HIRDETÉS

Pataky István

2018. szeptember 20., 20:28

„Magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát

Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja az RMDSZ a család alkotmányos megfogalmazásáról szóló októberi népszavazást.

A kampány már pörög, a közösségi oldalakon szembejönnek velünk a mosolygó családokkal illusztrált igen pártiak és az öles betűkkel bojkottra szólítók, akik szerint felesleges a referendum.

Bár nem kérdeznek rá egyértelműen a család fogalmának módosítására a népszavazáson (a kérdés úgy szól: Egyetért az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt a parlament elfogadta?), de a „tét” ismert: egy férfi és egy nő házasságaként határozzák-e meg a román alkotmányban (is) a családot.

Az igazi kérdés, üzenet viszont ennél sokkal fontosabb. Arról van szó, ami a gazdasági válság által megviselt európaikat a végletekig megosztja: megőrizni a hagyományos értékeket – a családon kívül ide sorolva egyebek mellett a közösséghez, nemzethez való tartozás fontosságát is – vagy természetessé tenni a változó idők üzenetét, az egyén totális és korlátlan szabadságának egyeduralmát, amibe minden belefér, ha azt egy hatékony médiakampány előzi meg?

Bár mifelénk sokan azt sugallják, hogy ez a kérdés a „fejlett” Nyugat-Európában már régen eldőlt, s csak mi, „posztkommunisták” nem értjük a lényeget, a helyzet egyáltalán nem így áll. Minden jelenlegi politikai, társadalmi vita a kontinens nyugati felében e dilemma körül forog. Hamis az a tézis, miszerint Németországban, Franciaországban vagy Olaszországban a liberális világnézet fetisizált tematikái már egyeduralkodóak. Berlin, Párizs, Róma olykor fényévnyi távolságra áll a német, francia, olasz kisvárosok, falvak népétől a tradíciót érintő kérdések megítélésében.

Nemcsak a hagyományos család védelméről, s végképp nem a melegek jogairól van szó az októberi referendumon, hanem két szemben álló világnézet megmérettetéséről. A család alkotmányos megfogalmazásának támogatóit gőgösen lenézők érdekes módon az urnáktól való távolmaradásra szólítanak. Pedig lehet nemmel is voksolni, s az elutasítók győzelmével jól megleckéztetni a „maradiakat”. Vajon miért kerülik e megmérettetést? Mondják: értelmetlen a referendum, nem szavazással kell ilyen kérdéseket eldönteni, a homoszexuálisok ellen hangol a felvetés, értelmetlen pénzkidobás az egész akció. Nagyon sok igazság van ezekben az érvelésekben. Csakhogy ezen már túl vagyunk. Eldőlt, lesz referendum.

Mi, erdélyi magyarok épp annyira vagyunk érintettek abban, hogy megválaszoljuk, milyen világot szeretnénk a közeljövőben, mint a velünk együtt élő románok. Nem véletlen az ortodox egyház és az erdélyi történelmi egyházak egységes álláspontja a kérdésben. Szimbolikus döntést hozhatunk, jelezhetünk a most taktikázni próbáló politikai pártoknak. „Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony” – áll a magyar alaptörvény első paragrafusai között. Októberben egy igen szavazattal „magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. szeptember 18., kedd

Régi és mai sérelmek

Nemzeti, vallási vagy politikai hovatartozástól függetlenül csak együtt, egymáshoz toleránsan és kölcsönös tisztelettel viszonyulva tudunk túllépni a nehézségeken – mondta Végh Sándor, Szilágy megye magyar alprefektusa.

Ábrám Zoltán 2018. szeptember 16., vasárnap

Hitetlen hiteltelenek – röntgenfelvétel Brüsszelről

Úgy tűnik, szeptember tizenegyedike nemcsak az amerikai szabadság ellen elkövetett merénylet gyásznapja, hanem egyúttal felelőtlen és súlyos csapás az európai uniós demokrácia hitelességére nézve. 

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. szeptember 15., szombat

Az abnormalitás normalitása

Sok hűhó semmiért – mondhatnánk annak nyomán, hogy úgy tűnik: kéthétnyi huzavona után megoldódhat a román nyelv alsó tagozatos diákoknak történő oktatása körüli káosz.

2018. szeptember 14., péntek

Nem mindegy, hogy putem vagy putem – Korszerű román nyelven kommunikálni kell megtanítani a magyar gyerekeket

Vezethet-e a forgalomban kiskocsit az a sofőr, akinek C vagy D kategóriájú hajtásija van? A törvények, a rendőrség szerint nem. Csak próbálja meg, ha van mersze. És ezen a belügyminiszter sem változtathat csak úgy, hipp-hopp módra, meggondolatlanul.

HIRDETÉS
2018. szeptember 12., szerda

A fától az erdőt – Borboly Csaba a románnyelv-oktatásról

Többen értetlenkednek a magyarság köréből is a román nyelv oktatása kapcsán. Van, aki vegyes vidéken vagy szórványban nem érti, mi a gond, hisz az ő gyermekei „jól tanulják a románt”,hiányzik a tömbben élők iránti empátia.

Makkay József 2018. szeptember 11., kedd

Mi lehet a tanügyminiszter hátsó szándéka?

A miniszter fejébe nem látunk bele, de könnyen megtörténhet, hogy tovább nyirbálják a tanítók munkakörét, és azt is kiderítik, hogy milyen más tantárgyakat nem taníthatunk.

HIRDETÉS
-- Külsős szerző -- 2018. szeptember 11., kedd

Erdélyi olvasat: mit is mond a Sargentini-jelentés?

Élénk érdeklődés, mondhatni globális érdeklődés kíséri a Sargentini-jelentés néven elhíresült, Judith Sargentini EP-képviselő által készített dokumentum vitáját. A jelentésről kedden rendeznek plenáris vitát az Európai Parlamentben. 

 

Bálint Eszter 2018. szeptember 10., hétfő

Újabb romániai tanügyi abszurd

Tényleg nem akarják, hogy a kisebbségi gyerekek megtanuljanak románul? – merül fel gyakran a kérdés a román oktatási rendszer kapcsán.

Balogh Levente 2018. szeptember 07., péntek

Kit szolgálnak a titkosszolgák?

Gyakorlatilag az összes jelentős állami intézményre kiterjedt a kormányoldal és az államfő közötti konfliktus annak nyomán, hogy Klaus Johannis elnök úgy próbálta meg elkaszálni a költségvetés-kiigazítást, hogy felfüggesztette a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését.

Rostás Szabolcs 2018. szeptember 06., csütörtök

Disznóságok

Ha van olyan téma napjaink Romániájában, amelynek kapcsán illetékes és illetéktelen hetet-havat összehordott az elmúlt időszakban, az egyértelműen a sertéspestisjárványé. 

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Puccs Dragnea ellen – Aki a vesztét érzi...

Önmagában attól nem inogna túlságosan Liviu Dragnea PSD-elnök széke, hogy a kormányzó alakulat ...

Balogh Levente: Régi és mai sérelmek

Nemzeti, vallási vagy politikai hovatartozástól függetlenül csak együtt, egymáshoz toleránsan és ...

Balogh Levente: Az abnormalitás normalitása

Sok hűhó semmiért – mondhatnánk annak nyomán, hogy úgy tűnik: kéthétnyi huzavona után ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS