Rostás Szabolcs

2018. április 03., 23:54

Brüsszelben pattog a labda

Bár a szervezők csak szerdán ismertetik a pontos és végleges adatokat, már kijelenthető, hogy sikerrel járt a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés kedden éjfélkor lezárult aláírásgyűjtése.

„Kisebbségvédelmi küldetés teljesítve” – adtuk hírül nemrég, amikor már tudni lehetett, hogy átlépte az egymilliós küszöbértéket az ügy támogatóinak a száma, amivel természetesen arra céloztunk, hogy a kezdeményezők – az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ – megtették a magukét, innentől pedig már Brüsszel térfelén a labda.

Annyit azért tanulságként nem árt megjegyezni az akcióval kapcsolatban, hogy a szervezők jobban tették volna, ha korábban útjára indítják és jobban megszervezik az aláírásgyűjtést, a kevesebb mint egy éve zajló folyamatban ugyanis vastagon benne volt a kudarc lehetősége, ami alaposan visszavetette volna az őshonos kisebbségek európai védelmét célzó további próbálkozások előmenetelét.

Persze a Minority SafePack sikere, a mintegy 1,2 millió aláírás sem garancia arra, hogy ezek után az Európai Bizottság (EB) beadja a derekát, és egységes európai jogvédelmi rendszert dolgoz ki a nemzeti kisebbségek védelméről. A szervezés terén tapasztalt hiányosságokon túlmenően a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés szépséghibája, hogy alapjában véve nem sikerült „nemzetköziesíteni” az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését.

Természetesen nagy szó, hogy olyan országokban is sikerült sok ezer embert az ügy mellé állítani – mint például Lettország, Spanyolország vagy Dánia –, ahol kis számban élnek magyarok, ennek ellenére ez a polgári kezdeményezés nagyon is magyar ügy maradt, hiszen az 1,2 millió támogató túlnyomó többsége, mintegy egymillió uniós polgár a Kárpát-medencében élő magyar. Ettől azonban még Brüsszelnek ugyanúgy foglalkoznia kell a kezdeményezéssel, a kérdés csak az, hogy az uniós végrehajtó hatalmat érdemi lépésre sarkallja a Minority SafePack, vagy továbbra is tehertételt jelent számára a nemzeti kisebbségek problémája, akárcsak pár évvel ezelőtt, amikor elutasította az európai kezdeményezés bejegyzését.

Mindannyian azt szeretnénk, ha a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelmet beemelnék az európai uniós jogrendbe, tudni kell azonban, hogy az EB-t alapjában véve semmire sem kötelezi a polgári kezdeményezés. Példa erre a glifozát nevű, a környezetre – ezáltal pedig az emberre – mérgező hatású növényvédő szer betiltását célzó kezdeményezés esete, amelyet tavaly 1,3 millió uniós polgár támogatott aláírásával, ehhez képest az EB fittyet hányt a kérésükre, és további 15 évvel javasolta meghosszabbítani a rákkeltő anyag használatát. (A tagállamok tiltakozása nyomán ez az időszak végül öt évre rövidült.)

Azt se felejtsük el ugyanakkor, hogy számos uniós tagállam határozottan ellenzi a nemzeti kisebbségek európai szintű védelmét, így borítékolható, hogy a kérdést belügyének tekintő Románia megvétózná az egységes jogvédelmi rendszer kiépítését. Reméljük azonban, hogy az Európai Bizottság illetékesei körében is felülkerekedik a józan ész, és ha már korábban elismerték, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Európai Unió egyik értéke, akkor mindent elkövetnek majd ennek az értéknek a megóvása érdekében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Balogh Levente 2019. február 08., péntek

Amikor a magyarellenes hóhért akasztják

Kicsiny, de nem elhanyagolható sikert könyvelhetünk el az utóbbi több mint egy évtized egyik legeltökéltebb magyarellenes buzgómócsingjával szemben.

Vélemény
Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Rostás Szabolcs: A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából ...

Hallgassa online rádióinkat