Kiss Judit

2018. április 25., 10:10

Büntetendő bunkóság

Akadnak, akik felháborodnak, elszomorodnak, ugyanakkor sokan helyeslik a döntést, miszerint ezentúl tilos lesz fürdeni a Székelyföld és egész Románia különleges, egyedi természeti kincseként számontartott Szent Anna-tóban.

Tekintettel arra, hogy nemcsak a mindent beborító szemétrengeteg, de a napozni, fürdeni érkezők által használt krémek is láthatóan bepiszkítják, károsítják a környezetet, érthető, hogy így döntöttek az illetékesek. Az intézkedéssel a természetvédelmi terület gondnokai Románia egyetlen vulkanikus, kizárólag a csapadék által táplált tavának vízminőségét szeretnék védeni, hiszen az elmúlt időszakban a fürdéssel rengeteg napolaj került be a tavasszal még tiszta tóba, nyár végén azonban már réteget képezett a vizen a szennyeződés.

Valamelyest érthető a székelyföldiek csalódottsága is, akiknek ezentúl meglehetősen messzire kell utazniuk ahhoz, hogy nagyobbacska, a Szent Anna-tóhoz hasonlóan szépséges víztükör közelébe érjenek. Így nosztalgiával gondolnak arra, milyen felemelő érzés volt átúszni a fenyvesekkel körülölelt tavat. Mindazonáltal nem képezheti vita tárgyát, mennyire üdvös lenne szem előtt tartani, hogy a Szent Anna-tavat is éppen úgy meg kellene őrizni utódaink számára, mint az egész élhető környezetet az immár nem egészen makulátlan vizekkel és levegővel, természeti élőhelyekkel, a fogyatkozó növény- és állatfajokkal együtt. Ehhez azonban áldozatra van szükség, akár arra is, hogy nem mártózunk meg a védett tó vizében.

És igenis, a bunkóságnak, a környezethez és annak védelméhez való nemtörődöm, felelőtlen hozzáállásnak is meg kellene szabni az árát, különben nemhogy nem változik semmi, de igen változik – csak éppen rossz irányba. Mivel a ma embere pénzben méri az egészségét, kényelmét, boldogságát is, el kellene érni, hogy a bőrén érezze, éppen ezért következetesen pénzben kellene mérni a környezettel szembeni bunkóságot, felelőtlenséget is. A műanyaghulladékok elszórását éppúgy borsosan meg kellene fizettetni, mint azt, ha vegyi anyagokkal szennyezzük az ország egyetlen vulkanikus tavát. Riogatáson, untig ismételgetett, közhelyszámba menő figyelmeztetéseken innen és túl, ha nem történnek konkrét, kézzelfogható lépések a környezetvédelem védelméért, valószínűsíthető, hogy visszavonhatatlanul tönkretesszük mindazt, ami körülvesz bennünket. Így jóval kevesebb erdő, mező, tiszta víz, oxigéndús levegő, madárcsicsergés veszi majd körül a következő nemzedékeket.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Balogh Levente 2019. február 08., péntek

Amikor a magyarellenes hóhért akasztják

Kicsiny, de nem elhanyagolható sikert könyvelhetünk el az utóbbi több mint egy évtized egyik legeltökéltebb magyarellenes buzgómócsingjával szemben.

Vélemény
Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Rostás Szabolcs: A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából ...

Hallgassa online rádióinkat