Pataky István

2018. szeptember 20., 20:28

„Magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát

Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja az RMDSZ a család alkotmányos megfogalmazásáról szóló októberi népszavazást.

A kampány már pörög, a közösségi oldalakon szembejönnek velünk a mosolygó családokkal illusztrált igen pártiak és az öles betűkkel bojkottra szólítók, akik szerint felesleges a referendum.

Bár nem kérdeznek rá egyértelműen a család fogalmának módosítására a népszavazáson (a kérdés úgy szól: Egyetért az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt a parlament elfogadta?), de a „tét” ismert: egy férfi és egy nő házasságaként határozzák-e meg a román alkotmányban (is) a családot.

Az igazi kérdés, üzenet viszont ennél sokkal fontosabb. Arról van szó, ami a gazdasági válság által megviselt európaikat a végletekig megosztja: megőrizni a hagyományos értékeket – a családon kívül ide sorolva egyebek mellett a közösséghez, nemzethez való tartozás fontosságát is – vagy természetessé tenni a változó idők üzenetét, az egyén totális és korlátlan szabadságának egyeduralmát, amibe minden belefér, ha azt egy hatékony médiakampány előzi meg?

Bár mifelénk sokan azt sugallják, hogy ez a kérdés a „fejlett” Nyugat-Európában már régen eldőlt, s csak mi, „posztkommunisták” nem értjük a lényeget, a helyzet egyáltalán nem így áll. Minden jelenlegi politikai, társadalmi vita a kontinens nyugati felében e dilemma körül forog. Hamis az a tézis, miszerint Németországban, Franciaországban vagy Olaszországban a liberális világnézet fetisizált tematikái már egyeduralkodóak. Berlin, Párizs, Róma olykor fényévnyi távolságra áll a német, francia, olasz kisvárosok, falvak népétől a tradíciót érintő kérdések megítélésében.

Nemcsak a hagyományos család védelméről, s végképp nem a melegek jogairól van szó az októberi referendumon, hanem két szemben álló világnézet megmérettetéséről. A család alkotmányos megfogalmazásának támogatóit gőgösen lenézők érdekes módon az urnáktól való távolmaradásra szólítanak. Pedig lehet nemmel is voksolni, s az elutasítók győzelmével jól megleckéztetni a „maradiakat”. Vajon miért kerülik e megmérettetést? Mondják: értelmetlen a referendum, nem szavazással kell ilyen kérdéseket eldönteni, a homoszexuálisok ellen hangol a felvetés, értelmetlen pénzkidobás az egész akció. Nagyon sok igazság van ezekben az érvelésekben. Csakhogy ezen már túl vagyunk. Eldőlt, lesz referendum.

Mi, erdélyi magyarok épp annyira vagyunk érintettek abban, hogy megválaszoljuk, milyen világot szeretnénk a közeljövőben, mint a velünk együtt élő románok. Nem véletlen az ortodox egyház és az erdélyi történelmi egyházak egységes álláspontja a kérdésben. Szimbolikus döntést hozhatunk, jelezhetünk a most taktikázni próbáló politikai pártoknak. „Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony” – áll a magyar alaptörvény első paragrafusai között. Októberben egy igen szavazattal „magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat