HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2017. november 13., 23:11

Bukás

A román politika és az igazságszolgáltatás viszonyát talán mindennél jobban tükrözi a bukaresti főügyészség előtt éppen húsz évvel ezelőtt lezajlott, archív felvételeken máig fennmaradt jelenet.

Az akkor ellenzékben lévő szociáldemokrata párt (akkori nevén PDSR) vezetői – Adrian Năstaséval és Miron Mitreával az élen – és szimpatizánsai demonstratívan felvonultak a nyomozó hatóság székháza elé, hogy támogatásukról és szolidaritásukról biztosítsák Gabriel Bivolarut, az alakulat parlamenti képviselőjét abból az alkalomból, hogy különböző gazdasági bűncselekmények miatt vádat emeltek ellene.

Az azóta eltelt két évtized történései kegyetlen fricskát tartogattak valamennyiüknek. A meghurcolt politikusként, az ügyészség áldozataként beállított Bivolarut nem sokkal később 2200 milliárd régi lej elsikkasztásáért öt év, 2015-ben pedig további adócsalás és pénzmosás miatt 11 év letöltendő börtönre ítélték. Hasonló sorson voltak kénytelenek osztozni az igazságszolgáltatásra nyomást gyakorló baloldali vezérek is, akik közül Năstase és Mitrea azóta szintén megjárta a börtönt.

Lám, megismétlődik a történelem a román szociáldemokraták számára. Az időközben PSD-re keresztelt alakulat vezetői és hívei hétfőn a korrupcióellenes ügyészség székháza előtt tartottak erődemonstrációt, fennen hangoztatva Liviu Dragnea pártelnök ártatlanságát. A baloldali párt mindenkori vezetői gyakorlatilag két évtizede mást sem csinálnak, mint folyamatosan aláásni próbálják a román igazságszolgáltatás függetlenségét, politikai rendőrségnek beállítva az ügyészséget, kompromittálva, lejáratva a bíróságok tevékenységét.

Bár az RMDSZ egyik veterán honatyája szerint a hazai közvélemény egy része, valamint a brüsszeli és washingtoni illetékesek súlyosan tévednek, és szó sincs arról, hogy a szocdemek a saját bőrüket igyekeznek menteni, a napnál is világosabb, hogy az igazságügyi szervek térdre kényszerítését szolgálják a tavaly decemberi választások nyomán hatalomra került balliberális koalíció kormányzati és parlamenti kezdeményezései.

Năstaséék annak idején ellenzéki pozíciójukkal, később pedig Traian Băsescu ügyészállamával magyarázták az ellenük indított eljárásokat, manapság az ügyészség és a titkosszolgálatok összefonódására, a mély, a párhuzamos államra divat hivatkozni, ha valaki bizonygatni akarja ártatlanságát.

Az ügyészség lépése után Dragnea várhatóan még hevesebb támadást intéz az igazságszolgáltatás ellen, megpróbálva teljesen hitelteleníteni a DNA tevékenységét. Nem számol azonban a több évtizedes, pártbeli kollégái által már megismert tanulsággal: a sorsát senki sem kerülheti el, és minél magasabb pozícióba kerül egy politikus, annál nagyobbat bukhat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2017. november 12., vasárnap

Más pénzéből csinálnak forradalmat

Egyelőre nehéz lenne pontosan megmondani, hogy milyen következményekkel jár majd 2018-ban a kormány által a múlt héten egy sürgősségi kormányrendelet elfogadásával kirobbantott „fiskális forradalom”, de az elmúlt időszak történései azt súgják, nincs okunk hurráoptimizmusra.

Balogh Levente 2017. november 10., péntek

Vörös október, véres száz év

Ez a dicstelen évforduló is elérkezett: száz év telt el azóta, hogy a Lenin vezette bolsevik szekta a julián naptár szerinti akkori orosz időszámítás szerint október végén – valójában már november 7-én – fegyveres puccsal magához ragadta a hatalmat Szentpétervárott.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. november 08., szerda

Politikamisztika és jelenvalóság

Miközben a kisebbségellenes nyilvánulások felmérhetetlen károkat okoznak a magyar–román együttélést rendezni kívánó törekvéseknek, legalább annyira kiismerhetetlen a „hatótávolságuk” azoknak a felvilágosító sugaraknak, amelyek forrása a kölcsönös megértés és tisztelet.

Kiss Judit 2017. november 07., kedd

Hányast érdemel a tanügy(miniszter)?

Meredek kijelentést eresztett meg újfent Liviu Pop oktatási miniszter: a bársonyszéket laza mozdulattal képzeletbeli tanári katedra mögé tolta, pedagógusi szerepbe bújt, és „felülnézetből” hetes osztályzatúra taksálta az oktatási rendszert.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. november 07., kedd

Kölcsönvilág

Ha valaki rászánná magát Gounod operájának, a Faustnak a korszerűsítésére, Mefisztó híres áriája biztosan nem úgy kezdődne, hogy „Eladó az egész világ”, hanem hogy „Kölcsönvehető a világ”.

Rostás Szabolcs 2017. november 06., hétfő

Hallgattassék el a másik?

Nem feltétlenül kellett szakmabelinek lenni ahhoz, hogy az ember felháborodjék azon, ahogy a román média tálalta két hónappal ezelőtt a köztudatba „kauflandos-miccses” történetként bevonult botrányt.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2017. november 06., hétfő

Újra magyarokat vertek szájba

Lehet-e érv az anyagiak hiánya a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése ellen egy olyan városban, ahol elegendő magyar él ahhoz, hogy a rendszerváltás után immár több ízben is sikerült polgármesterré választani az RMDSZ jelöltjét?

Balogh Levente 2017. november 03., péntek

Gyurcsány jogfosztó kampánya és a nemzeti minimum

A jelek szerint Gyurcsány Ferenc egykori szocialista miniszterelnök továbbra sem tudja feldolgozni, hogy a magyar társadalom többsége az elmúlt nyolc-tíz évben markánsan kinyilvánította: nem kér belőle és „nemzetboldogító" politikájából.

Bálint Eszter 2017. november 01., szerda

Kósza ötletek politikája

Ember legyen a talpán, aki követni tudja a Tudose-kormány adópolitikai agymenéseit. Mert terveknek igen nehéz nevezni az elmúlt hónapokban egyre-másra felmerülő ötleteket.

Páva Adorján 2017. október 31., kedd

Belga mester és magyar nyersanyag

Túlnyomórészt kishitű, élcelődő szurkolói hozzászólások árasztották el a vezető internetes sportoldalakat, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség megnevezte az új szövetségi kapitányt.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Más pénzéből csinálnak forradalmat

Egyelőre nehéz lenne pontosan megmondani, hogy milyen következményekkel jár majd 2018-ban a kormány által a ...

Balogh Levente: Vörös október, véres száz év

Ez a dicstelen évforduló is elérkezett: száz év telt el azóta, hogy a Lenin vezette bolsevik szekta a julián ...

Páva Adorján: Politikamisztika és jelenvalóság

Miközben a kisebbségellenes nyilvánulások felmérhetetlen károkat okoznak a magyar–román együttélést ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS