HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. július 18., 23:08

„Vatikáni valutára” váltott hálapénz

Bár sután, lassan és akadozva, de úgy tűnik, talán-talán mégiscsak beindulhat Romániában a csúszópénz intézményének megszüntetését célzó gépezet.

Kaotikus és korrupt egészségügyi rendszerünk egyik, leginkább a bőrünkön érezhető sajátossága, hogy az orvosok, kórházi alkalmazottak általában fehér köpenyük zsebébe csúsztatva kapnak a pácienstől „figyelmességet”: magyarán a kórházi szolgáltatásokért a betegek rendszerint lepengetnek egy adott, sokszor busás összeget.

Teszik, és legtöbbször természetesnek tartják mindezt annak ellenére, hogy az utóbbi időben jócskán megemelkedett a gyógyítók bére. Vagyis a jelek szerint nehéz megszabadulni hosszú-hosszú idő óta berögzült mentalitásbeli mechanizmusoktól, hétköznapivá vált szokásoktól. Az emberek zöme úgy gondolja – sajnos sok esetben nem alaptalanul –, hogy kiszolgáltatott helyzetében csak akkor bánnak a beteggel megfelelő vagy akár emberi módon, ha megpróbálja pénzösszegre váltani azt, amit az orvosok, asszisztensek, ápolók érte tesznek. Tegyük hozzá, kötelességükként, egyébként az állam által viszonylag jól megfizetett munkájukként.

Ennek a gyakorlatnak menne elébe a zilahi kórházban a hétvégén útjára indított, bár vitatható eredményességű, mégis dicséretes szándékú tesztprogram, amelynek az a lényege, hogy a páciensek kihelyezett dobozokba csúsztatnák ezután figyelmességük, hálájuk jeleként az „adományt”, amelyet az illető egészségügyi intézmény a szolgáltatások jobbítására fordítana. Az elképzelést, amely szerint ugyanott nemtetszésüket, elégedetlenségüket is jelezhetnék a páciensek, illetve egy szimpla „köszönömmel” viszonozhatnák a kórházi szolgáltatásokat, élénken üdvözölte a szaktárcavezető. Számos orvos, intézményvezető helyteleníti azonban az ötletet, mondván, hogy törvénytelen, követhetetlen, sőt abbéli meggyőződésüknek is többen hangot adtak, hogy ideje lenne magát a hálapénz intézményét gyakorlaton kívül helyezni.

Való igaz, jó lenne végre hatékonyan tudatosítani az emberekben: az orvosnak, egészségügyi alkalmazottnak maximálisan teljesítenie kell a kötelességét, akkor is, ha nem kap ezért többletjuttatást. Ugyanakkor azt is, hogy a páciensnek korántsem kötelessége, hogy borítékokat csúsztasson a fehér köpenyek zsebébe. Egyelőre távolinak tűnő, szépséges utópia, de képzeljük el, hogy a beteg annyit mond: Isten fizesse, áldja meg a munkáját, az orvos pedig elégedett lenne a „vatikáni valutával”.

Jó kérdés, hogy vajon tényleg eljön-e az idő, amikor a hétköznapi embernek, aki becsülettel fizeti az egészségbiztosítást, nem kell összekuporgatott pénzét borítékba rejtett „hálává” varázsolnia. Vajon akkor is emberi módon beszélnének vele, szakmailag megfelelően gyógyítanák, kezelnék, ha mindössze „vatikáni valutával” fizetne?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. július 17., kedd

Sikeres oroszországi „hadjárat”

Bár arról megoszlanak a vélemények, igaza volt-e Gianni Infantinónak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének, amikor azt mondta, az oroszországi volt minden idők legjobb labdarúgó-világbajnoksága, az azért kijelenthető: a legrosszabb biztosan nem volt.

Rostás Szabolcs 2018. július 16., hétfő

Centenárium és egyoldalúság

Sokan fenntartásokkal fogadták, amikor az RMDSZ tavaly bejelentette, hogy nem akar kimaradni a román egyesülés 2018-ra meghirdetett centenáriumi évéből, és Ezer év Erdélyben, száz év Romániában jelmondattal programsorozattal készül a százéves évfordulóra.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. július 14., szombat

Magyarok és székelykedők

A székelyek magyarok, szó sincs arról, hogy külön nemzetnek, nemzetiségnek lehetne őket minősíteni – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában.

Páva Adorján 2018. július 13., péntek

Alapos hátrány

Románia nagy bánata, hogy az Európai Unió nem egy luxusautó tetejéről pénzt dobáló oligarcha.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. július 11., szerda

Engedjük, hadd menjen?

Korántsem új a nap alatt, s az idei vizsgaidőszakban is ismétlődik, amihez hosszú évek óta hozzászoktunk.

Rostás Szabolcs 2018. július 09., hétfő

Egy leváltás olvasata

Bármekkorát is csalódtak, akik abban bíztak, hogy Laura Codruţa Kövesi megőrizheti pozícióját, Klaus Johannisnak nem volt más választása, mint az alkotmánybíróság határozatát végrehajtva leváltani tisztségéből a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. július 09., hétfő

A ROBOR az új szitokszó

Ablakot cseréljünk vagy konyhabútort? Esetleg mindkettőt? Elég egy festés, vagy kell a hőszigetelés is? Ideje lenne befektetni egy mosogatógépbe! Nyaralni is kellene, ha már egész évben húztunk! – ilyen és ezekhez hasonló mondatok hangzanak el ezekben a napokban sok erdélyi és partiumi családban.

Balogh Levente 2018. július 07., szombat

Tényleg így működik egy jogállam?

Meglehetősen ironikus, hogy a román igazságszolgáltatás éppen aznap hozott két magyar vonatkozású ügyben is furcsa, keményebb megfogalmazásban pedig egyenesen döbbenetes és felháborító ítéletet, amikor a parlament kormánypárti többsége a büntető törvénykönyvet módosította.

Páva Adorján 2018. július 05., csütörtök

Törvénytervezetbe burkolt magyarellenesség

Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, megemlékezők, nótázók, kommentelgetők: olyan törvénytervezetet dolgoztak ki, amely börtönnel büntetné a „románellenes” megnyilvánulásokat és szervezkedést.

Kiss Judit 2018. július 04., szerda

Célravezető óvatosság

Több mint kívánatos lenne, hogy valóban törvényerőre emelkedjék, amit most törvénymódosító kezdeményezés formájában fogalmaztak meg szenátorok és képviselők: a jövőben nem pusztán pénzbírsággal sújtanák azokat, akik filmeznek vezetés közben.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Sikeres oroszországi „hadjárat”

Bár arról megoszlanak a vélemények, igaza volt-e Gianni Infantinónak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség ...

Rostás Szabolcs: Centenárium és egyoldalúság

Sokan fenntartásokkal fogadták, amikor az RMDSZ tavaly bejelentette, hogy nem akar kimaradni a román egyesülés 2018-ra ...

Balogh Levente: Magyarok és székelykedők

A székelyek magyarok, szó sincs arról, hogy külön nemzetnek, nemzetiségnek lehetne őket minősíteni – ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS