Kiss Judit

2018. július 04., 23:11

Célravezető óvatosság

Több mint kívánatos lenne, hogy valóban törvényerőre emelkedjék, amit most törvénymódosító kezdeményezés formájában fogalmaztak meg szenátorok és képviselők: a jövőben nem pusztán pénzbírsággal sújtanák azokat, akik filmeznek vezetés közben, de a jogosítványuktól is megfosztanák őket három hónapra.

Tekintve, hogy manapság egyre kevésbé biztonságos a közutakon való közlekedés, ugyancsak üdvözlendőnek tűnik az indítvány. Hiszen gyakori, hogy óvatlanul, felelőtlenül járnak el a gépkocsivezetők, egyre többen veszélyeztetik nemcsak saját biztonságukat-épségüket, de utastársaikét, a közelükben közlekedőkét is.

Ha csak azt vesszük, milyen gyakran lehet a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel száguldozó járművekkel találkozni az utakon, máris elrémülünk: a múlt héten például negyvenhárom olyan sofőrt csíptek fülön a rendőrök, akik 180 kilométer/óránál nagyobb sebességgel hajtottak. És ki tudja, még hányan nyomták-nyomják eszeveszetten a gázpedált úgy, hogy nem érik őket tetten a rend őrei...

Azon is elrémülhet bárki, hogy nem pusztán a nagy sebesség, hanem az egyre gyakrabban történő, vezetés közbeni mobilozás is mennyire életveszélyes. Elég, ha csak a közelmúltban történt balesetre, az elmúlt évek talán egyik legsúlyosabb közúti szerencsétlenségére gondolunk, amikor egy Maros megyei autóvezető kilenc ember halálát okozta azzal, hogy élőben közvetítette a közösségi portálon, miként száguld – majd ütközik össze frontálisan egy kamionnal, miként hal szörnyet. És ha jól sejtjük, mindezt azért, hogy élőben közvetíthesse ismerőseinek a Facebookon, amint vitézül kormányoz és okostelefonozik egyszerre. Hasonlóképpen döbbenetes és elgondolkodtató, ami a törvénytervezet kezdeményezőinek indoklásában szerepel, miszerint a romániai sofőrök mintegy hatvan százaléka rendszeresen telefonál vezetés közben úgy, hogy nem használ kihangosítót.

Persze tudjuk, nap mint nap történnek balesetek, mobiltelefonnal vagy anélkül, erősen vagy alig megnyomott gázpedállal is mindannyian egy felsőbb erő kezében vagyunk. Ugyanakkor nem árt, ha mindenki résen van, és megpróbálja biztonságosabbá tenni a közutakat: sofőrök, utastársak éppúgy, mint a törvényhozók. Hiszen a körültekintésük lehet a leginkább célravezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. július 04., szerda

Vakvágányon

Romániában – és valószínűleg így vannak vele a többi volt szocialista országban is – mindig is a tudományos-fantasztikus kategóriába soroltuk a japánok precizitását, hatásköri fegyelmüket.

Bálint Eszter 2018. július 02., hétfő

Elkártyázott reményeink

Emelje fel a kezét a képernyő előtt vagy az újságból felnézve az a kedves olvasó, aki nem járt már úgy egy világvégének tűnő helyen, de akár egy belvárosi étteremben vagy egy turisztikai központban, hogy azért nem tudott vásárolni, enni, inni, mert nem lehetett bankkártyával fizetni.

Balogh Levente 2018. július 01., vasárnap

Önbuktató ellenzék

A kormányt buktatni akaró jobbközép román ellenzék bukott jókorát – így összegezhető a szerdai bizalmi szavazás végeredménye.

Kiss Judit 2018. június 25., hétfő

A félig üres és félig teli pohár

Ismét a fehér papír fölé görnyed az érettségin egy végzős nemzedék, amelynek tagjai nem mondhatják el magukról, hogy könnyebb, testhezállóbb, életszerűbb megmérettetésen vesznek részt, mint a korábbi generációk.

Rostás Szabolcs 2018. június 25., hétfő

Az ártalmasság vélelme

Adva van egy politikai hatalom, amely nem hajlandó elismerni a vezetői büntetőperében született bírósági ítéleteket, ezért kifejezetten az igazságszolgáltatással szembekerült politikusok megmentése érdekében alkot vagy módosít kormányrendeleteket és törvényeket.

Pataky István 2018. június 23., szombat

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak róluk eleget a „független” elemzők.

Páva Adorján 2018. június 22., péntek

Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos és csalárd módon fagypont alatt tartani a románok közvélekedését országuk felépítéséről, berendezkedéséről, a helyi erőforrások, javak felhasználásáról, elosztásáról, elszipolyoz&

Kiss Judit 2018. június 20., szerda

Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, „A pápa támogatja Trumpot!”, „Permetezd körbe a házad ezzel az egyszerű szerrel, és örökre eltűnnek a hangyák!”, „Meghalt Rowan Atkinson, Mr. Bean megformálója!”

Rostás Szabolcs 2018. június 19., kedd

Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, amely szerint Klaus Johannis államfő köteles eleget tenni az igazságügy-miniszter kezdeményezésének, és le kell váltania a korrupcióellenes főügyészt.

Bálint Eszter 2018. június 17., vasárnap

Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, de a mindenkori kormányok valahogy mindig okot szolgáltatnak arra, hogy bíráló hangvételű publicisztikákban szerepeljenek csak a sztrádák.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Vakvágányon

Romániában – és valószínűleg így vannak vele a többi volt szocialista országban is – ...

Bálint Eszter: Elkártyázott reményeink

Emelje fel a kezét a képernyő előtt vagy az újságból felnézve az a kedves olvasó, aki nem járt ...

Balogh Levente: Önbuktató ellenzék

A kormányt buktatni akaró jobbközép román ellenzék bukott jókorát – így összegezhető ...

Hallgassa online rádióinkat