Rostás Szabolcs

2018. november 17., 07:53

Bukaresti beintés

A romániai igazságügyi „reform” atyjának is nevezett Florin Iordache parlamenti megnyilvánulása mindennél jobban illusztrálja Bukarestnek az Európai Unió különböző intézményeitől érkező figyelmeztetésekhez való viszonyulását.

Az igazságügy-miniszterként a híres-hírhedt, a büntető törvénykönyv és a perrendtartás „megszelídítésére” hivatott 13-as számú kormányrendeletbe belebukott szociáldemokrata honatya két középső ujját felmutatva intett be ellenzéki képviselőtársainak, amikor utóbbiak felemlegették a brüsszeli és strasbourgi intőket.

A letagadni próbált egyetemes és alpári gesztus címzettje természetesen nem csupán a kormánybíráló ellenzék, hanem mindenekelőtt a román kormány igazságügyi ámokfutását elmarasztaló Európai Parlament és Európai Bizottság. A bukaresti balliberális koalíció képviselői versenyt futva feleselnek Brüsszellel, politikai indíttatású fenyegetésnek, a belügyekbe való beavatkozásnak, az alkotmányos rend semmibevételének nevezve a romániai jogállamiságról, valamint a korrupcióellenes küzdelem stádiumáról szóló jelentéseket.

Természetesen szó sincs arról, hogy Brüsszelből vagy Strasbourgból kizárólag szentírásnak tekintendő kinyilatkoztatások érkeznek a tagállamokhoz, amelyek kötelesek mindent úgy végrehajtani, ahogy azt a „központ” megszabja. A bukaresti kardcsörtetést azonban azért nem lehet komolyan venni, mivel nem fedi a valóságot, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos intézkedéseket ízekre szedő jelzések az európai jobboldal lejárató hadjárata lenne a balliberális kormánnyal szemben. Már csak azért sem, mivel a Viorica Dăncilă vezette balliberális kormány legádázabb kritikusa nem más, mint az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnöke, a figyelmeztetések megalapozottságát pedig az uniós kormány román tagja, Corina Crețu is megerősítette. Aki szintén szociáldemokrata, sőt a Liviu Dragnea vezette PSD tagja. És ha már Dragneánál tartunk: azáltal végképp hiteltelenné válik az uniós bírálatok bagatellizálása, hogy a PSD–ALDE-koalíció közel két éve szisztematikusan a fehérgalléros bűnözés és a korrupció elleni fellépés gyengítésén fáradozik, minden kormányzati és parlamenti eszközt felsorakoztatva a jogerősen egyszer már elítélt és további bűnvádi eljárások főszereplőjének számító szociáldemokrata pártvezér megmentése érdekében.

És a történethez az is hozzátartozik, hogy az uniós pofonok egy része bizony az RMDSZ orcáján is csattant, ha megengedhető effajta képzavar. A szövetség elnöke joggal vonta le a következtetést, miszerint komolyan kell venni az igazságügyi reformot nyomon követő együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében kiadott jelentésben foglaltakat – csakhogy ez egyáltalán nem hangzik hitelesen. A balliberális koalíciót támogató RMDSZ ugyanis vastagon benne volt az igazságügyi törvénycsomag valamennyi jogszabályának kidolgozásában és parlamenti elfogadásában, ezért most nem tehet úgy, mintha semmi köze nem lenne az egészhez. Az pedig ugyancsak a felelősség áthárítására irányuló próbálkozás, hogy Kelemen Hunor szerint a megfogalmazott bírálatokért nem az egész parlament, hanem „csak bizonyos parlamenti képviselők” tehetők felelőssé. Hiszen ne feledjük: az RMDSZ kevés kivétellel mindenben a nevét és súlyát adta az igazságügyi törvényekhez, ezért a román koalícióhoz hasonlóan neki is viselnie kell a következményeket.
Attól tartunk, ennek leghamarabb a jövő évi európai parlamenti választáson érkezik el az ideje.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. november 15., csütörtök

Erdélyi pápalátogatás ima és diplomácia között

II. János Pál pápa csaknem 20 évvel ezelőtti romániai látogatása alkalmával azzal vigasztalták a római katolikus hívek hoppon maradt százezreit, hogy a történelmi jelentőségű bukaresti vizit egyfajta előkészítése a szentatya erdélyi útjának. 

