a rendszerrel!

Hogyan is lenne, amikor a saját sorsához körültekintően, logikusan, odafigyelően viszonyuló középiskolás is számos alkalommal tapasztalta meg az elmúlt években, hogy lépten-nyomon változik a követelményrendszer, újabb és újabb átalakulásokhoz kell alkalmazkodnia iskolának, pedagógusnak, diáknak. Például simán megeshet – ahogy például a tavaly érettségizők esetében –, hogy röpke pár hónappal a nagy megmérettetés előtt változtatták meg a vizsgák menetét: hirtelen kiderült, hogy nem júniusban, hanem februárban kell szóbelizniük a végzősöknek. Nem volt ez másként idén sem, újfent hirtelen fordulat következett: egy-két hónapja jelentette be a váratlan módosításokat sportszerűen „űző” tárcavezető asszony, hogy bevezeti, idén ne csak a nyolcadikosok, hanem gyerünk, a hetedikesek is mérettessenek meg próbavizsgákon. Jobb kétszer, mint egyszer alapon. Aztán hogy mennyi a gyakorlati haszna egy-egy ilyen megmérettetésnek, sőt majd az igazinak is mennyi lesz, hogy mennyire valósan méri fel a diákok felkészültségét, az már más tál tészta.

A diáktanács – akárcsak bármelyik épeszű, a hazai oktatási történéseket élénken megfigyelő, két lábbal a földön álló ember – úgy gondolja, a próbavizsgák nem a készségeket mérik fel, csak a felhalmozott ismeret­anyagot. Aminek jó része a túlnyomóan az információhalmozáson alapuló oktatás miatt a feledés homályába merül, mihelyt elballag a diák az iskolából.

A tanügyi tárca a diákok tiltakozására a tőle megszokott semmitmondó módon, kezeit mosva reagált: az idei próba-képességvizsga és a próbaérettségi megszervezésére vonatkozó miniszteri rendelet kibocsátása előtt ők bizony egyeztettek a diákok, szülők és tanárok képviselőivel, és mindenki úgy ítélte meg, hogy ez ugyanvalóst jó lesz így, ahogy eltervezték. Még azt a fölöttébb hasznos tanácsot is adta a nagy hatalmú tárca, hogy mivel a tavaly gyengécskére sikeredtek a próbavizsgák eredményei, jobban kell tanulni, mint eddig. Hát ezt igazán nem gondolta volna senki…
Az már csak hab a tortán, hogy a hétfői nyolcadikos próbavizsga román nyelv és irodalom tételének összeállítói olyannyira „gondosan” odafigyeltek a megmérettetésre, hogy Heinrich Heine német romantikus költő versének szerzőjéül annak románra fordítóját, Ștefan Octavian Iosifot jelölték meg. Mert mindegy az, kérem, ki is írta a verset, csak oldják meg a hozzá kapcsolódó feladatot, és a munka menjen… Pár havonta nyugodtan lehet szabni, varrni, alakítgatni az oktatási rendszert, a vizsga- és követelményrendszert, nem sokat törődve azzal, hogy miként és főleg miért is alkalmazkodjanak ehhez a diákok, pedagógusok. Mindegy, csak a munka menjen. A kísérleti nyulaknak így is jó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Vélemény
Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Hallgassa online rádióinkat