Kiss Judit

2018. július 18., 23:08

„Vatikáni valutára” váltott hálapénz

Bár sután, lassan és akadozva, de úgy tűnik, talán-talán mégiscsak beindulhat Romániában a csúszópénz intézményének megszüntetését célzó gépezet.

Kaotikus és korrupt egészségügyi rendszerünk egyik, leginkább a bőrünkön érezhető sajátossága, hogy az orvosok, kórházi alkalmazottak általában fehér köpenyük zsebébe csúsztatva kapnak a pácienstől „figyelmességet”: magyarán a kórházi szolgáltatásokért a betegek rendszerint lepengetnek egy adott, sokszor busás összeget.

Teszik, és legtöbbször természetesnek tartják mindezt annak ellenére, hogy az utóbbi időben jócskán megemelkedett a gyógyítók bére. Vagyis a jelek szerint nehéz megszabadulni hosszú-hosszú idő óta berögzült mentalitásbeli mechanizmusoktól, hétköznapivá vált szokásoktól. Az emberek zöme úgy gondolja – sajnos sok esetben nem alaptalanul –, hogy kiszolgáltatott helyzetében csak akkor bánnak a beteggel megfelelő vagy akár emberi módon, ha megpróbálja pénzösszegre váltani azt, amit az orvosok, asszisztensek, ápolók érte tesznek. Tegyük hozzá, kötelességükként, egyébként az állam által viszonylag jól megfizetett munkájukként.

Ennek a gyakorlatnak menne elébe a zilahi kórházban a hétvégén útjára indított, bár vitatható eredményességű, mégis dicséretes szándékú tesztprogram, amelynek az a lényege, hogy a páciensek kihelyezett dobozokba csúsztatnák ezután figyelmességük, hálájuk jeleként az „adományt”, amelyet az illető egészségügyi intézmény a szolgáltatások jobbítására fordítana. Az elképzelést, amely szerint ugyanott nemtetszésüket, elégedetlenségüket is jelezhetnék a páciensek, illetve egy szimpla „köszönömmel” viszonozhatnák a kórházi szolgáltatásokat, élénken üdvözölte a szaktárcavezető. Számos orvos, intézményvezető helyteleníti azonban az ötletet, mondván, hogy törvénytelen, követhetetlen, sőt abbéli meggyőződésüknek is többen hangot adtak, hogy ideje lenne magát a hálapénz intézményét gyakorlaton kívül helyezni.

Való igaz, jó lenne végre hatékonyan tudatosítani az emberekben: az orvosnak, egészségügyi alkalmazottnak maximálisan teljesítenie kell a kötelességét, akkor is, ha nem kap ezért többletjuttatást. Ugyanakkor azt is, hogy a páciensnek korántsem kötelessége, hogy borítékokat csúsztasson a fehér köpenyek zsebébe. Egyelőre távolinak tűnő, szépséges utópia, de képzeljük el, hogy a beteg annyit mond: Isten fizesse, áldja meg a munkáját, az orvos pedig elégedett lenne a „vatikáni valutával”.

Jó kérdés, hogy vajon tényleg eljön-e az idő, amikor a hétköznapi embernek, aki becsülettel fizeti az egészségbiztosítást, nem kell összekuporgatott pénzét borítékba rejtett „hálává” varázsolnia. Vajon akkor is emberi módon beszélnének vele, szakmailag megfelelően gyógyítanák, kezelnék, ha mindössze „vatikáni valutával” fizetne?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat