HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. április 03., 23:54

Brüsszelben pattog a labda

Bár a szervezők csak szerdán ismertetik a pontos és végleges adatokat, már kijelenthető, hogy sikerrel járt a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés kedden éjfélkor lezárult aláírásgyűjtése.

„Kisebbségvédelmi küldetés teljesítve” – adtuk hírül nemrég, amikor már tudni lehetett, hogy átlépte az egymilliós küszöbértéket az ügy támogatóinak a száma, amivel természetesen arra céloztunk, hogy a kezdeményezők – az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ – megtették a magukét, innentől pedig már Brüsszel térfelén a labda.

Annyit azért tanulságként nem árt megjegyezni az akcióval kapcsolatban, hogy a szervezők jobban tették volna, ha korábban útjára indítják és jobban megszervezik az aláírásgyűjtést, a kevesebb mint egy éve zajló folyamatban ugyanis vastagon benne volt a kudarc lehetősége, ami alaposan visszavetette volna az őshonos kisebbségek európai védelmét célzó további próbálkozások előmenetelét.

Persze a Minority SafePack sikere, a mintegy 1,2 millió aláírás sem garancia arra, hogy ezek után az Európai Bizottság (EB) beadja a derekát, és egységes európai jogvédelmi rendszert dolgoz ki a nemzeti kisebbségek védelméről. A szervezés terén tapasztalt hiányosságokon túlmenően a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés szépséghibája, hogy alapjában véve nem sikerült „nemzetköziesíteni” az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését.

Természetesen nagy szó, hogy olyan országokban is sikerült sok ezer embert az ügy mellé állítani – mint például Lettország, Spanyolország vagy Dánia –, ahol kis számban élnek magyarok, ennek ellenére ez a polgári kezdeményezés nagyon is magyar ügy maradt, hiszen az 1,2 millió támogató túlnyomó többsége, mintegy egymillió uniós polgár a Kárpát-medencében élő magyar. Ettől azonban még Brüsszelnek ugyanúgy foglalkoznia kell a kezdeményezéssel, a kérdés csak az, hogy az uniós végrehajtó hatalmat érdemi lépésre sarkallja a Minority SafePack, vagy továbbra is tehertételt jelent számára a nemzeti kisebbségek problémája, akárcsak pár évvel ezelőtt, amikor elutasította az európai kezdeményezés bejegyzését.

Mindannyian azt szeretnénk, ha a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelmet beemelnék az európai uniós jogrendbe, tudni kell azonban, hogy az EB-t alapjában véve semmire sem kötelezi a polgári kezdeményezés. Példa erre a glifozát nevű, a környezetre – ezáltal pedig az emberre – mérgező hatású növényvédő szer betiltását célzó kezdeményezés esete, amelyet tavaly 1,3 millió uniós polgár támogatott aláírásával, ehhez képest az EB fittyet hányt a kérésükre, és további 15 évvel javasolta meghosszabbítani a rákkeltő anyag használatát. (A tagállamok tiltakozása nyomán ez az időszak végül öt évre rövidült.)

Azt se felejtsük el ugyanakkor, hogy számos uniós tagállam határozottan ellenzi a nemzeti kisebbségek európai szintű védelmét, így borítékolható, hogy a kérdést belügyének tekintő Románia megvétózná az egységes jogvédelmi rendszer kiépítését. Reméljük azonban, hogy az Európai Bizottság illetékesei körében is felülkerekedik a józan ész, és ha már korábban elismerték, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Európai Unió egyik értéke, akkor mindent elkövetnek majd ennek az értéknek a megóvása érdekében.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. március 30., péntek

„Magyarbarát” román–moldovai egyesülés?

Mintha nem is abban az országban lennénk, amely következetesen ellenez minden határmódosítást Európában, és sem Koszovó függetlenné válását nem hajlandó elismerni, sem a katalán önállósodási törekvéseket.

Páva Adorján 2018. március 28., szerda

Álomvilágok találkozása a centenáriumi mesében

Nem lacafacázott Románia erős embere a Besszarábiával történt egyesülés 100. évfordulója alkalmából kedden megtartott parlamenti díszülésen.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. március 27., kedd

Mindannyiunk tükre, a színház

Nézők és színészek együtt ünneplik a színpadon megszülető mindenkori csodát a március 27-i világnap apropóján.

Balogh Levente 2018. március 26., hétfő

Az uszítás szabadsága

A szólásszabadság minden körülmények közötti tiszteletben tartása fontosabb, vagy az, hogy az egyesek által sértőnek, kirekesztőnek sőt uszítónak minősített tartalmak ne kaphassanak nyilvánosságot?

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. március 25., vasárnap

Nemzetbiztonság, igazságszolgáltatás

Kevesen tudnak indulatmentesen reagálni a Horváth Anna, Kolozsvár egykori alpolgármestere ügyében alapfokon kihirdetett táblabírósági ítéletre azok közül, akik érdeklődést tanúsítanak a közélet iránt.

Balogh Levente 2018. március 23., péntek

Belső és külső ellenségek

Sajátos offenzívába kezdett a bukaresti kormánykoalíció az elmúlt napokban az igazságszolgáltatással vívott csatában.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. március 21., szerda

Mit nyerhet a magyarság a román revizionizmusból?

Az erdélyi, székelyföldi autonomista törekvések oldaláról nézve sokkolóként hathat az a nyilatkozat, amelyet kedden fogadott el a Temes megyei önkormányzat Románia és Besszarábia újraegyesítéséről.

Kiss Judit 2018. március 21., szerda

Medveprobléma – folyt. köv.

Bár még sok helyen bokáig ér a hó, éjszakára mínuszokat jósolnak a meteorológusok, és egyelőre nyoma sincs a szívderítő napsütésnek, minderre fittyet hányva megkezdődött tegnap a csillagászati tavasz.

Rostás Szabolcs 2018. március 19., hétfő

Kezdeni elölről

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény alkotmánybírósági elutasítása kiváló apropó.

Bálint Eszter 2018. március 19., hétfő

Recesszióban a pénzügyi kultúra

Románia az utolsó helyen áll európai uniós viszonylatban a pénzügyi kultúra terén – ezt a lesújtó következtetést a Világbank által immár két éve készített elemzésben olvashattuk.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: „Magyarbarát” román–moldovai egyesülés?

Mintha nem is abban az országban lennénk, amely következetesen ellenez minden határmódosítást Európában, ...

Páva Adorján: Álomvilágok találkozása a centenáriumi mesében

Nem lacafacázott Románia erős embere a Besszarábiával történt egyesülés 100. évfordulója ...

Kiss Judit: Mindannyiunk tükre, a színház

Nézők és színészek együtt ünneplik a színpadon megszülető mindenkori csodát a március ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS