HIRDETÉS

Balogh Levente

2018. augusztus 24., 18:24

„Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti településeinek lakóival, akik a határ túloldalán, Romániában találtak munkát.

A cikkek bizonyos mértékű egzotikumként tálalták a jelenséget, és egyrészt némi frusztráció is kiérezhető belőlük – lám, a lesajnált „románok” már nem hozzánk jönnek vendégmunkára, hanem tőlünk mennek hozzájuk –, másrészt az ellenzéki orgánumok írásaiból burkoltan az is kisejlett, hogy a kelet-magyarországi országrészek fejletlenebb infrastruktúrájáért, a munkalehetőségek hiányáért a jelenlegi kormányt terheli a felelősség.

Pedig ennek a jelenségnek létezhet egy másik olvasata is. Persze lehet, hogy frusztráló, hogy az eddig rendszerint Magyarország mögött kullogó Románia egyes vidékei – különösen a magyar határ mellett fekvő megyék – jelentős fejlődésnek indultak, miközben a szomszédos magyarországi térségek némelyikében a közmunka jelenti az egyetlen munkalehetőséget, ugyanakkor ne tegyünk úgy, mintha valójában nem egy és ugyanazon történelmi régióról lenne szó.

A sarkadi vagy kevermesi polgár valamivel távolabb, Aradra jár be dolgozni a cég autóbuszával. Vagyis a régió egyik központjába, amelyet a trianoni békeszerződés mesterségesen vágott el befolyási övezetének egy részétől. Tehát enyhén szólva is túlzás úgy tenni, mintha a Romániába munkavállalás céljával való ingázás során valahova a Kárpátokon túlra, Craiovára vagy Bukarestbe kellene több napig tartó, viszontagságos utat megtenni.

A két ország európai uniós csatlakozását követően ennyi évvel ez tulajdonképpen természetes jelenségként tekintendő, és mint ilyen, üdvözlendő. Egyenértékű azzal, hogy a nagyváradi Szigligeti Színháznak Bihar megye szerencsésebb, anyaországban maradt részében, Biharkeresztesen vagy Berettyóújfaluban is vannak bérletesei, hiszen a régió történelmi központja Nagyvárad. Ugyanúgy az is természetes, hogy sok nagyváradi vásárolt házat Biharkeresztesen, Derecskén, Bedőn vagy más közeli településeken – józanul gondolkodó ember erre nem úgy tekint, hogy „kiköltözött” Magyarországra, hanem úgy, hogy egy olyan, Nagyvárad vonzáskörzetébe tartozó településre költözött, ahol történetesen kedvezőbbek az ingatlanárak.

Azt ugyanakkor nincs miért tagadni, hogy Békés, Hajdú-Bihar vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye határ menti régióinak egy része valóban meglehetősen lerobbant állapotban van, ezt bárki láthatja, aki arra jár.

Ugyanakkor az, hogy a határok egyre inkább csupán szimbolikussá válnak – bármilyen közhelyesen hangozzék is ez – épp hogy kitörési lehetőséget jelenthet ezen térségek számára, hiszen – főleg amennyiben végre Románia is csatlakozhat a schengeni övezethez – minden szinten helyreállhatnak a közel száz évvel mesterségesen szétvágott közlekedési útvonalak, és normálissá válhat a kapcsolat a természetes régióközpontok és vonzáskörzetük között.

Ez nem csupán egyirányú: a Debrecenben épülő BMW-gyár valószínűleg az Érmellék lakói számára is potenciális munkahellyel kecsegtet. (És persze azt se tévesszük szem elől, hogy a „román” oldalon igencsak nagy számban ugyanolyan magyar emberek élnek, mint a túloldalon).

Az Arad vagy Bihar megyébe „vendégmunkásként” járó Békés vagy Hajdú-Bihar megyei polgárok esete kapcsán ezért nem feltétlenül vészharangot kell kongatni. Tekinthetjük a normális állapotok visszaállásának.
Trianon igazi, kézzel fogható meghaladásának.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. augusztus 23., csütörtök

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

Kiss Judit 2018. augusztus 22., szerda

Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk – mindez az erdélyi városokban immár több éve útjára indított tavaszi-nyári magyar programsorozatok velejárója.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. augusztus 22., szerda

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót.

Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. augusztus 17., péntek

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 16., csütörtök

Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja sztrájkol napok óta méltányosabb bérezés reményében, de a szaktárca szerint az intézményeikben normális körülmények között zajlik a tevékenység.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. augusztus 14., kedd

A csendőrroham és felelősei

Bizonyára sokakban idézte fel a péntek este a kormányellenes tüntetők ellen vezényelt bukaresti csendőrroham a 2006-os budapesti eseményeket.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 13., hétfő

Rendfenntartó anormalitás

Százak sérültek meg pénteken Bukarestben, amikor a román diaszpóra kormányellenes tüntetését vízágyúval, könnygázzal és gumibotos ütlegeléssel verte szét a felfegyverzett csendőrség.

Pataky István 2018. augusztus 10., péntek

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 10., péntek

Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek.

 

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott ...

Kiss Judit: Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk ...

Páva Adorján: A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS