Rostás Szabolcs

2018. november 17., 07:53

Bukaresti beintés

A romániai igazságügyi „reform” atyjának is nevezett Florin Iordache parlamenti megnyilvánulása mindennél jobban illusztrálja Bukarestnek az Európai Unió különböző intézményeitől érkező figyelmeztetésekhez való viszonyulását.

Az igazságügy-miniszterként a híres-hírhedt, a büntető törvénykönyv és a perrendtartás „megszelídítésére” hivatott 13-as számú kormányrendeletbe belebukott szociáldemokrata honatya két középső ujját felmutatva intett be ellenzéki képviselőtársainak, amikor utóbbiak felemlegették a brüsszeli és strasbourgi intőket.

A letagadni próbált egyetemes és alpári gesztus címzettje természetesen nem csupán a kormánybíráló ellenzék, hanem mindenekelőtt a román kormány igazságügyi ámokfutását elmarasztaló Európai Parlament és Európai Bizottság. A bukaresti balliberális koalíció képviselői versenyt futva feleselnek Brüsszellel, politikai indíttatású fenyegetésnek, a belügyekbe való beavatkozásnak, az alkotmányos rend semmibevételének nevezve a romániai jogállamiságról, valamint a korrupcióellenes küzdelem stádiumáról szóló jelentéseket.

Természetesen szó sincs arról, hogy Brüsszelből vagy Strasbourgból kizárólag szentírásnak tekintendő kinyilatkoztatások érkeznek a tagállamokhoz, amelyek kötelesek mindent úgy végrehajtani, ahogy azt a „központ” megszabja. A bukaresti kardcsörtetést azonban azért nem lehet komolyan venni, mivel nem fedi a valóságot, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos intézkedéseket ízekre szedő jelzések az európai jobboldal lejárató hadjárata lenne a balliberális kormánnyal szemben. Már csak azért sem, mivel a Viorica Dăncilă vezette balliberális kormány legádázabb kritikusa nem más, mint az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnöke, a figyelmeztetések megalapozottságát pedig az uniós kormány román tagja, Corina Crețu is megerősítette. Aki szintén szociáldemokrata, sőt a Liviu Dragnea vezette PSD tagja. És ha már Dragneánál tartunk: azáltal végképp hiteltelenné válik az uniós bírálatok bagatellizálása, hogy a PSD–ALDE-koalíció közel két éve szisztematikusan a fehérgalléros bűnözés és a korrupció elleni fellépés gyengítésén fáradozik, minden kormányzati és parlamenti eszközt felsorakoztatva a jogerősen egyszer már elítélt és további bűnvádi eljárások főszereplőjének számító szociáldemokrata pártvezér megmentése érdekében.

És a történethez az is hozzátartozik, hogy az uniós pofonok egy része bizony az RMDSZ orcáján is csattant, ha megengedhető effajta képzavar. A szövetség elnöke joggal vonta le a következtetést, miszerint komolyan kell venni az igazságügyi reformot nyomon követő együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében kiadott jelentésben foglaltakat – csakhogy ez egyáltalán nem hangzik hitelesen. A balliberális koalíciót támogató RMDSZ ugyanis vastagon benne volt az igazságügyi törvénycsomag valamennyi jogszabályának kidolgozásában és parlamenti elfogadásában, ezért most nem tehet úgy, mintha semmi köze nem lenne az egészhez. Az pedig ugyancsak a felelősség áthárítására irányuló próbálkozás, hogy Kelemen Hunor szerint a megfogalmazott bírálatokért nem az egész parlament, hanem „csak bizonyos parlamenti képviselők” tehetők felelőssé. Hiszen ne feledjük: az RMDSZ kevés kivétellel mindenben a nevét és súlyát adta az igazságügyi törvényekhez, ezért a román koalícióhoz hasonlóan neki is viselnie kell a következményeket.
Attól tartunk, ennek leghamarabb a jövő évi európai parlamenti választáson érkezik el az ideje.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 21., kedd

Magyarország, az ellenség

Abban semmi meglepő sincs, hogy a románok általában gyanakodva – ha nem éppen ellenségesen – tekintenek ránk, magyarokra és Magyarországra.

Rostás Szabolcs 2019. május 20., hétfő

Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer tudatában borítékolható volt, hogy az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant botrány nem csitul el magától, és előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Vélemény
Balogh Levente: Magyarország, az ellenség

Abban semmi meglepő sincs, hogy a románok általában gyanakodva – ha nem éppen ellenségesen – tekintenek ...

Rostás Szabolcs: Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer ...

Balogh Levente: Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, ...