HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. január 14., 23:34

Centenáriumi üzenet

Nem tudom, készült-e leltár valahol arról, hányszor sértették, alázták meg román közméltóságok az erdélyi magyarokat az elmúlt közel három évtized során. Korábbra azért ne nyúljunk vissza, mert a kommunizmus idején ugye kisebbségi kérdés egyszerűen nem létezett.

A teljesség igénye nélkül Ion Iliescu volt államfő például előszeretettel ostorozta a „magyarok imperialista gondolkodásmódját”, Adrian Năstase exminiszterelnök őrültségnek nevezte a magyar állampolgárság kiterjesztését, Traian Băsescu megannyiszor kikelt az autonómia ellen (egy alkalommal a román hadsereg ismételt budapesti bevonulását vizionálva), Victor Ponta pedig kinyilatkoztatta: Székelyföld nincs.

A felsorolás természetesen még folytatható a cévétudorok, funarok és a többi hasonszőrű román politikus „magyarbarát” kijelentéseivel. És akkor elérkeztünk Románia hivatalban lévő miniszterelnökéhez, aki ugyanabban a szövegkörnyezetben emlegeti az autonómiatörekvéseket, a székely vagy magyar (pontosan nem tudni) zászló kitűzését a felelősök fellógatásával, felakasztásával.

Mihai Tudoséról eddig is tudtuk, hogy intellektuális képességei erősen korlátozottak, diplomáciai érzékenysége nulla, mondanivalóját pedig beszédhibája és -stílusa miatt legtöbbször nehezen képes megértetni a nagyközönséggel. Hogy mi késztette az erdélyi magyarokkal, székelyekkel kapcsolatos durva, fenyegető és vérlázító megjegyzésre, nehéz kitalálni, és már csak azért is meglepő, mivel nemrég még maga feddte meg nyilvánosan a román külügyminisztériumot, amiért szerinte is túl kemény hangnemet ütött meg a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében.

De hiábavaló is lenne a miniszterelnök fejében kutakodni, nem sokra mennénk vele. A lényeg, hogy ez a középszerű politikusból lett miniszterelnök – aki miniszterként, majd kormányfőként egyaránt halvány – egycsapásra veszélybe sodorta a többség és kisebbség békés együttélését, és elérte, hogy ismét elhidegültek az elmúlt évben megenyhült román–magyar államközi kapcsolatok. Ráadásul Tudose éppen akkor rúgott egy nagyot a nemzeti kisebbségi törekvésekbe, amikor amúgy is nyilvánvaló, hogy a román egyesülést kimondó Gyulafehérvári nyilatkozat centenáriumi évében mindkét részről nagyon kell vigyázni minden mondatra, szóra, gesztusra. Amikor borítékolható volt, hogy a román–magyar párbeszéd az eddiginél is nehezebb lesz.

Mihai Tudose valószínűleg nem fog bocsánatot kérni szavaiért, lemondani se fog, és várhatóan a román szociáldemokraták se fogják leváltani – egyelőre. Sejtésünk szerint a PSD vezetői éppen amiatt fognak tartózkodni az amúgy számukra több okból is kényelmetlenné vált kormányfő megbuktatásától, nehogy úgy tűnjék, a magyar tiltakozás vezetett Románia miniszterelnökének eltávolításához. Az egyre inkább elmérgesedő román–magyar viszony közepette vágunk neki tehát a centenárium évének, ami Tudose nyilatkozatának, valamint a román politikai osztály elhatárolódása hiányának ismeretében nem sok jóval kecsegtet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. január 12., péntek

Autonómiaküzdelem mindenki ellen

Az unalomig ismert szövegektől a némi újszerűséggel is bíró felvetésekig fedték le a palettát a román pártok reakciói arra, hogy a három erdélyi magyar párt elnöke közös állásfoglalást írt alá arról, hogy egyeztetik az autonómiaelképzeléseiket.

Páva Adorján 2018. január 10., szerda

Megvezetett, de boldog autótulajdonosok

A legijesztőbb becsléseket is felülmúlja az országba hozott használt személygépkocsik száma: 2017 első tíz hónapjában 600 ezer, külföldről származó autót írattak forgalomba Romániában.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. január 09., kedd

Harmóniateremtő vallásszabadság

Sokszor elhangzik mostanában, hogy a kereszténység kisebbségi vallássá válhat Európában, valamint az is, hogy a magyarság kisebbségnek tekinthető a nagyobb népek tengerében.

Rostás Szabolcs 2018. január 08., hétfő

Kolozsvári emlékeztető

Kétségtelenül előrelépésnek tekinthető az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőinek autonómiaügyben szentesített állásfoglalása.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. január 07., vasárnap

Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ugyanis rendre arról adnak számot, hogy bővül a vendégéjszakák száma, egyre több a turista, és szépen, lassan a külföldi vendégek száma is elkezdett gyarapodni.

Páva Adorján 2018. január 04., csütörtök

A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi magyar jogvédelmi törekvések egyik legfőbb ellenlábasát.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. január 03., szerda

Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják a gyerekek a súlyos, járványos betegségek elleni vakcinákat? És milyennel, ha magát a betegséget?

Balogh Levente 2018. január 02., kedd

Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” megfogalmazott meghívó már rögtön az év első napján előre vetítette, milyen hozzáállásra számíthat a centenárium mámorában tobzódó román társadalom részéről.

Ábrám Zoltán 2018. január 02., kedd

Ábrám Zoltán: A tragumúrák születésnapjára

Újévhez közeledvén többször megdörzsöltem a szemem, miközben betűről betűre az alábbi szöveget olvastam Marosvásárhely honlapján, a város polgármesteri hivatala és helyi tanácsa nevében.

Balogh Levente 2018. január 01., hétfő

Mozgalmas óév, izgalmas új év

Sem a kül-, sem a belpolitikai események kapcsán nem mondhatjuk azt, hogy a 2017-es év unalmas lett volna.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Autonómiaküzdelem mindenki ellen

Az unalomig ismert szövegektől a némi újszerűséggel is bíró felvetésekig fedték le a palettát ...

Páva Adorján: Megvezetett, de boldog autótulajdonosok

A legijesztőbb becsléseket is felülmúlja az országba hozott használt személygépkocsik száma: ...

Kiss Judit: Harmóniateremtő vallásszabadság

Sokszor elhangzik mostanában, hogy a kereszténység kisebbségi vallássá válhat Európában, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS