Bálint Eszter

2018. április 16., 09:42

Csak a bizonytalanság biztos

Arról, hogy pontosan mi is történt az egészségügyben dolgozók fizetésével, csak a későbbiekben fogunk pontos képet kapni, miután még csak egy részük kapta meg pénteken a márciusi juttatását – sokan csak hétfőn vagy a napokban szembesülnek azzal, hogy nőtt, csökkent vagy éppen szinten maradt a bérük a beígért fizetésemelések és a juttatások korlátozása nyomán.

Az viszont máris borítékolható, hogy a nagy garral beígért, 70 és 170 százalékos béremelések nem mindenkire érvényesek, a pótlékok 30 százalékban való korlátozása nyomán pedig sokak fizetése nemhogy nem fog nőni, hanem egyenesen csökken. Már ha az egészségügyi intézmények ki nem találnak valami fondorlatos megoldást, a nagy kapkodásban ugyanis az egészégügyi miniszter pénteken lehetővé tette számukra, hogy átmeneti megoldásként, amíg ki nem agyalnak valamit a helyzet orvosolására, saját forrásaikból egészítsék ki az esetlegesen csökkenő fizetéseket.

Az új célkitűzés az európai uniós szintű fizetések helyett ugyanis mindössze annyi, hogy senki se vigyen haza kevesebbet, mint egy hónappal korábban. (Ám, mint máris láthatjuk, ez sem igazán teljesül.) Tehát újfent a tűzoltásnak vagyunk szemtanúi. Újfent azt látjuk, hogy a bejelentett béremelés soha nem az, aminek látszik, s mint ahogy a januártól kieszközölt fizetésemeléseket, illetve a személyi jövedelemadó csökkentését is elnyelte a társadalombiztosítási hozzájárulásnak a munkavállalóra való átruházása, úgy ezúttal sem éppen úgy történnek a dolgok, ahogyan azt sokan várták.

De nemcsak az egészségügyben dolgozókra jár rá a rúd, hanem valamennyiünk majdani nyugdíjára is veszély leselkedik. Nem tudjuk nem aggodalommal követni a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló kormányzati nyilatkozatokat, egyre több jel utal ugyanis arra, hogy beigazolódnak a szociálliberális kabinet beiktatása nyomán szárnyra kapott, az illetékesek által természetesen azonnal megcáfolt híresztelések, amelyek szerint beszántják vagy legalábbis opcionálissá teszik a második pillért, vagyis a kötelező magánnyugdíj-hozzájárulást.  Az máris tény, hogy január elsejétől 5,1 százalékról 3,75 százalékra csökkentették a hozzájárulás mértékét, holott az eredetileg megkötött szerződés értelmében az összegnek évről évre növekednie kellett volna.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter most azt ígéri, hogy az állam is jó gazdája lesz a pénzeknek, csak adjuk nekik a jelenleg a magánnyugdíj-pénztárakhoz utalt összegeket. Hogy pontosan hogyan is érti ezt, talán ő maga sem tudja, de legalábbis nekünk nem árulja el. Annyi bizonyos, hogy a magánnyugdíjalapok havi rendszerességgel tájékoztatnak arról, hogy éppen mennyi pénzünk van náluk. Az állami nyugdíjalapot eközben nem túlzás piramisjátéknak nevezni, hiszen ami tőlünk, munkavállalóktól befolyik, az rögtön ki is folyik a nyugdíjakra, és a csökkenő népesség és a növekvő elvándorlás közepette semmi nem garantálja, hogy a mai húszas-harmincas, akár negyvenes korosztály reálértékben legalább annyi nyugdíjra is számíthatna majd, mint nagyszüleik, szüleik.

E két példa is illusztrálja tehát, hogy továbbra is csak a bizonytalanság biztos, de az legalább minden elhangzó kormányzati ígérettel tovább növekszik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Vélemény
Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat