Pataky István

2018. szeptember 20., 20:28

„Magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát

Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja az RMDSZ a család alkotmányos megfogalmazásáról szóló októberi népszavazást.

A kampány már pörög, a közösségi oldalakon szembejönnek velünk a mosolygó családokkal illusztrált igen pártiak és az öles betűkkel bojkottra szólítók, akik szerint felesleges a referendum.

Bár nem kérdeznek rá egyértelműen a család fogalmának módosítására a népszavazáson (a kérdés úgy szól: Egyetért az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt a parlament elfogadta?), de a „tét” ismert: egy férfi és egy nő házasságaként határozzák-e meg a román alkotmányban (is) a családot.

Az igazi kérdés, üzenet viszont ennél sokkal fontosabb. Arról van szó, ami a gazdasági válság által megviselt európaikat a végletekig megosztja: megőrizni a hagyományos értékeket – a családon kívül ide sorolva egyebek mellett a közösséghez, nemzethez való tartozás fontosságát is – vagy természetessé tenni a változó idők üzenetét, az egyén totális és korlátlan szabadságának egyeduralmát, amibe minden belefér, ha azt egy hatékony médiakampány előzi meg?

Bár mifelénk sokan azt sugallják, hogy ez a kérdés a „fejlett” Nyugat-Európában már régen eldőlt, s csak mi, „posztkommunisták” nem értjük a lényeget, a helyzet egyáltalán nem így áll. Minden jelenlegi politikai, társadalmi vita a kontinens nyugati felében e dilemma körül forog. Hamis az a tézis, miszerint Németországban, Franciaországban vagy Olaszországban a liberális világnézet fetisizált tematikái már egyeduralkodóak. Berlin, Párizs, Róma olykor fényévnyi távolságra áll a német, francia, olasz kisvárosok, falvak népétől a tradíciót érintő kérdések megítélésében.

Nemcsak a hagyományos család védelméről, s végképp nem a melegek jogairól van szó az októberi referendumon, hanem két szemben álló világnézet megmérettetéséről. A család alkotmányos megfogalmazásának támogatóit gőgösen lenézők érdekes módon az urnáktól való távolmaradásra szólítanak. Pedig lehet nemmel is voksolni, s az elutasítók győzelmével jól megleckéztetni a „maradiakat”. Vajon miért kerülik e megmérettetést? Mondják: értelmetlen a referendum, nem szavazással kell ilyen kérdéseket eldönteni, a homoszexuálisok ellen hangol a felvetés, értelmetlen pénzkidobás az egész akció. Nagyon sok igazság van ezekben az érvelésekben. Csakhogy ezen már túl vagyunk. Eldőlt, lesz referendum.

Mi, erdélyi magyarok épp annyira vagyunk érintettek abban, hogy megválaszoljuk, milyen világot szeretnénk a közeljövőben, mint a velünk együtt élő románok. Nem véletlen az ortodox egyház és az erdélyi történelmi egyházak egységes álláspontja a kérdésben. Szimbolikus döntést hozhatunk, jelezhetünk a most taktikázni próbáló politikai pártoknak. „Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony” – áll a magyar alaptörvény első paragrafusai között. Októberben egy igen szavazattal „magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...