Rostás Szabolcs

2018. január 14., 23:34

Centenáriumi üzenet

Nem tudom, készült-e leltár valahol arról, hányszor sértették, alázták meg román közméltóságok az erdélyi magyarokat az elmúlt közel három évtized során. Korábbra azért ne nyúljunk vissza, mert a kommunizmus idején ugye kisebbségi kérdés egyszerűen nem létezett.

A teljesség igénye nélkül Ion Iliescu volt államfő például előszeretettel ostorozta a „magyarok imperialista gondolkodásmódját”, Adrian Năstase exminiszterelnök őrültségnek nevezte a magyar állampolgárság kiterjesztését, Traian Băsescu megannyiszor kikelt az autonómia ellen (egy alkalommal a román hadsereg ismételt budapesti bevonulását vizionálva), Victor Ponta pedig kinyilatkoztatta: Székelyföld nincs.

A felsorolás természetesen még folytatható a cévétudorok, funarok és a többi hasonszőrű román politikus „magyarbarát” kijelentéseivel. És akkor elérkeztünk Románia hivatalban lévő miniszterelnökéhez, aki ugyanabban a szövegkörnyezetben emlegeti az autonómiatörekvéseket, a székely vagy magyar (pontosan nem tudni) zászló kitűzését a felelősök fellógatásával, felakasztásával.

Mihai Tudoséról eddig is tudtuk, hogy intellektuális képességei erősen korlátozottak, diplomáciai érzékenysége nulla, mondanivalóját pedig beszédhibája és -stílusa miatt legtöbbször nehezen képes megértetni a nagyközönséggel. Hogy mi késztette az erdélyi magyarokkal, székelyekkel kapcsolatos durva, fenyegető és vérlázító megjegyzésre, nehéz kitalálni, és már csak azért is meglepő, mivel nemrég még maga feddte meg nyilvánosan a román külügyminisztériumot, amiért szerinte is túl kemény hangnemet ütött meg a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében.

De hiábavaló is lenne a miniszterelnök fejében kutakodni, nem sokra mennénk vele. A lényeg, hogy ez a középszerű politikusból lett miniszterelnök – aki miniszterként, majd kormányfőként egyaránt halvány – egycsapásra veszélybe sodorta a többség és kisebbség békés együttélését, és elérte, hogy ismét elhidegültek az elmúlt évben megenyhült román–magyar államközi kapcsolatok. Ráadásul Tudose éppen akkor rúgott egy nagyot a nemzeti kisebbségi törekvésekbe, amikor amúgy is nyilvánvaló, hogy a román egyesülést kimondó Gyulafehérvári nyilatkozat centenáriumi évében mindkét részről nagyon kell vigyázni minden mondatra, szóra, gesztusra. Amikor borítékolható volt, hogy a román–magyar párbeszéd az eddiginél is nehezebb lesz.

Mihai Tudose valószínűleg nem fog bocsánatot kérni szavaiért, lemondani se fog, és várhatóan a román szociáldemokraták se fogják leváltani – egyelőre. Sejtésünk szerint a PSD vezetői éppen amiatt fognak tartózkodni az amúgy számukra több okból is kényelmetlenné vált kormányfő megbuktatásától, nehogy úgy tűnjék, a magyar tiltakozás vezetett Románia miniszterelnökének eltávolításához. Az egyre inkább elmérgesedő román–magyar viszony közepette vágunk neki tehát a centenárium évének, ami Tudose nyilatkozatának, valamint a román politikai osztály elhatárolódása hiányának ismeretében nem sok jóval kecsegtet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...