Pataky István 2018. november 14., szerda

Motiválás Brüsszelből

Boldog, gondtalan ország lenne Románia, ha azok lennének a legnagyobb problémák, amelyeket az Európai Parlament buzgó mócsingjai pontokba szedve papírra vetettek, majd megszavaztak.

Kiss Judit 2018. november 13., kedd

Szemfényvesztők és magányosok

Járt már úgy a kedves olvasó, hogy marokkói, burundi, pakisztáni vagy más egzotikus ország hívószámáról csörgették meg? Egy ilyen telefonhívás természetesen bárkit kíváncsivá tehet: vajon ki kereshet külföldről, melyik régen nem látott ismerős?

Balogh Levente 2018. november 13., kedd

Közelkép – Bohém rapszódia: zenés népmese egy legendás együttesről

Szent szörnyetegekről, pop- vagy rockikonokról nem a legkönnyebb életrajzi filmet forgatni, hiszen olyan figurákról van szó, akik már életükben legendává váltak.

2018. november 13., kedd

Alul vagy felül? – Péntek János nyelvészprofesszor gondolatai a magyar nyelv napján

"Mi, a magyar nyelvközösség tagjai, akik Romániában élünk, vajon hogyan rangsoroljuk, hová helyezzük saját nyelvünket? A román hatalmi fölénnyel a politikának kell foglalkoznia, nyelvi hűségünkkel saját magunknak" – Péntek János nyelvészprofesszor gondolatai a magyar nyelv napján.

Makkay József 2018. november 13., kedd

Manfred Weber és Európa jövője

Nem vitás: Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa és az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője – az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjeként – a lehető legjobb választás az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Balogh Levente 2018. november 09., péntek

Bántott hús

Mi Magyarország államformája? Rántott hús – hangzik a több évtizedes vicc, amely a Trianonban megcsonkított ország sajátos alakjára utal. Nincs tudomásunk arról, hogy emiatt bárki is megsértődött volna valaha, arról meg pláne, hogy egy parlamenti képviselő dörgedelmes bejegyzésben rohanjon ki ellene.

Pataky István 2018. november 08., csütörtök

Béremelés vagy elvándorlás?

Tavaly több mint százhúsz ezerrel, megközelítőleg egy Nagybánya méretű város lakosságával csökkent Románia népessége. Az ENSZ adatai szerint az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta 3,4 millió román állampolgár, a lakosság 17 százaléka hagyta el az országot.

Kiss Judit 2018. november 07., szerda

Egészségünk és a „hármas” mérce

A tisztánlátás érdekében alkalmazzunk csak nyugodtan kettős vagy „hármas” mércét, szemléljük lehetőleg több oldalról azt, ami a hazai egészségügyben folyik.

Rostás Szabolcs 2018. november 06., kedd

Kilövési engedély

Újabb bőröndügy hozza lázba a botrányokra fogékony romániai közvéleményt, és a korábbi esethez hasonlóan a mostaniról is alaposan feltételezhető, hogy ismert közszereplő számára hozhatja el politikai karrierje végét.

Vélemény
Páva Adorján: Erdélyi pápalátogatás ima és diplomácia között

II. János Pál pápa csaknem 20 évvel ezelőtti romániai látogatása alkalmával azzal vigasztalták ...

Pataky István: Motiválás Brüsszelből

Boldog, gondtalan ország lenne Románia, ha azok lennének a legnagyobb problémák, amelyeket az Európai Parlament ...

Kiss Judit: Szemfényvesztők és magányosok

Járt már úgy a kedves olvasó, hogy marokkói, burundi, pakisztáni vagy más egzotikus ország hívószámáról ...

Hallgassa online rádióinkat